Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Η πορεία Μητσοτάκη από τον συντηρητισμό στην αντίδραση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πορεία Μητσοτάκη από τον συντηρητισμό στην αντίδραση

Πώς η Ν.Δ., ένα κατ' εξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα, όπως θέλουν να λένε, φοβούμενο το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., το οποίο πρωταγωνίστησε στο δημοψήφισμα του 2015 με σλόγκαν «Μένουμε Ευρώπη», σήμερα ταυτίζεται με τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, κόντρα στους εταίρους της Ε.Ε. και του συμμάχους του ΝΑΤΟ;

ΜΠΟΡΕΙ η χώρα με μασκαρεμένες οπισθοδρομικές κομπανίες να βαδίσει στον δρόμο της ευημερίας και της προκοπής, εγκαταλείποντας τον χώρο των Βαλκανίων στον οποίο κατοικούν 75 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ανάγκη την ειρήνη και την εργασία; Που έχουν ανάγκη μια ισχυρή Ελλάδα;

ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ δρόμοι προς και από την Ευρώπη, δυτική και ανατολική, περνούν από το έδαφος της ΠΓΔΜ. Πώς θα αναπτυχθεί το εμπόριο; Πώς θα αναπτυχθούν και θα πρωταγωνιστήσουν τα λιμάνια της Μακεδονίας; Ποιο θα είναι το έργο τους;

ΠΟΝΤΑΡΑΝ ότι η χώρα δεν θα βγει από τα Μνημόνια, διότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη και επικίνδυνη. Η χώρα όμως βγήκε και αφήνει πίσω της τις πληγές της χρεοκοπίας. Στη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2018 σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον (8,7% έναντι 12,2% του 2015), με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνουν 8,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών 9%.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, είχαμε αύξηση του όγκου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,5% στο εξάμηνο (1% στο β' τρίμηνο), η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων κατά 1,7% και την αξιοσημείωτη άνοδο των εισαγωγών υπηρεσιών κατά 14,9% στο επτάμηνο, οφείλεται στην ενισχυμένη δαπάνη των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου κυρίως εισοδήματος.

ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ετήσια αύξηση 28,7% της κυκλοφορίας νέων Ι.Χ. στο εννεάμηνο του 2018 και 15,5% αύξηση του όγκου οικοδομικής δραστηριότητας στο εξάμηνο, που συνέβαλαν ταχύτερα στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ, αλλά σημαδιακές, δύο επισημάνσεις για τις επιδόσεις του α' εξαμήνου 2018: Πρώτο, η ανεργία για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2011 έπεσε στο 19% (Ιούλιος 2018) και δεύτερο, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά συνέκλινε απολύτως με αυτόν της Ε.Ε. των 19. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια;

ΣΗΜΕΡΑ, με την παγκόσμια σκακιέρα σε αναταραχή και την Ε.Ε. να αντιμετωπίζει σοβαρές και επικίνδυνες διαλυτικές προκλήσεις, η Ν.Δ. ταυτίζεται με χώρες και ηγέτες που απειλούν την ενότητα της Ευρώπης. Θαυμάζουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν και τον Αυστριακό καγκελάριο Κουρτς. Αυτή τη στιγμή όμως, μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία, η Ελλάδα θεωρείται πυλώνας σταθερότητας και αντίβαρο στους διαλυτικούς εθνικισμούς.

ΕΔΩΣΑΝ μανιώδη αγώνα, εντός και εκτός έδρας, ώστε να περικοπούν οι συντάξεις. Και το έκαναν διότι αν οι συντάξεις, που έμειναν άθικτες από το 2015 έπειτα από δεκατρείς μειώσεις περικόπτονταν, θα είχαν την κυβέρνηση στο πιάτο. Τα συμφέροντα των πολιτών και ειδικότερα των συνταξιούχων έπονται μπροστά στον στόχο εξουσία να είναι κι ό,τι θέλει ας γίνει;

ΣΕ ΟΛΗ τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας, η Ν.Δ. καταψήφιζε συστηματικά κάθε νομοσχέδιο που έφερνε η κυβέρνηση! Καταψήφισε το νομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων όπως είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, όταν στο δημοψήφισμα ζητούσε την πλήρη αποδοχή των προτάσεων Γιούνκερ με σκληρότερα μέτρα.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Καταψήφισε τη διάταξη για το καθεστώς ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες που αίρει τις ασάφειες περί τις υποχρεώσεις των εν διαστάσει συζύγων.

ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ τα σκάνδαλα για την Υγεία πολλά από τα στελέχη της είναι μέσα. Και πρώτος και καλύτερος ο αντιπρόεδρος Άδωνις, που με αφορμή τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δηλώνει αυτή τη φορά αθώος, αλλά ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί! Τόσο απλά, τόσο κυνικά. Και ο Κυριάκος που σέβεται την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τους καλύπτει εκ των προτέρων, δηλώνοντας ότι όλα είναι σκευωρία!

Ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ και η στείρα αντιπολίτευση σε όλο της το μεγαλείο. Ένα κόμμα που μπήκε σε αγώνα μαραθωνίου δρόμου με ρυθμό κούρσας 100 μέτρων και έσκασε από το κακό του. Ένα κόμμα που ξέφυγε από τον συντηρητισμό, που έγινε απόλυτα αντιδραστικό και στην πράξη υιοθετεί το σύνθημα της χούντας «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», όταν ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη για Ελευθερία, Ισότητα, Αλληλεγγύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL