Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Τα χαμένα αφηγήματα της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα χαμένα αφηγήματα της αντιπολίτευσης

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη*

Η περικοπή των συντάξεων είναι, το τελευταίο διάστημα, ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα της αντιπολίτευσης και των προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ. Γνωρίζοντας καλά τι σημαίνει αυτό για τον συνταξιούχο αλλά και την ευρύτερη οικογένεια που συχνά βοηθείται από αυτόν, χρησιμοποιείται στο μέγιστο.

Καθημερινά ρεπορτάζ, ακόμα και μονοθεματικά δελτία ειδήσεων, παρουσιάζουν τυχαίες περιπτώσεις συνταξιούχων, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις τούς είχαν εξασφαλίσει αξιοζήλευτο βίο με υψηλές συντάξεις, και την κατάντια της σημερινής ανάλγητης κυβερνήσεως που κόβει τις συντάξεις και δεν σκέπτεται τίποτα άλλο παρά μόνο την καρέκλα και την παραμονή στην εξουσία. Τέτοια είναι τα αντικειμενικά ρεπορτάζ που αποτελούν το καθημερινό μενού προπαγάνδας.

Από όλα αυτά βέβαια τα αντικειμενικά ρεπορτάζ λείπουν τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, που ενώ έκοψαν 11 φορές τις συντάξεις, διέλυσαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χρεοκόπησαν τα ταμεία και στην ουσία διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, σήμερα παριστάνουν τους ευαίσθητους και συμπάσχοντες με τους συνταξιούχους. Δεν ικανοποιήθηκαν με όσα έχουν κάνει αλλά έχουν και το θράσος να υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμαζέψει το χάος που δημιούργησαν. Αυτά όμως ακούμε και βλέπουμε καθημερινά και είναι δεδομένο ότι είναι μεγάλο πρόβλημα να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν τα τόσα ψέματα και την παραπληροφόρηση

Οπωσδήποτε, αυτή η πιθανότητα έχει τρομάξει τους συνταξιούχους και συχνά σε οικογενειακές, φιλικές συζητήσεις εκφράζεται με κάθε τρόπο. Αυτή η ανησυχία, όπως και άλλες σε άλλα θέματα, είναι αυτό που αναζητά η αντιπολίτευση για να σπείρει τον πανικό και τον φόβο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν πει σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο ότι κάνουν τα πάντα για να μην ισχύσει αυτό το μέτρο. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή περικοπών στις συντάξεις που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, επειδή υπάρχουν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού.

Τίποτα από αυτά δεν σταματά όμως την καταστροφολογία, ακόμα και όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό. Λογικά, θα περιμέναμε όλοι αυτοί που ανησυχούσαν για τους συνταξιούχους και την επιβίωσή τους να χαρούν και να χαιρετίσουν αυτή την επιτυχία, αυτόματα όμως άλλαξαν ατζέντα και ψάχνουν την κακή είδηση που βγαίνει από την επιτυχία της κυβέρνησης.

Είναι αντιληπτό ότι η αντιπολίτευση δεν νοιάζεται καθόλου για το καλό της χώρας και των συμπολιτών μας, αντίθετα προτιμά την καταστροφή και επιπλέον παρακαλά γι’ αυτήν προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση. Στην περίπτωση των συντάξεων, δίνουν περισσότερο την εντύπωση ότι παρακαλούν να κοπούν, και αυτό όχι μόνο από τη μανία τους να πληγεί η κυβέρνηση αλλά γιατί το πιστεύουν. Ακούσαμε τις αντικοινωνικές δηλώσεις μέλους της Δράσης -που έχει ενταχθεί στη Ν.Δ.-, να συμφωνεί με την περικοπή των συντάξεων· ακόμα η Ν.Δ. δεν έχει πάρει θέση.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει τους στόχους του, υλοποιεί δεσμεύσεις και υπάρχει η προοπτική για καλυτέρευση της καθημερινότητας με τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και θα ψηφισθούν άμεσα, τόσο η παραπληροφόρηση και η καταστροφολογία θα μονοπωλούν την καθημερινότητα. Από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρισαν σε μια σειρά από αφηγήματα, που τα έχασαν όλα, τώρα βρίσκονται σε απόγνωση και επιστρατεύουν τα πάντα για να πείσουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να κυβερνήσουν. Επιστρατεύουν ξανά τα παντός καιρού θέματα, της ασφάλειας, της αριστείας και της έννομης τάξης, για να υποδυθούν τους σοβαρούς και έμπειρους που “ξέρουν καλά”...

Όταν θα χάσουν και αυτό το τελευταίο αφήγημα, ίσως καταλάβουν...

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL