Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Χρ. Σπίρτζης: Επωφελής για την οικονομία η σύμβαση παραχώρησης του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Σπίρτζης: Επωφελής για την οικονομία η σύμβαση παραχώρησης του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο

 κατά την συζήτηση της σχετικής σύμβασης παραχώρησης του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο ΑΕ (ΘΕΚ ΑΕ) συμφερόντων ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, γίνεται πράξη ο στόχος, οι συνδυασμένες μεταφορές να συμβάλουν στην προσέλκυση παραγωγικών μονάδων στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, στη μείωση του κόστους συνδυασμένων μεταφορών και στη δημιουργία χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, και να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας με θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ. 

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια, με την παράδοση, τους επόμενους μήνες, των ηλεκτροδοτούμενων σιδηροδρομικών γραμμών Αθήνας-Θεσσαλονίκης και Θεσσαλονίκης-Ειδομένης» προσέθεσε ο υπουργός.

Ωστόσο, υπήρξε κριτική από την αντιπολίτευση για το τίμημα της παραχώρησης. Όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ενώ οι μεσιτικές τιμές στον Ασπρόπυργο καθορίζονται στα 100 ευρώ το τ.μ. για αγορά γης και στα 450 ευρώ το τμ για αγορά κτιρίων, με την εν λόγω σύμβαση παραχώρησης, το Δημόσιο θα πάρει ως αντίτιμο μόλις 122 ευρώ το τ.μ., και για την έκταση και για τα κτίρια.

«Το τίμημα όχι μόνο δεν είναι χαμηλό, αλλά είναι πολλαπλάσιο των προσφορών που υπήρχαν σε εποχές που το χρήμα έρεε στην αγορά», απάντησε στις επικρίσεις των κομμάτων ο υπουργός Υποδομών και τόνισε πως είναι άλλο μέσα στην κρίση να δίνει κάποιος 10 εκ. και άλλο 1.5 εκατομμύριο το 2006.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη με τη θέση της σύμβασης παραχώρησης σε ισχύ, θα εισπραχθεί το ποσό των 10.000.000 ευρώ ως εισαγωγικό τίμημα και για 50 χρόνια θα εισπράττεται ποσοστό επί του τζίρου 2,51% ετησίως και ποτέ κάτω του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος (το οποίο θα είναι για τα πρώτα χρόνια της επένδυσης 350.000 ευρώ ανά έτος και τα τελευταία χρόνια της επένδυσης θα έχει φθάσει σε 450.000 ευρώ ανά έτος).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL