Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Μέτωπο προοδευτικού και μεσαίου Χώρου απέναντι στα βαρίδια του παρελθόντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτωπο προοδευτικού και μεσαίου Χώρου απέναντι στα βαρίδια του παρελθόντος

Του Κωνσταντίνου Μπουλμέτη*

Στην Ελλάδα υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για τη λήψη πρωτοβουλίας με σκοπό την ένωση του προοδευτικού χώρου. Και όταν αναφέρομαι σε προοδευτικό χώρο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ο προοδευτικός χώρος δεν προσδιορίζεται χωρικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ούτε αποτελεί κτήμα και προνόμιο για κάποιους.

Είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για ρεαλισμό και προσέγγιση των πολιτικών πραγμάτων με ψυχραιμία, λογική και επαγγελματισμό, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει περιφερειακή δύναμη της Ε.Ε. και της Νότιας Ευρώπης. Ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή, που η χώρα, ύστερα από 8 χρόνια, έκλεισε έναν δυσβάσταχτο κύκλο Μνημονίων, επιτροπείας, ύφεσης, ελλιπούς ανταγωνιστικού και μη φιλικού σε επενδύσεις περιβάλλοντος, κοινωνικής αποδόμησης και ανασφάλειας.

Σε αυτή την ένωση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου έχουν θέση, όχι μόνο η Αριστερά και η Κεντροαριστερά, αλλά και οι δυνάμεις του Κέντρου, καθώς και οι προοδευτικές, κοινωνικά φιλελεύθερες δυνάμεις. Η ένωση των δυνάμεων αυτών, με κύριο άξονα τις πολιτικές της Κεντροαριστεράς και του μεσαίου χώρου, θα δώσουν το θετικό πρόσημο που χρειάζεται η χώρα για την εδραίωση της ανάπτυξης και της προόδου. Η πολυσυλλεκτικότητα και η ουσιαστική εκπροσώπηση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συνέχιση των τομών που χρειάζονται σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, μεριμνώντας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και δημιουργώντας ένα καινοτόμο και ρεαλιστικό μίγμα πολιτικής.

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα κάνει λόγο για ανάπτυξη, επενδύσεις, απλοποίηση διαδικασιών, κωδικοποίηση της νομοθεσίας, fast track διαδικασία αδειοδότησης για τις εταιρείες, αλλά ταυτόχρονα για δίκαιες εργασιακές σχέσεις και ιδιαίτερη κοινωνική μέριμνα των αδύναμων ομάδων. Παράλληλα, θα προβλέπει τη δημιουργία κινήτρων για τις ιδιωτικές εταιρείες και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπου αυτό χρειάζεται, αλλά και ταυτόχρονη διαφύλαξη ευαίσθητων δομών του Δημοσίου.

Ένα άλλο διακύβευμα για τον ενιαίο προοδευτικό και μεσαίο χώρο είναι να εκκινήσει επιτέλους τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση και να πάρει αποφάσεις-τομές για τον πολιτικό κόσμο, όπως το ασυμβίβαστο εκτελεστικής-νομοθετικής εξουσίας (βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας), τη θεσμοθέτηση δυο θητειών για όλα τα αιρετά αξιώματα, τη σταθερή τετραετή κυβερνητική θητεία και ίσως, μέσα από γενναίο διάλογο με την κοινωνία, την αλλαγή από Προεδρευομένη σε Προεδρική Δημοκρατία, κατόπιν δημοψηφίσματος.

Η ανάγκη για διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και του μεσαίου χώρου είναι επιτακτική και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Είναι στο χέρι των κύριων εκφραστών του προοδευτικού χώρου και δη του πρωθυπουργού να αδράξουν τη χρυσή ευκαιρία και να πάρουν τη σχετική πρωτοβουλία.

Ως εκφραστής του μεσαίου δημοκρατικού χώρου, απέναντι στις ανησυχητικά ενισχυόμενες ακραίες δυνάμεις, κρίνω εξόχως σημαντική την πραγμάτωση του εν λόγω εγχειρήματος. Το εγχείρημα αυτό θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και θα αποτελεί εγγυητή της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τοποθετώντας οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τα βαρίδια του παρελθόντος.

* O Κωνσταντίνος Μπουλμέτης είναι διευθυντής υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL