Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Ν. Φίλης: Στο νέο πλαίσιο υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες πολιτικής υπέρ των λαϊκών στρωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Στο νέο πλαίσιο υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες πολιτικής υπέρ των λαϊκών στρωμάτων

Σε ερώτηση σχετικά με τη συγκυβέρνση με τους ΑΝΕΛ, ο Ν. Φίλης εξήγησε ότι αυτή «πρέκυψε από αναγκαστική επιλογή, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. Ασφαλώς δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα αλλά ‘περιορισμένης ευθύνης’ και η χρονική διάρκειά της εκτείνεται μέχρι τις επόμενες εκλογές. Το εάν θα επεκταθεί και στο μέλλον, εξαρτάται αποκλειστικά από τη φυσιογνωμία των ΑΝΕΛ».

Σημείωσε πως δεν είναι ακροδεξιά η φυσιογνωμία των ΑΝΕΛ, «οι ΑΝΕΛ είναι ένα δεξιό κόμμα, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή Δεξιά επανατοποθετείται με βάση την εποχή Τραμπ».

«Ο Πάνος Καμμένος ναι μεν δεν διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική πολιτική στο Μεταναστευτικό, ωστόσο στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφοροποιήθηκε πλήρως και ριζικά. Δεν είναι δυνατόν να εκφράζει τη διαφωνία του κατά τρόπο τέτοιον που να θέτει σε αμφισβήτηση ή και σε κίνδυνο την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Θέτει σε κίνδυνο όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε τον Σεπτέμβριο του 2016 να γίνει άλλη επιλογή κόμματος για συγκυβέρνηση, ο Ν. Φίλης υπενθύμισε «ότι υπήρχε έντονη αντιπαλότητα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Γενικότερα, δεν υπήρχε η απαιτούμενη ωριμότητα από όλες τις πλευρές για να προχωρήσουμε σε μια προσέγγιση. Σήμερα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια και στη νέα φάση είναι πλέον ευδιάκριτη η συγκρότηση δύο αντίπαλων μπλοκ». Και συνέχισε «από τη μια πλευρά, βρίσκεται το μπλοκ της υπεράσπισης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και από την άλλη συσπειρώνονται οι δυνάμεις που επιδιώκουν την υποταγή του στις δυνάμεις της αγοράς . Οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να πάρουν θέση χωρίς υπεκφυγές».

Για την ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα πρέπει να λυθεί για την διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Το ζήτημα της γλώσσας το έχει αποδεχτεί η ελληνική πλευρά και στον ΟΗΕ (1977,αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας) και διμερώς (ενδεικτικά δείτε τις ομιλίες του Αβέρωφ στη Βουλή)».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ταυτότητας τόνισε ότι «πράγματι θέλει μια συζήτηση, κι εγώ θα προτιμούσα μια σχετικά διαφορετική κατάληξη. Όμως είναι ο αναγκαίος συμβιβασμός για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.  Και πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι άλλη, εναλλακτική συμφωνία για το Μακεδονικό δεν υπάρχει. Η άλλη ‘λύση’ είναι η έξαρση των εθνικισμών , η ανοιχτή αμφισβήτηση συνόρων στα άλλα κράτη της περιοχής , η ανάδυση μεγαλοϊδεατισμών τύπου Μεγάλης Αλβανίας και Μεγάλης Βουλγαρίας».

Σημείωσε ότι οι αντιλήψεις «των ‘αξόνων’ που οδηγούν σε ένα είδος ‘βαλκανικού Ψυχρού Πολέμου’ (τις οποίες άκουσα και από τον κύριο Καμμένο), μας οδηγούν πίσω σε μια κακή περίοδο της Ιστορίας των Βαλκανίων».

Σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές με πολιτικό σχέδιο που ήδη μπαίνει σε εφαρμογή. «Βγήκαμε από τη Δανειακή Σύμβαση. Τώρα υπάρχουν λιγότεροι καταναγκασμοί για την άσκηση της πολιτικής μας. Λιγότεροι μεν, αλλά υπάρχουν (πχ η δέσμευση για τα πλεονάσματα). Στο νέο πλαίσιο υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για να ασκήσουμε πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων».

Το πρόγραμμά μας δεν είναι μόνο οι συντάξεις. Υπάρχει ένα ολόκληρο πολιτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας, με επίκεντρο την εργασία και την ποιότητά της ,τη μάχη κατά της ανεργίας, τον μισθό, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Και συμπλήρωσε «η νομοθέτηση μέχρι το τέλος του χρόνου των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, δίνει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής μας στη νέα φάση που διανύουμε. Υπάρχουν επιπλέον και άλλα ζητήματα της γενικότερης δημοκρατικής λειτουργίας , όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση του Συντάγματος, για τα οποία δίνουμε τη μάχη».

Αναφέρθηκε επίσης στην διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς η οποία συνεχίζει να υφίσταται όπως είπε. «Ακόμα και στις πιο πιεστικές Μνημονιακές συνθήκες, η κυβέρνησή μας έδωσε μάχες για να δημιουργήσει ή να διευρύνει ρωγμές στο υφιστάμενο πλαίσιο ,για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τώρα που η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, η προσπάθειά μας αυτή θα ενταθεί, στο πλαίσιο των αξόνων που σας ανέφερα πιο πριν. Και πλέον, είναι όλο και πιο ευδιάκριτες οι διαχωριστικές γραμμές αφενός του προοδευτικού μπλοκ με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου του ‘γάμου’ μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς , ο οποίος σήμερα εκφράζεται από τη ΝΔ. Δεν λέω ότι η ΝΔ είναι ακροδεξιό κόμμα. Είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα , το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια εμποτίζεται όλο και περισσότερο από την ακροδεξιά ρητορική και τις αντίστοιχες απόψεις».

Υπογράμμισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς επανέρχεται με δυναμικό τρόπο κι ότι αυτό πιστοποιείται από την άνοδο της ακροδεξιάς «η οποία ‘πατάει’ ασφαλώς στο μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και στη λαϊκή φοβία που προκαλεί η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και η συρρίκνωση των εισοδημάτων».

«Η Αριστερά, για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο, πρέπει να ‘λύσει τους κόμπους΄ αυτού  του φόβου , από τη μια καταπολεμώντας την ξενοφοβία και από την άλλη υποστηρίζοντας ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας».

Οσον αφορά ερώτηση αν η κυβέρνση αντιμετωπίζει «χαλαρά» φαινόμενα βίας, τόνισε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Ζούμε και κινούμαστε στο κέντρο της Αθήνας. Καλό θα ήταν να μην δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις για όσα συμβαίνουν εκεί. Υπάρχουν πράγματι φαινόμενα μικροεγκληματικότητας, τα οποία η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με την ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Ασφαλώς πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας της αστυνομίας».

«Όσο για την κριτική της ΝΔ, ας θυμηθούμε ότι και επί των δικών της ημερών δεν ήταν διαφορετική η κατάσταση. Ποιο δηλαδή ήταν το αποτέλεσμα της περίφημης ‘επιχείρησης ανακατάληψης των πόλεων’ που εφάρμοσε ο κύριος Σαμαράς; «

«Τα προβλήματα αυτά έχουν κοινωνική βάση και δεν αντιμετωπίζονται με την καταστολή και την αστυνομοκρατία» συμπλήρωσε.

Τέλος αναφέρθηκε σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, το οποίο «προϋποθέτει τη μεγαλύτερη προβολή των επιτευγμάτων της κυβέρνησης και των στόχων της για το μέλλον και μια ειλικρινή σχέση μας με τους πολίτες» όπως σημείωσε.

«Η ικανότητά μας να διατηρούμε ζωντανή τη διάκριση Αριστεράς- Δεξιάς θα κρίνει τις επόμενες εκλογές. Είναι στο χέρι μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL