Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
1.400 περιστροφές γύρω από τη Γη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

1.400 περιστροφές γύρω από τη Γη

Ρωσική καρτ-ποστάλ αφιερωμένη σε δύο εκδηλώσεις για την εξερεύνηση του διαστήματος: η εκτόξευση του πρώτου σοβιετικού δορυφόρου στις 4 Οκτωβρίου 1957 και η εκτόξευση του δεύτερου δορυφόρου στις 3 Νοεμβρίου 1957 / Συλλογή Rykoff /Corbis μέσω Getty.
του Άγγελου Μανταδάκη

Πριν από εξήντα ένα χρόνια εκτοξεύτηκε από την περιοχή Τιουριτάμ του σοβιετικού Καζακστάν (εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ) ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης με την ονομασία Σπούτνικ-1. Το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έδωσε το προβάδισμα στην εξερεύνηση του Διαστήματος στη Σοβιετική Ένωση.

Η διάμετρος του οχήματος ήταν 1,17 μ. και ζύγιζε 84 κιλά. Η ταχύτητα με την οποία ταξίδευε στο διάστημα ήταν τέτοια ώστε να του εξασφαλίζει ενέργεια για μια πλήρη περιστροφή περί τη Γη ανά 96 λεπτά της ώρας.

Ο δορυφόρος ήταν εξοπλισμένος με τα απαραίτητα αισθητήρια όργανα και εργαλεία για την καταγραφή των θερμοκρασιών στο εσωτερικό και στην επιφάνεια της γήινης σφαίρας. Παράλληλα, ήταν σε θέση να αποθηκεύει γήινα δεδομένα για την πυκνότητα της ανώτερης ατμόσφαιρας και τη διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην ιονόσφαιρα. Η μελέτη των μετρήσεων γινόταν με την αποκωδικοποίηση των «μπιπ» που εξέπεμπε ο δορυφόρος κάθε 0,3 δευτερόλεπτα.

Οι πομποί του Σπούτνικ-1 λειτούργησαν για τρεις εβδομάδες, οπότε άρχισαν να εξαντλούνται οι μπαταρίες του. Συνέχισε την τροχιά του γύρω από τη Γη για ακόμη 92 ημέρες και στις 3 Ιανουαρίου 1958, καθώς εισερχόταν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, κάηκε. Ώς τον θάνατό τoυ είχε διαγράψει 1.400 περιστροφές γύρω από τη Γη διανύοντας απόσταση εβδομήντα εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα του Σπούτνικ αξιοποιήθηκε στα διαστημικά σχέδια πολλών χωρών που ενδιαφέρονταν για τη χρήση των τεχνητών δορυφόρων. Η πρωτιά της ΕΣΣΔ άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τις δυνατότητες του "υπαρκτού" στην επιστήμη και την τεχνολογία. Άλλωστε το Διάστημα είχε γίνει ένα μεγάλο πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις εκείνης της εποχής.

Πάντως, η σοβιετική διαστημική μηχανή τα επόμενα χρόνια έδωσε δύο μεγάλες φυσιογνωμίες του διαστημικού ταξιδιού: τον πρώτο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν και τον πρώτο άνθρωπο που κολύμπησε στο "κενό ", τον κοσμοναύτη Σεργκέι Λεόνοφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL