Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ / Οι ΗΠΑ επικροτούν, η Ρωσία καταγγέλλει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ / Οι ΗΠΑ επικροτούν, η Ρωσία καταγγέλλει

Αυξημένη αστυνομική προστασία παρέχουν οι αρχές της ΠΓΔΜ στους οκτώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έδωσαν τις κρίσιμες ψήφους ώστε να συμπληρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων και να ξεκινήσει η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Προς ενίσχυση της κυβέρνησης Ζάεφ μετέβη χθες στα Σκόπια ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, ενώ τη στήριξη του Λονδίνου στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ μετέφερε και η πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας Ρέιτσελ Γκάλοουεϊ που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Οι "οκτώ" έχουν ήδη στοχοποιηθεί από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους και έχουν διαγραφεί από το VMRO - DPMNE, που επιμένει στις κατηγορίες περί χρηματισμού και εκβιασμών. Για ψήφους που "διασφαλίστηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών της αντιπολίτευσης" έκανε λόγο και η Μόσχα καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για "απροκάλυπτη και βρόμικη" παρέμβαση στην ΠΓΔΜ.

Ειρωνική ανακοίνωση της Ρωσίας

Σε σχετική ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια σημειώνεται με ειρωνεία ότι "τρεις βουλευτές -εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, σε άλλους δύο, εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις, υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη 'σωστή ψήφο' τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις. Τους βουλευτές τους κλείδωσαν στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής... Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ βρισκόταν στο κτήριο της Βουλής και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης», γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος "καθοδηγούσε" αυτή τη διαδικασία, υποστήριξε η Ρωσία.

Συνάντηση Πάλμερ - Ντιμιτρόφ

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ καθώς και με τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ και τη συμφωνία των Πρεσπών. "Θα συνεχίσουμε τη δημιουργική συμβολή μας, τις προσεχείς εβδομάδες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η χώρα και η περιοχή δεν έχουν άλλη εναλλακτική από την ευρωατλαντική προοπτική και την υιοθέτηση των δυτικών δημοκρατικών προτύπων" δήλωσε ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Ικανοποίηση στη Βουλγαρία

Το "πράσινο φως" του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές χαιρέτισε και η Σόφια, με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών και της προεδρίας της Βουλγαρίας που επισημαίνουν  ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την πορεία τις χώρας προς τις ευρωατλαντικές δομές αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή. "Οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων και η απαλλαγή τους από τα ιδεολογικά απομεινάρια του πρόσφατου παρελθόντος έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την επιβεβαίωση της βουλγαρικής υποστήριξης προς την ένταξη της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας' στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ" σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας.

Ικανοποίηση Βερολίνου

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής της συμφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η εκπρόσωπος τόνισε ότι με την εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεπεραστεί ένα αποφασιστικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων προς την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL