Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αλ. Τσίπρας: Αλλάζουμε τη χώρα για να φύγει μπροστά (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Αλλάζουμε τη χώρα για να φύγει μπροστά (Video)

«Παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα», «δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Άμεσα, εντός του 2019 θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων για να καλύπτονται από το 2020 και μετά, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι κατοχυρώνεται η ρήτρα 1:1 στις προσλήψεις «και έχουμε και 10.000 επιπλέον».

Εντός του 2019 16.000 προσλήψεις και 18.500 προσλήψεις το 2020

"Παρόλο που κάποιος μπορεί να είναι άθεος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει". Το θαύμα της κοινής βούλησης δηλαδή ώστε να επιλυθεί αυτό το δύσκολο ζήτημα που κανείς άλλος πριν δεν κατάφερε να επιλύσει. Υπάρχει προεργασία 3 χρόνων. Υπήρχε επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Χαρίτση που διεξήγαγε την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στην προσπάθεια αυτή μπήκαν στην συνέχεια 22 Μητροπόλεις".

Τα οφέλη για την Πολιτεία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι σημαντικά: Θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, από την αξιοποίηση της αμφισβητούμενης περιουσίας καθώς και τη μη αμφισβητούμενης που εθελοντικά θα μπει στο ταμείο από τους ιερείς, θα μπορεί το κράτος να παίρνει το επίδομα για τη μισθοδοσία. Θα υπάρχουν σημαντικά οφέλη και για το κράτος και για την Εκκλησία. Η Εκκλησία θα κερδίσει την αυτοδυναμία της και θα προχωρήσει στο κοινωνικό της έργο. Θα επωφεληθεί επίσης η ίδια η οικονομία. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση μέσω του τουρισμού.

"Θα ελαφρύνει το μισθολόγιο κατά 200 εκ. και θα τα δώσουμε ως επίδομα. Θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος για τις 10.000 προσλήψεις που θα γίνουν το 2020 και φυσικά θα μπορούμε να το καλύψουμε. Θα βρούμε τους πόρους για να κάνουμε προσλήψεις εκεί που υπάρχει ανάγκη δηλαδή σε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές"

Άμεσα, εντός του 2019 θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων για να καλύπτονται από το 2020 και μετά, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι κατοχυρώνεται η ρήτρα 1:1 στις προσλήψεις «και έχουμε και 10.000 επιπλέον».

"Ποτέ δεν υπήρξε περίοδος στην πολιτική ζωή χωρίς αντιπαραθέσεις και χωρίς δύο πόλους όπως της Αριστεράς με τη Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν ξαφνικά τα έβρισκαν αυτή οι δύο πόλοι τα έβρισκαν μεταξύ τους. Αυτό συνέβη μία φορά με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όταν με τα μνημόνια ξέχασαν τις διαφορές τους για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλά τους".

Για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εκλογή του ΠτΔ

"Με δεδομένο ότι έχουμε ψηφίσει την απλή αναλογική. Η αναλογία της ψήφου με τις έδρες στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι πάνω από το 10% αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα βγαίνουν αυτοδυναμίες με λιγότερο από το 40%. Όλα αυτά προϋποθέτουν συγκλίσεις προγραμματικές από δυνάμεις που μπορούν να συγκλίνουν πολιτικά. Χρειάζονται όμως θεσμικά αντίβαρα για να μπορεί αυτό το μοντέλο να είναι σταθερό. Να μην πέφτει δηλαδή με μια απλή πρόταση δυσπιστίας ούτε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φροντίσαμε η εκλογή από το λαό να είναι η ύστατη λύση. Στόχος μας είναι να εκβιάσουμε τη συναίνεση. Θα γίνουν οι προσπάθειες για τους 180 και αν δεν πετύχουν τότε θα πάμε στο λαό. Δεν είναι ώριμο να πάμε στο προεδρικό μοντέλο. Θα μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας" τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα

Απαντώντας σε ερώτηση για το "δόγμα Πολάκη" ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο αν. υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης διερμήνευσε το λαϊκό αίσθημα υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος θέλει να δει την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Αν είναι δόγμα ότι πρέπει να σταματήσει η ατιμωρησία... Ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε από πολιτική σκευωρία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;  Κατά το 1/3 του δημόσιου χρέους οφείλονταν στα σκάνδαλα της υγείας. Δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχουν νόμοι που ισχύουν για όλους;

"Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν από την άλλη πλευρά δόγμα είναι η ατιμωρησία. Δεν μπορεί να συμβαίνει.  Η Δικαιοσύνη θα μείνει ελεύθερη και απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της."

Μερικές από τις βασικές αιτίες που χρεοκόπησε η χώρα ήταν η κατασπατάληση πόρων, πελατειακό κράτος, σκάνδαλα (Χρηματιστηρίου, εξοπλιστικών, φαρμάκου). Κάποιοι να έχουν το ΚΕΕΛΠΝΟ ως ofshore ενώ ο κόσμος βασανιζόταν από την κρίση και τα μνημόνια. Θα πρέπει να υπάρξει η νέμεσις.

Η κυβέρνηση δίνει και όπως φαίνεται θα κερδίσει τη μάχη για τις συντάξεις και τάσσεται σταθερά υπέρ των αδυνάμων

"Κουτσουρέψαν τους μισθούς των ενστόλων, δεν συμμόρφωθηκαν με τις δεκάδες αποφάσεις των δικαστηρίων και σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο ότι αργήσαμε; Έπρεπε να βγάλουμε και μια χώρα από τα μνημόνια για να έχουμε τη δυνατότητα να τα δώσουμε αυτά... Εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα υπάρχει ηθική υποχρέωση να επιστραφούν"...

"Κανένα Υπουργείο Εργασίας δεν μπλοκάρει καμιά διαδικασία για τους συνταξιούχους. Είναι το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και όχι η κυβέρνηση. Ωστόσο όπως ανέφερε όταν ένα δικαστήριο δικαιώνει κάποιον δεν σημαίνει ότι ισχύουν για όλους. Νομικά δεν ήταν υποχρεωμένη να δώσει αυτά τα χρήματα. Τώρα που αποκτήσαμε το δημοσιονομικό χώρο είπαμε ότι έχουμε τα χρήματα θα τα δώσουμε"

"Αυτή η κυβέρνηση 3.5 χρόνια τώρα ματώνει για να υπερασπιστεί τους αδύναμους, όπως τη μεγάλη μάχη που δώσαμε και δίνουμε για να κρατήσουμε τις συντάξεις και απ' ότι φαίνεται την κερδίζουμε."

"Εμείς θα στηρίξουμε τους αδύναμους όπως και κάνουμε η μόνη περίπτωση να μην γίνει αυτό είναι να έχουμε παλινόρθωση και να έρθει το παλιό καθεστώς που θα εφαρμόσει ασφαλιστικό Πινοσέτ".

Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα

"Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την αξιοπιστία μας. Θα φέρουμε τα πλεονάσματα που έχουμε συμφωνήσει και εφόσον η οικονομία πάει καλύτερα θα τα δίνουμε για να επουλώνονται οι πληγές που δημιούργησαν οι αδικίες.

Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουν οι εκλογές. Η Ν.Δ. με τις προσβάσεις που έχει σε μερίδα μιντιαρχών και με δημοσκοπήσεις που φέρνει στη δημοσιότητα λέει ότι είναι μπροστά 10 μονάδες ωστόσο η πραγματικότητα θα φανεί σύντομα. Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.

«Αλλάζουμε την Ελλάδα και έχουμε μια χώρα που μπορεί να φύγει μπροστά. Ο κ. Μητσοτάκης πέρα από το ότι ο Τσίπρας είναι κακός, δεν έχει πει τίποτα για το αύριο. Ποιο είναι το όραμα του για τη χώρα; Αν δεν έχει θα χάσει στις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.»

Η Συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ θα περάσει

Έχω την βεβαιότητα ότι το ονοματολογικό η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ που είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, όταν φέρουμε αυτή τη Συμφωνία που αναγνωρίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, που αύριο το παιδί σας ψάχνοντας στο google με το όνομα Μακεδονία δεν θα του βγάζει την ΠΓΔΜ θα πρέπει να βάλεις Βόρεια Μακεδονία για να βγει αυτή η χώρα.

Θα περάσει η Συμφωνία γιατί παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα η Συμφωνία αυτή συμφέρει τη χώρα. Θα υπάρξει η πλειοψηφία εκείνη που θα δώσει την έγκριση και αν ο Μητσοτάκης άφηνε τους βουλευτές του να ψηφίσουν θα υπήρχε πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της.

«Πιστεύω ότι θα έχει η κυβέρνηση την πλειοψηφία και την επομένη. Ο Π. Καμμένος παρά τις διαφωνίες μας - καταλαβαίνω το θέμα αρχών που τον βασανίζει- έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ πρότασης μομφής του Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι μπροστά στα κρίσιμα επόμενα βήματα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο ο Πάνος Καμμένος για την ανοδική πορεία της χώρας.»

Για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν θυσίασα κανένα. Ο υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε θέματα αρχών. Έκανε εξαιρετικό έργο στο υπουργείο. Είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Π. Καμμένο και για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε, όμως εγώ έπρεπε να συνεχίσω». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει χάνω εγώ, κερδίζεις εσύ. Το κρίσιμο κάθε φορά είναι αν η χώρα προχωράει μπροστά».

Αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου

Νηφαλιότητα, σταθερότητα στη γραμμή μας πρέπει να επιδείξουμε διοτι βρισκόμαστε σε μια περίοδο εντάσεων. Αναφαίρετο το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο και ο κ. Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι θα αξιοποιηθεί προς όφελος όλων. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να αποφασίσει. Η Ελλάδα έχει μέσα από μια μακροχρόνια διαδικασία να δημιουργηθεί ένας νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή. Εμείς δεν αποκλείουμε την Τουρκία αλλά θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι διμερές ζήτημα αφορά και άλλες χώρες.

Το μήνυμα μου προς τον κ. Ερντογάν είναι ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα και δεν απειλείται από κανένα. Σέβεται το διεθνές δίκαιο και να το σεβαστεί και η Τουρκία. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ενα ουσιαστικό διάλογο. Είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία αλλά δεν θα ανεχτούμε καμία απειλή και δεν θα απεμπολίσουμε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Εμείς θα αποφασίσουμε για το πότε θα προχωρήσουμε στην επέκταση της αγιαλίτιδας ζώνης μας. Δεν έχει παγώσει τίποτα. Η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια.

Δεν υπάρχουν νέες βάσεις στη χώρα - Πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική ασκεί η χώρα

"Αλλαγή τακτικής όχι στρατηγικής στα χωρικά ύδατα. Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα μας να το ασκήσουμε τον επόμενο καιρό" απάντησε για τα θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης.

"Δεν αναζητούμε προστάτες. Οι ΗΠΑ είναι μια κρίσιμη χώρα. Πολυδιάστατη η εξωτερική μας πολιτική με στόχο να πολλαπλασιάσει τα οφέλη για τη χώρα μας. Δεν υπάρχουν νέες βάσεις στη χώρα" ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός ενώ όπως είπε δεν έχει ζητηθεί.

Αναφορικά με το θάνατο του Κ.Κατσιφά στην Αλβανία, ο κ. Τσίπρας είπε: «Κατανοώ το πένθος της οικογένειας. Δικαιολογημένη η πικρία και η οργή και ο θυμός. Η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε να κάνει από την πρώτη στιγμή. Ζητήσαμε την άμεση διελεύκανση της υπόθεσης και ζητήσαμε Έλληνας αστυνομικός να είναι εκεί. Οι αλβανικές αρχές έχουν δεσμευθεί για αναλυτικό πόρισμα».

"Το δυσάρεστο αυτό γεγονός μας έχει οδηγήσει να ξεχάσουμε τι γινόταν στο χωριό αυτό εκείνη την ημέρα. Στο χωριό αυτό μετά από 70 χρόνια για πρώτη φορά γινόταν η ταφή των πεσόντων παρουσία της υπουργού Πολιτισμού".

Θα συνεχίσουμε το διάλογο ώστε να καθοριστεί η ζώνη, την ΑΟΖ με την Αλβανία

"Έχουμε αφήσει πίσω την κουλτούρα της αδράνειας, έχουμε πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, σπάμε αυγά αλλά τον προσανατολισμό μας δεν θα τον χάσουμε".

"Το πρόβλημα της εκγληματικότητας δεν είναι καινούργιο. Η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί στον τόπο την τελευταία τριετία. Το ζήτημα της εγκληματικότητας συνεχίζει να μας απασχολεί. Πήραμε εκατοντάδες αστυνομικούς από τη φύλαξη πολιτικών προσώπων και τους πήγαμε στους δρόμους, στις γειτονιές".

Μην δυσφημούμε τα Πανεπιστήμια μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε όσα ακούγονται περί ανομίας στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. "Ξέρω τα προβλήματα, ζω μέσα στον αστικό ιστό, στην Κυψέλη. Ας μην δαιμονοποιούμε το νόμο περί ασύλου. Όταν διαπράττεται έγκλημα κατά της ζωής οι πρυτάνεις καλούν την αστυνομία και παρεμβαίνει. Ορισμένοι θέλουν να δυσφημίσουν από ιδεοληψία, τα Δημόσια Πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν Ιδιωτικά στο μέλλον" είπε στο τέλος της συνέντευξης ο Πρωθυπουργός.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL