Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Τώρα δεν παίζουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τώρα δεν παίζουμε

Αυτή η κυβέρνηση τράβηξε μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Εξελέγη με την εντολή να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήταν δική της. Είχε να διαχειριστεί μια κοινωνία εξουθενωμένη και απογοητευμένη από την έκβαση της διαπραγμάτευσης του 2015.

Διαπραγματεύτηκε σκληρά σε τέσσερις αξιολογήσεις για την εξισορρόπηση των μέτρων και την προστασία των πιο αδύναμων απέναντι στους εκβιασμούς του ΔΝΤ. Αντιμετώπισε λυσσαλέες προσπάθειες αποσταθεροποίησης από την αντιπολίτευση και τα κατεστημένα ΜΜΕ. Και κατάφερε να κλείσει το πρόγραμμα και να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία των Μνημονίων.

Σήμερα έχει ξεκινήσει η πορεία προς την ανάκαμψη. Το ερχόμενο διάστημα θα νομοθετηθούν η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, τη φορολογία των επιχειρήσεων, τον φόρο επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ, η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, καθώς και μια σειρά μέτρα κοινωνικής στήριξης για τους πιο αδύναμους. Μέτρα που μετατρέπουν την υπεραπόδοση της οικονομίας σε κοινωνικό όφελος, στηρίζοντας την εργασία, το κοινωνικό κράτος, αλλά και την πραγματική οικονομία.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την ανακοπή αυτής της πορείας. Δική της επιδίωξη είναι να ακυρωθούν τα μέτρα αυτά. Να καρπωθούν τα οφέλη της ανάκαμψης οι οικονομικά ισχυροί, να συνεχιστεί η λιτότητα για την υπόλοιπη κοινωνία και, βεβαίως, να σταματήσει οριστικά η διερεύνηση των σκανδάλων. Και χρησιμοποιεί ως μοχλό τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι διαφωνίες στο θέμα αυτό είναι δεδομένες. Κανείς όμως και για κανέναν λόγο δεν μπορεί να παίζει, έστω και άθελά του, το χαρτί του Κ. Μητσοτάκη. Η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους ανεξαιρέτως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL