Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αλ. Τσίπρας: Ιστορική η σημερινή μέρα για την εξωτερική μας πολιτική - Ευχαριστώ θερμά το Ν. Κοτζιά (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Ιστορική η σημερινή μέρα για την εξωτερική μας πολιτική - Ευχαριστώ θερμά το Ν. Κοτζιά (Video)

"Παραλάβαμε το 2015 όχι μόνο μια χώρα που είχε υποστεί την οικονομική καταστροφή και ήταν μια χώρα παρίας αλλά είχε χάσει και μεγάλη αξία από την γεωπολιτική της στρατηγική και ενδεχομένως αυτό να ήταν και το σοβαρότερο" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του κατά την τελετή παραλαβής - παράδοσης στο υπουργείο Εξωτερικών.

"Σήμερα μετά από 3.5 χρόνια αυτό είναι παθομολογούμενο και το συναντώ σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι και με τους ηγέτες που συναντιέμαι η χώρα έχει αναβαθμίσει πλήρως τη θέση της στο εξωτερικό."

"Η επέκταση της αιγιαλείτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός με την πατρίδα μας. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν θέλησε να πει περισσότερα για τα επιτεύγματα του στην Εξωτερική πολιτική. Θέλω με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω σε αυτά που έδωσε στη χώρα, που συνέβαλλε στην δημιουργία ενός νέου δόγματος για την εξωτερική πολιτική, μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής."

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να άρει την ευθύνη που κάποιοι ήθελαν να της κολλήσουν ως ρετσινιά. Φτάσαμε πιο κοντά σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Αναδείξαμε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως ένα πρόβλημα κατοχής μετά από εισβολή στην Κύπρο.

Ειδικότερα για το "Μακεδονικό" ο Πρωθυπουργός σημείωσε: "Αναλάβαμε πολλαπλές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και οι υπΕξ των Βαλκανίων αναγνώρισαν την δυναμική της Ελλάδας και της εξωτερικής της πολιτικής. Κυρίως όμως προσπαθήσαμε να επιλύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, το Μακεδονικό. Σήμερα καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική επιτυχία είναι ότι μια χώρα χωρίς πόλεμο μπαίνει σε μια διαδικασία να αλλάξει το όνομά της διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα της γειτονικής χώρας είναι σήμερα Δημοκρατία της Μακεδονίας και αναγνωρίζεται από 140 και πλέον χώρες"

"Με την αλλαγή του ονόματός τους θα ανοίξει και ο δρόμος για την ένταξή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Ιστορική η σημερινή μέρα καθώς μετά τη χθεσινή ψηφοφορία ανοίγει ο δρόμος να υλοποιηθεί μια ιστορική συμφωνία".

Για τα μυστικά κονδύλια ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι: «Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλλει».

"Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να πλήξει το κύρος της Εξωτερικής μας πολιτικής τη στιγμή που αναβαθμίζεται διαρκώς" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όποτε θέλει να τον ενημερώσει για τα απόρρητα κονδύλια αλλά κατήγγειλε το μεγάλο θεσμικό ατόπημα να "είναι κρεμασμένα στα μανταλάκια".

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL