Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Νοέμβριος: Ο μήνας των συλλογικών επιτευγμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοέμβριος: Ο μήνας των συλλογικών επιτευγμάτων

Χαρακτικό της Βάσως Κατράκη

Του ΔΗΜΗΤΡΗ Π. ΚΥΡΙΑΚΑΡΑΚΟΥ*

Μαζί με τον Οκτώβριο, τον μήνα του ΟΧΙ και της Απελευθέρωσης, ο Νοέμβριος είναι ο έτερος σημαντικός για τον ελληνισμό φθινοπωρινός μήνας.

Την 17η Νοεμβρίου τιμούμε τους πεσόντες του Πολυτεχνείου, την ιαχή τού "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", του πιο γνήσια πατριωτικού και παλλαϊκού προτάγματος. Είναι δυνατόν να υπάρξει πατρίδα, λαός, χωρίς αυτά; Τιμούμε τους αδημιούργητους νέους, τους φοιτητές που πρόταξαν τα στήθη τους ενώπιον των δυνάμεων καταστολής ενός κατάφωρα παράνομου και προδοτικού καθεστώτος. Πόσοι έχουν το σθένος σήμερα οπότε σε κάποιες χώρες, εγγύτερες ή πιο μακρινές, διαφορά ου ποιεί, τα τεθωρακισμένα άρματα κυκλοφορούν «περήφανα» σε κεντρικούς δρόμους και δυνάμεις καταστολής επιβάλλουν πρόστιμα ώως και σε αστέγους, να προτείνουν, αν όχι τα στήθη τους, έστω τον λόγο της κριτικής εναντίωσής τους;

Το ότι η αρχή του τέλους για τη Χούντα είχε ξεκινήσει δύο χρόνια ενωρίτερα είναι γεγονός. Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τον Παπαδόπουλο τη «συνδρομή» της Ελλάδος στην προτεινόμενη επέμβαση στην Τεχεράνη, πράγμα το οποίο ακόμα και ο Παπαδόπουλος θεωρούσε απαράδεκτο. Περαιτέρω, οι αντιμαχόμενες «τάσεις» και τα «ρεύματα» εντός του χουντικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και ο «αγώνας δρόμου» των «ισορροπιστών» πολιτικών (δεξιών και κεντρώων) να αναλάβουν την «ομαλή μετάβαση» στη δημοκρατία, οδηγούσαν τα πράγματα ταχύτερα στο αναπόφευκτο. Ο κινηματισμός όμως του Πολυτεχνείου και προγενέστερα της Νομικής εξανάγκασαν την «πολιτικοποιημένη» Χούντα να κάνει λόγο και πρόταση για εφαρμογή εκλογικών διαδικασιών στους κόλπους των φοιτητών και των εργαζομένων ως απαρχή της «μετάβασης» στη δημοκρατία, ως απαρχή της παλινόρθωσης δηλαδή. Οι νέοι ηγήθηκαν της παλινόρθωσης όταν παλαιοί και κατά τεκμήριο έμπειροι «κοινοβουλευτικοί» τηρούσαν ισορροπίες. Δεν είναι μικρό επίτευγμα.

Αναφερόμενος σε επιτεύγματα, η 25η Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, φέτος τιμάται με την Ελλάδα προσχωρησθείσα στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Ένας οικουμενικός δικαιικός χώρος διαμορφώνεται για την προστασία της γυναικείας τιμής και υπόστασης, με τη Σύμβαση αυτή, ο οποίος φιλοδοξεί να εγκολπώσει περισσότερες πολιτείες και κοινωνίες. Κάθε φορά που μια γυναίκα μειώνεται ως οντότητα, όλοι μας γινόμαστε πιο μικροί, πιο ασήμαντοι. Το ότι η Σύμβαση έγινε αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής εννόμου τάξεως μάς τιμά ως δοκιμαζόμενο λαό. Η παρατεταμένη δυσχέρεια που βιώσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια προφανώς δεν μας σκλήρυνε, δεν μας έκλεισε στον συλλογικό μας εαυτό, στο εθνικό μας «εγώ».

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τιμά κάθε φεμινίστρια που μαρτύρησε στις φυλακές της Αγγλίας κατά τον Μεσοπόλεμο για να γίνει η δημοκρατία πραγματική. Έως τότε μόνο κατά προσέγγιση κοινοβουλευτισμό απηλάμβανε ο Ευρώπη. Η Σύμβαση όμως τιμά και κάθε αληθινό δημοκράτη, διότι η έμφυλη βία είναι πολλές φορές πιο αιματηρή και από την εμφύλια. Ο διχασμός των φύλων στον χώρο του οίκου, στο χώρο της εργασίας, της εν γένει συνύπαρξης, είναι ένας «εμφύλιος» σε σμίκρυνση, τίποτα ολιγότερο από αυτό.

Όσο για εμένα ατομικά, ο Νοέμβριος τη 16η του μού θυμίζει πως συμπληρώνω τρία χρόνια μέλος στο Κόμμα και την 22α του μού θυμίζει πως συμπληρώνω σαράντα τέσσερα χρόνια στη ζωή. Ένας συνομήλικός μου κυβερνά την Ελλάδα και εγώ με την πιστή πένα μου από το ιστορικό έντυπο της ελληνικής ανανεωτικής Αριστεράς, που τριάμισι χρόνια τη φιλοξενεί, προσπαθώ να συνδράμω τη δημιουργία νέων διομολογήσεων για την προοδευτική σκέψη.

* Ο Δημήτρης Π. Κυριακαράκος είναι δικηγόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL