Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πρώτη σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών / Με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών / Με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Πλήρης ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα, καθορισμός αρμοδιοτήτων, προετοιμασία των επισκέψεων σε Μόσχα και Άγκυρα και το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης τέθηκαν επί τάπητος στην πρώτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ως υπουργός Εξωτερικών ο Αλ. Τσίπρας χθες στο υπουργείο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Παράλληλα αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.

Πρόκειται μάλιστα να εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης να συγκληθεί το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Προετοιμασία για επισκέψεις σε Άγκυρα και Μόσχα

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας έδωσε οδηγίες για την απάντηση στις δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και του Μ. Τσαβούσογλου, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις. Στη συνέχεια της σύσκεψης αναλύθηκαν και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες. Σε αυτό το πλαίσιο έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώθηκε ακόμη αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, συζητήθηκε η έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, αλλά και το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Οι αρμοδιότητες

Έγινε ακόμη καθορισμός αρμοδιοτήτων. Ειδικότερα, οι πολιτικές διευθύνσεις και οι διευθύνσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου. Την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Κουίκ. Επίσης ο γενικός γραμματέας Κ. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Τάκης Παυλόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL