Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον Alpha / Με σταθερά βήματα για το μέλλον του τόπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον Alpha / Με σταθερά βήματα για το μέλλον του τόπου

Για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, τα θετικά μέτρα, την επίλυση των ιστορικών εκκρεμοτήτων με την Εκκλησία, την εξωτερική πολιτική, την ανάγκη για δικαιοσύνη, τις συνταγματικές αλλαγές, την επόμενη ημέρα για το πολιτικό σύστημα και την ανάγκη συγκλίσεων μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας χθες το απόγευμα στον Alpha. Μακριά από την... προστασία του πρωθυπουργικού γραφείου, χωρίς "προκατ" ερωτήσεις και "σκονάκια" μπροστά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ήρεμος, συγκροτημένος, απαντώντας συγκεκριμένα.

Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος πως την επομένη των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά πρώτο κόμμα, τονίζοντας ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. "Θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον Κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της Ν.Δ. όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ" πρόσθεσε, προκαλώντας μια αμήχανη και... εκτός θέματος αντίδραση από την Πειραιώς.

Δεν υπάρχει ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις

"Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις. Όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά" είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας. "Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για "ουσιαστικό και επίμονο" διάλογο του ίδιου με τον αρχιεπίσκοπο, αλλά και της Εκκλησίας με την Πολιτεία τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα έσοδα από την αξιοποίηση θα καλύψουν το κόστος της επιδότησης

Όπως εξήγησε, με τη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο να απελευθερώσει 10.000 θέσεις "προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη".

Διευκρίνισε δε ότι από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας έως το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει "πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών". "Στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία, αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά" σημείωσε, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει άμεσα.

Άμεσα η προκήρυξη των 10.000 θέσεων

Αποκάλυψε ακόμη ότι οι 10.000 θέσεις θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του 2019, και θα αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά. "Δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε, από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, στο 1 προς 1" σημείωσε. Συμπλήρωσε δε ότι σε αυτό θα προστεθούν και οι θέσεις που "απελευθερώνονται" από τη μεταφορά της μισθοδοσίας των ιερέων στην Εκκλησία.

Ειδικότερα εξήγησε πως το 1 προς 1 για το 2019 μεταφράζεται σε 8.000 - 8.500 αποχωρήσεις και άρα αντίστοιχες προκηρύξεις θέσεων στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ, "εκεί όπου έχουμε ανάγκη". Σε αυτές προστίθενται οι 7,5.000 που έχουν εξαγγελθεί στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" και στην Ειδική Αγωγή, "γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους". Πρόσθεσε ότι το 2020 αναμένεται πάλι να έχουμε 8.000 - 8.500 αποχωρήσεις, δηλαδή 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 200 εκατ. αφού αποχωρούν από αυτό οι ιερείς και εξήγησε ότι το δημοσιονομικό κόστος περίπου 200 εκατ. που θα υπάρξει από τις 10.000 θέσεις θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί.

"Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, προσχωρώ σε αυτό"

Αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε για την ανάγκη να υπάρξει δικαιοσύνη και να εφαρμοστούν οι νόμοι, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί λαϊκή απαίτηση "μετά την ύβρι να υπάρχει και η νέμεσις". Απαντώντας σε ερώτηση για το... περιβόητο "δόγμα Πολάκη", ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής: "Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα" είπε και συμπλήρωσε: "Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό".

Όπως εξήγησε, ο Π. Πολάκης στην ομιλία του στην Κ.Ε. αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη, ο κόσμος θέλει να δει και τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί, τονίζοντας πως "απομονώθηκε μια φράση". "Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν -και το κάνει η δική μας- είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους" επισήμανε και πρόσθεσε: "Ο Γ. Παπαντωνίου δεν προφυλακίστηκε εξαιτίας πολιτικής σκευωρίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ".

Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχουν νόμοι

Η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά από τα σκάνδαλα, ανέφερε, σημειώνοντας πως γι' αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως "θα μείνουν για πολύ ακόμα". "Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχουν νόμοι" τόνισε και πρόσθεσε: "Κανείς από 'δώ και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες και να γίνονται μίζες στην Ελβετία". Το ένα τρίτο του δημόσιου χρέους "που οδήγησε στη χρεοκοπία", επισήμανε, οφείλεται στα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. "Δεν πρέπει να τα ψάξουμε; Να αποδώσουμε δικαιοσύνη;" διερωτήθηκε.

Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθούν οι αδικίες για τους συνταξιούχους είναι ο Μητσοτάκης και το σύστημα Πινοσέτ

Σχετικά με την κριτική της Ν.Δ. για τα αναδρομικά, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση "ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες" τονίζοντας ότι η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο Κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, "διότι θα εφαρμόσει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ". "Όποια δυνατότητα έχει αυτή η κυβέρνηση να στηρίξει τους αδύναμους και να διορθώσουμε αδικίες θα το πράξουμε", σημείωσε σχετικά με το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων και επισήμανε ότι "κανένα υπουργείο Εργασίας δεν μπλοκάρει καμιά διαδικασία", αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που "δεν διοικείται από την κυβέρνηση".

Δύο οι πόλοι, εφικτές οι συγκλίσεις

"Οι συγκλίσεις δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων, αλλά του ενός πόλου με τις πολιτικές δυνάμεις ανάμεσα ή στις παρυφές" επισήμανε αναφερόμενος στη συνταγματική κατοχύρωση του αναλογικού συστήματος. "Αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με ποσοστό λιγότερο του 44% - 45%" εξήγησε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασίες και πιο πλουραλιστική λογική στο πολιτικό σύστημα.

"Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι. Σήμερα είναι Αριστερά - Δεξιά" επισήμανε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση". Αυτό έγινε μία φορά, επισήμανε, στην περίοδο των Μνημονίων, "για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλά τους".

Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει, η δεδηλωμένη δεν κινδυνεύει

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης, θυμίζοντας τη δέσμευση Καμμένου πως δεν θα στηρίξει τυχόν πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ.

"Ο Π. Καμμένος θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη απόφαση (σ.σ.: μετά την κύρωση της συμφωνίας), δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα" είπε χαρακτηριστικά. "Δεν θυσίασα κανέναν" είπε απαντώντας σε ερώτηση για την περίπτωση του πρώην υπουργιού Εξωτερικών. "Ο Ν. Κοτζιάς παραιτήθηκε" τόνισε, χαρακτηρίζοντας "εξαιρετικό" το έργο του Ν. Κοτζιά.

Ενημέρωση των κομμάτων για την αιγιαλίτιδα ζώνη

Αυτοκριτικά στάθηκε ως προς τον τρόπο που ανακοινώθηκε η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνη, χαρακτηρίζοντάς τον "άτσαλο", σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα. "Αλλάζω την τακτική, όχι τη στρατηγική" είπε, εξηγώντας ότι θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων και δεν θα γίνει η επέκταση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά με ψηφοφορία στη Βουλή.

Μήνυμα στον Ερντογάν

"Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμά μας" υπογράμμισε σε σχέση με τις τουρκικές απειλές με αφορμή την απόφαση για την επέκταση των 12 μιλίων επαναλαμβάνοντας πως "η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν".

Τα ενδεδειγμένα από την πρώτη ημέρα για τον θάνατο του Κατσίφα

"Η Ελλαδα έκανε τα ενδεδειγμένα από την πρώτη στιγμή" σημείωσε για τον θάνατο του Κ. Κατσίφα στους Βουλιαράτες, επισημαίνοντας ότι αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε στρατηγική από την προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά με την Αλβανία επιλύοντας χρόνιες διαφορές. Ανέφερε μάλιστα την συμφωνία για την ΑΟΖ και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. "Ξεχνάμε ότι εκείνη την ημέρα μετά από 78 χρόνια γινόταν η ταφή των οστών των πεσόντων" πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL