Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τα κόμματα να ενημερώνονται πριν εκτεθούν / Ν. Βούτσης: Ανοησίες τα περί αναδρομικών σε βουλευτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τα κόμματα να ενημερώνονται πριν εκτεθούν / Ν. Βούτσης: Ανοησίες τα περί αναδρομικών σε βουλευτές

Εύπιστη στα fake news αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση, καθώς έσπευσε να υιοθετήσει, χωρίς να ερευνήσει, ό,τι διακινείται στον δημόσιο λόγο. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκαν ακρίτως τον ισχυρισμό του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου πως και οι βουλευτές θα πάρουν αναδρομικά, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να έρθει ηχηρή διάψευση από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος υπογράμμισε ότι από το 2008 οι εν ενεργεία βουλευτές δεν δικαιούνται αναδρομικών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε την Κυριακή από τον ΣΚΑΪ, όπου ο Αλ. Μητρόπουλος υποστήριξε πως η διάταξη για τα αναδρομικά των δικαστών συμπαρασύρει και τους βουλευτές, επειδή η αποζημίωσή τους είναι συνδεδεμένη με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου. Ο Αλ. Μητρόπουλος υπολόγισε ότι οι βουλευτές θα πάρουν 24.500 ευρώ.

Χωρίς να αναζητήσουν την πραγματικότητα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ διέρρευσαν ότι δίνουν εντολή στους βουλευτές τους να παραιτηθούν από τα αναδρομικά που δήθεν δικαιούνται. Ανάλογη στάση κράτησε και το Ποτάμι. "Με εντολή του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. παραιτούνται σήμερα από το δικαίωμα να λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια" ανέφερε ανακοίνωση της Ν.Δ., καλώντας και τα άλλα κόμματα "να υιοθετήσουν την απόφαση αυτή ως έμπρακτο και αυτονόητο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης".

Ας ρωτούν πρώτα


Όμως η αλήθεια ήταν διαφορετική. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης αποκάλυψε ότι εδώ και περίπου μία δεκαετία έχουν αποσυνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση και οι αποδοχές των δικαστικών - μάλιστα, όταν το 2014 δόθηκαν αναδρομικά στους δικαστές το 50% των οφειλομένων, οι βουλευτές δεν πήραν αναδρομικά. Ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε "ακροβασία, αυθαιρεσία και ανοησίες" όσα γράφονται, λέγοντας χαρακτηριστικά: "ας κάνουν κάτι πιο σοβαρό".

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τα κόμματα να ενημερώνονται πριν τοποθετηθούν επισημαίνοντας ότι "η Βουλή δεν λειτουργεί στα μικρόφωνα ούτε στα tweet". "Είναι ένα κατασκεύασμα επιστημονικό που έγινε πολιτικό" τόνισε.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Βουλής, "ήδη από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστικών, από τον Ν.3691/2008 και εφεξής, έχει πάψει να αυξάνει το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης. Και μάλιστα στις 18 Νοεμβρίου 2015, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση μειώθηκε κατά 10% με έναρξη ισχύος την 1η.1.2016.

Εξάλλου, τα αναδρομικά για την περίοδο 1.8.2012 έως 30.6.2014 που καταβλήθηκαν στους δικαστικούς κατά το ήμισυ με τον Ν. 4270/2014 και κατά το υπόλοιπο ήμισυ θα καταβληθούν με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8.11.2018 αποτελούν εφάπαξ χρηματικό ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται ως εκ τούτου αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους που καθορίζει ειδικά και ρητά ο νόμος, εν προκειμένω τους δικαστικούς, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

Γι’ αυτό τον λόγο, ούτε η κατά το ήμισυ αναδρομική καταβολή που έλαβαν οι δικαστικοί με το άρθρο 181 του Ν. 4270/2014 για το διάστημα από 1.8.2012 έως 30.6.2014 επεκτάθηκε στους βουλευτές.

Ούτε βεβαίως επεκτείνεται στους βουλευτές η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8.11.2018 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο ήμισυ των αναδρομικών για την περίοδο 1.8.2012 έως 30.6.2014".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL