Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Από όλους πλην Χ.Α. / Ψηφίστηκαν 820 εκατ. ευρώ αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από όλους πλην Χ.Α. / Ψηφίστηκαν 820 εκατ. ευρώ αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

Με πόνο ψυχής η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χθες στη Βουλή να δοθούν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων που έκοψαν οι κυβερνήσεις τους. Η κυβέρνηση με δική της πολιτική απόφαση δίνει 820 εκατ. ευρώ, φέρνοντας το πρώτο νομοθέτημα με θετικά μέτρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή εποχή. Η τροπολογία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε "παρών".

Η αντιπολίτευση προσπάθησε να δημιουργήσει σύγχυση και να μπλέξει τα αναδρομικά με τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τους συνταξιούχους ζητώντας ουσιαστικά να επιστραφούν στους συνταξιούχους τα 64 δισ. ευρώ που έκοψαν οι δικές τους κυβερνήσεις!

"Έχετε λυσσάξει τόσο καιρό με τις περικοπές και τώρα που βλέπετε ότι μπορεί να μην γίνουν περικοπές, έχετε φαγωθεί να είστε υπερασπιστές των αγωγών για να δοθούν τα αναδρομικά στις υποθέσεις που εσείς μειώσατε. Ξαφνικά γίνατε και προστάτες εκείνων που ζημιώσατε. Έχετε μπει μπροστά ως προστάτες των αδικημένων από εσάς", τους επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Μάλιστα παρομοίασε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με τον Ταρτούφο του Μολιέρου. "Αυτό είναι ο ταρτουφισμός. Είναι όρος παγκόσμιος πια και χρησιμοποιείται διαρκώς για εκείνους που κρύβουν την αλήθεια και κάνουν τον τιμητή εκείνων τους οποίους ζημίωσαν", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Εσείς κόβετε. Εμείς χτίζουμε. Εσείς γκρεμίζετε και αυτό θα συνεχίσετε να κάνετε. Αυτή είναι η οργή του Έλληνα".

Οι βουλευτές της Ν.Δ. υπερασπίζονταν τον Αντ. Σαμαρά...

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη εγκλωβίστηκε στην υπεράσπιση της Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά. Οι περισσότεροι από τους 14 βουλευτές της Ν.Δ. που μίλησαν (Κ. Τζαβάρας, Κ. Σκρέκας, Ν. Μηταράκης, Α. Μ. Ασημακοπούλου, Σ. Βούλτεψη κ.ά.) αναλώθηκαν στο να εξηγήσουν πώς "η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 νομοθέτησε την επιστροφή των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων". Το επιχείρημα κατέρρευσε όταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι "το 50% που είχε δοθεί τότε, δεν είχε δοθεί προκειμένου να δοθεί το άλλο 50% αργότερα, όπως κάποιοι έλεγαν, αλλά είχε δοθεί για την αποκατάσταση της απόφασης του 100%. Αυτό που είχε ειπωθεί στους θεσμούς, στα πρακτικά μέσα, είναι ότι 'σας δίνουμε το 50% και ξοφλάμε'".

"Δεν εγκρίναμε το περιεχόμενο της έφεσης"

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος "απείλησε" τον ΣΥΡΙΖΑ με ήττα στις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές: "Το αποτέλεσμα, όπως το βλέπουμε να έρχεται, έχει έναν τίτλο σε ό,τι σας αφορά: Μαύρο, φούμο και ντούκο". Ο Αν. Λοβέρδος ρώτησε αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συμφωνεί με την επιχειρηματολογία της έφεσης που κατέθεσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εναντίον συνταξιοδοτικών αποφάσεων. "Δεν μας ήρθε ποτέ ούτε η απόφαση για να την κρίνουμε ούτε η έφεση για να τη συντάξουμε", απάντησε ο Τ. Πετρόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμφωνεί.

"Συνεχίζετε τη φοροεπιδρομή απέναντι στα λαϊκά στρώματα, την πολιτική των μειωμένων μισθών και συντάξεων απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και μέσα από τη λογική των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα δώσετε κάποια 'ψίχουλα' στα ακραία φαινόμενα φτώχειας", υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

"Τόση κινδυνολογία, τόση υπερβολή, απίστευτες κινδυνολογίες από το πρωί έως το βράδυ, αλλά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις", σχολίασε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

"Ζούμε τις μέρες του ευλογημένου Δημοσίου", λόγω της προεκλογικής περιόδου, εκτίμησε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL