Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ημέρα μείωσης φυσικών καταστροφών / Έργο ανθρώπων, όχι οργή θεού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημέρα μείωσης φυσικών καταστροφών / Έργο ανθρώπων, όχι οργή θεού

Του Πάνου Τριγάζη*

Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών, με στόχο την ενημέρωση για τις αιτίες και συνέπειες των φαινομένων αυτών, καθώς και τη δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης και αντιμετώπισης των συχνά φονικών επιπτώσεών τους. Σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό, οι φυσικές καταστροφές κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 520 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Η χώρα μας έχει έντονα πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες), με πιο πρόσφατες τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και νωρίτερα τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Καταστροφές που, πέραν των διαχρονικών αμαρτιών του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, ανέδειξαν και τους μεγάλους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, την οποία πολλοί στον κόσμο θέλουν να αγνοούν, με πρώτο τον «πλανητάρχη» Ντόναλντ Τραμπ.

Οι φυσικές καταστροφές συνήθως χαρακτηρίζονται -και στη χώρα μας- θεομηνίες, όρος αντιεπιστημονικός, που προτείνω να καταργηθεί και από το λεξιλόγιο της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο όρος αυτός παραπέμπει σε οργή θεού (θεός + μήνις), ενώ τα φαινόμενα αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί είτε λόγω εγκληματικών πολιτικών επιλογών είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άρα, έτσι κι αλλιώς, είναι έργο ανθρώπων.

Θα πει κάποιος ότι δεν είναι στο χέρι των ανθρώπων να εξαλείψουν τους σεισμούς, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή μπορούν οι κοινωνίες και τα κράτη να θωρακιστούν για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους. Επίσης δεν είναι σωστό και το λεγόμενο ότι «η φύση εκδικείται», το οποίο μόνο μεταφορικά μπορεί να χρησιμοποιείται.

Όσο για την κλιματική αλλαγή, πρόσφατη έκθεση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής του ΟΗΕ θεωρεί ότι μπορεί να χαλιναγωγηθεί, αρκεί να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση, κυρίως εκ μέρους των μεγάλων βιομηχανικών χωρών, που ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Με άλλα λόγια οι φυσικές καταστροφές δεν είναι πολιτικά ουδέτερες.

Το αλόγιστο κυνήγι του κέρδους και η λεηλασία της φύσης είναι οι βασικές αιτίες. Έτσι εξηγούνται οι ισχυροί τυφώνες και κυκλώνες, οι καταστροφικές πλημμύρες, οι ερημοποιήσεις ολόκληρων περιοχών, το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, που απειλούν να καταπιούν πολλές χώρες - μέλη του ΟΗΕ κ.ά.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την αποχώρησή του από τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι αυτή βλάπτει τη βιομηχανία των ΗΠΑ, δηλαδή τα μεγάλα συμφέροντα που ο ίδιος εκπροσωπεί. Η περίπτωση φυσικών καταστροφών στις ΗΠΑ δείχνει ότι μπροστά στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της δεν υπάρχουν πλούσιες και φτωχές χώρες, αφού την υφίστανται τόσο η λεγόμενη «μόνη υπερδύναμη» όσο και φτωχές χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία.

Με το αντιπολιτευτικό μένος που τη διακατέχει, η ηγεσία της Ν.Δ. έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι για τους νεκρούς στη Μάνδρα και το Μάτι ευθύνεται η κυβέρνηση Τσίπρα. Καμία ανάληψη ευθύνης από την «κυβέρνηση εν αναμονή» για το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης που διαδοχικές δεξιές κυβερνήσεις επέλεξαν γι' αυτή τη χώρα. Η αυτοαποκαλούμενη και φιλελεύθερη παράταξη αρνείται να διαφωτίσει τους Έλληνες πολίτες για τις αιτίες των φυσικών καταστροφών, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αφύσικες, όπως συνέβη στη Μάνδρα και το Μάτι.

Θα μπορούσε να το κάνει διακινώντας μία ομιλία, το 2009 στην Αθήνα, του πρώην επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρου Δήμα, τον οποίο ο Σαμαράς είχε προτείνει και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε εκείνη την ομιλία ο φωτισμένος δεξιός πολιτικός είχε ζητήσει να μην αγνοήσουμε την Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, προσθέτοντας ότι οφείλονται και σε «ανθρωπογενείς λόγους».

Αλλά πιο εντυπωσιακή ήταν η επισήμανση του κ. Δήμα ότι «η προστασία του περιβάλλοντος χωρίς ρήξεις, χωρίς συγκρούσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει». Επιπλέον είχε τονίσει ότι «η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει απαιτεί την ύπαρξη κοινωνικής δικαιοσύνης, την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, τη λειτουργία της δημοκρατίας, την ύπαρξη της ελευθερίας και οπωσδήποτε της ειρήνης, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Καταλήγω ενημερώνοντας ότι το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), που συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ, θα τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών με εκδήλωση στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου (αίθουσα ΚΑΠΗ, οδός Ελ. Βενιζέλου 21), αύριο Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.00, με ομιλητές τον βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη και τον ειδικό επιστήμονα Δημήτρη Βανδαράκη. Πριν από την εκδήλωση θα επισκεφθούμε και το τραγικά πυρόπληκτο Μάτι.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι πολιτικά ουδέτερες. Το αλόγιστο κυνήγι του κέρδους και η λεηλασία της φύσης είναι οι βασικές αιτίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL