Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα

Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2018 η ομάδα των Ιστορικών για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου διοργάνωσε στη Γαλλική Σχολή Αθηνών το συνέδριο «Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα». Η ομάδα αποτελεί το ελληνικό τμήμα της International Federation for Research in Women's History και στο ιστορικό της εγγράφονται ήδη δύο προηγούμενες επιστημονικές συναντήσεις, η ημερίδα «Το φύλο στην ιστορία: αποτιμήσεις και παραδείγματα» (2011), προϊόν της οποίας υπήρξε ομώνυμος τόμος που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Ασίνη, και το συνέδριο «Ανδρισμοί και ιστορία: έμφυλες σχέσεις, πρακτικές, εννοιολογήσεις» (2016), μέρος εισηγήσεων του οποίου θα δημοσιευθεί σε σχετικό συλλογικό τόμο μέσα στο 2018.

Στο πρόσφατο συνέδριο της ομάδας στη Γαλλική Σχολή χαρτογραφήθηκε το εγχώριο ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από ζητήματα ιστορίας της σεξουαλικότητας και καταγράφηκε το εύρος των σχετικών αναζητήσεων. Η συμμετοχή σημαντικού αριθμού έμπειρων και νεότερων ερευνητριών και ερευνητών από τα πεδία της ιστορίας και της ανθρωπολογίας, ο πλούτος των θεμάτων που συζητήθηκαν και των ερωτημάτων που τέθηκαν, ανέδειξαν τη δυναμική του πεδίου και τον πολυφωνικό του χαρακτήρα. Η σεξουαλικότητα, μακριά από το να συνιστά βιολογικό δεδομένο, στάθηκε αφορμή, το διήμερο αυτό, για να διερευνηθούν ζητήματα πέρα από την ίδια τη σεξουαλική πράξη και να αναδειχθούν όψεις της κοινωνικής, πολιτισμικής και πολιτικής ζωής των ανθρώπων στο παρελθόν. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και οι συζητήσεις που προκλήθηκαν, γόνιμες και ενίοτε ζωηρές, κατέστησαν εμφανές το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η συγκεκριμένη θεματική και συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Το χρονικό διάστημα που καλύφθηκε στο συνέδριο ήταν μεγάλο, με θέματα από τον Μεσαίωνα έως τη Νεωτερικότητα και ως τις αρχές του 21ου αιώνα. Τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τις σεξουαλικές πρακτικές ετεροερωτικών ή ομοερωτικών συντρόφων, τη σχέση τους με τον χώρο και τη θέση τους στα θεωρητικά κείμενα, τις αναπαραστάσεις και τις φαντασιακές τους προβολές στην καθημερινή ζωή και την τέχνη, τους κατασταλτικούς ή ανατρεπτικούς λόγους σχετικά με τις ερωτικές συνευρέσεις και τις επιτελέσεις τους, τη συγκρότηση της σεξουαλικότητας ως επιστημονικού αντικειμένου, την εσωτερίκευση ή την απώθηση των επιθυμιών, τη βία και τα σεξουαλικά εγκλήματα. Αντλώντας από ποικιλία πηγών, από τα αρχεία και τον Τύπο μέχρι τα περιηγητικά κείμενα και από τις πραγματείες των σεξολόγων μέχρι τις προφορικές συνεντεύξεις, τη λογοτεχνία και τις οπτικές τέχνες, οι ομιλήτριες/τες εξέτασαν πτυχές του ιατρικού, του νομικού, του πολιτικού ή του αποικιοκρατικού λόγου, αναφέρθηκαν στην αντισύλληψη, την πορνεία, το βιασμό, τα αφροδίσια νοσήματα και την πορνογραφία, μελέτησαν τις διαδρομές και τις εκφάνσεις του έρωτα σε διαφορετικούς τόπους και μέσα εκδήλωσής του, παρουσίασαν τη δράση και την αντίδραση των υποκειμένων σε συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια και εντόπισαν τις αλλαγές μέσα στον χρόνο. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ομιλία της καθηγήτριας ιστορίας στο Κολέγιο Birkbeck του Λονδίνου Joanna Bourke για την προσέγγιση του βιασμού ως τραύματος από την ψυχιατρική στη Μεγάλη Βρετανία από το 1870 έως σήμερα. Στη διεύθυνση https://videotheque.efa.gr/ αναρτάται σταδιακά το σύνολο σχεδόν των βιντεοσκοπημένων ανακοινώσεων του συνεδρίου. Στο σημερινό αφιέρωμα παρουσιάζονται ορισμένες από αυτές, όπως τις συμπύκνωσαν οι συγγραφείς τους.

 

Επιμέλεια αφιερώματος: Λίνα Αμπντελχαμίντ, Δήμητρα Βασιλειάδου, Γλαύκη Γκότση

Δείτε όλα τα σχόλια