Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Η πρωτοβουλία στα χέρια της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρωτοβουλία στα χέρια της κυβέρνησης

Όσο περνά ο καιρός μετά την 21η Αυγούστου, η Νέα Δημοκρατία διαπιστώνει ότι η πολιτική της βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το αφήγημά της για “συνέχιση των Μνημονίων” δεν είναι πια υποστηρίξιμο, ιδιαίτερα μετά την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Η ελπίδα της να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση λόγω των Πρεσπών έχει επίσης πάει περίπατο. Έπειτα από έναν άθλιο ακροδεξιό “ανένδοτο”, η αξιωματική αντιπολίτευση παραδέχεται πια δημοσίως ότι η ψήφιση της συμφωνίας από την παρούσα Βουλή θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.

Παράλληλα, η Ν.Δ. διαπιστώνει ότι οι δικές της προγραμματικές προτάσεις, όπως διατυπώθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καμία δυναμική δεν μπορούν να δημιουργήσουν. Αντιθέτως, όσο περισσότερη συζήτηση γίνεται πάνω σ' αυτές -ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις φοροαπαλλαγές στους έχοντες- τόσο πιο καθαρά αποκαλύπτεται η πραγματική τους στόχευση. Έτσι, μοναδική της δυνατότητα να παρεμβαίνει είναι η εκμετάλλευση διαφόρων αντιφάσεων στην κυβερνητική πολιτική, υπαρκτών ή κατασκευασμένων.

Με αυτό δεδομένο, η πολιτική πρωτοβουλία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης. Το επόμενο δίμηνο, και με ορίζοντα την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα έρθουν στη Βουλή τα πρώτα θετικά μέτρα έπειτα από οκτώ χρόνια καταστροφικής λιτότητας. Πρόκειται για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και τα οποία στοχεύουν στην στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, που για τρεισήμισι χρόνια πορεύτηκε με δεμένα τα χέρια, τώρα έχει έναν καθαρό δρόμο μπροστά της. Η προώθηση ώριμων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και ένα σχέδιο εξωστρεφούς δράσης θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL