Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Αυτός είναι λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτός είναι λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ο Τσίπρας, που δεν σταματάει να διαβεβαιώνει για την εξάντληση της τετραετίας, είναι που διαμόρφωσε και συντηρεί παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και όχι ο Μητσοτάκης που, εδώ και τρία χρόνια, ζητά κάθε δεύτερη μέρα εκλογές. Έτσι ώστε έγινε ήδη «αντικείμενο» μελέτης σε πανεπιστήμιο του Όσλο. Ή τα φιλικά του μέσα, τα οποία, επίσης κάθε δεύτερη μέρα, «βλέπουν» πτώση της κυβέρνησης...

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟΥ

Πολύ φυσικό και απολύτως αναμενόμενο. Η βαθιά κρίση ταυτότητας, φυσιογνωμίας, προσανατολισμού και στρατηγικής που, εδώ και χρόνια, μαστίζει τη Ν.Δ., εκεί οδηγεί. Στην πλήρη αμηχανία, που με τη σειρά της φέρνει τον πολιτικό παραλογισμό στον σχεδιασμό αντιπολιτευτικής ατζέντας. Να καταγγέλλουν τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαμόρφωση προεκλογικού κλίματος όταν είναι οι ίδιοι που με επιμονή το πριμοδοτούν.

Αλλά, βλέπεις, σε πολλά ήλπισαν, σε περισσότερα ποντάρισαν και τίποτα δεν τους βγήκε. Περίμεναν Grexit ήδη από το 2015, από τον «ανεύθυνο αντιευρωπαίο» πρωθυπουργό και δεν τους βγήκε. Ήλπιζαν στην «αριστερή παρένθεση» και δεν τους βγήκε. Προέβλεψαν, μετά βεβαιότητας, ενεργοποίηση του «κόφτη» και δεν τους βγήκε. Κινδυνολογούσαν κατά σύστημα σε όλες τις «αξιολογήσεις», βλέποντας το ένα ναυάγιο μετά το άλλο, και δεν τους βγήκε. Έπαιρναν όρκο ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσει η κυβέρνηση απομείωση του χρέους και δεν τους βγήκε. Δυσπιστούσαν, και το διατυμπάνιζαν, για την έξοδο από τα Μνημόνια και από την επιτροπεία και δεν τους βγήκε. Και είναι γι' αυτό που εφηύραν το ανόητο σενάριο του τέταρτου Μνημονίου. Προέβλεπαν τη μία μετά την άλλη κυβερνητικές κρίσεις, με συνεπαγόμενη κατάρρευση της συμπολιτευτικής πλειοψηφίας και δεν τους βγήκε. Στοιχημάτιζαν για πρόωρες εκλογές την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2016, την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2017, την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2018 και δεν τους βγήκε. Ποντάρισαν (και πάλεψαν όσο μπορούσαν γι αυτό) σε ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το "Μακεδονικό", και δεν τους βγήκε.

Επιτέλους, όλα τα δοκίμασαν οι άνθρωποι, τι άλλο να κάνουν; Έλα στη θέση τους...

Απλώς παριστάνει τον αρχηγό...

Αυτή την εποχή «επενδύουν» στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, κάνοντας μάλιστα ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την υποβοηθήσουν. Δίχως, κατά πάσα λογική πρόβλεψη, να έχουν τύχη και σ’ αυτό το εγχείρημα. Ενώ, στο πλαίσιο της πάγιας καταστροφολογικής τους τακτικής, επινόησαν την απίθανη θεωρία πως η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών. Επειδή έχουν ανέβει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και ασφαλώς δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση να δοκιμάσει σήμερα την όποια έξοδο. Λησμονώντας ότι η αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων (όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων) έχει προπάντων να κάνει με την ιταλική κρίση. Λησμονώντας επίσης ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο χτίστηκε το «μαξιλάρι ασφαλείας». Προκειμένου να μπορεί η χώρα να επιλέξει τον προσφορότερο χρόνο εξόδου. Αλλά και λησμονώντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς πανηγύριζε για έξοδο της δικής του κυβέρνησης στις αγορές έχοντας «εξασφαλίσει» αισθητά υψηλότερα επιτόκια από τα σημερινά.

Άραγε αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Έτσι σκέφτεται, έτσι λογαριάζει τα πράγματα, έτσι σχεδιάζει, έτσι πολιτεύεται; Τόσο άγονος, τόσο αντιπαραγωγικός είναι, εντέλει, ο πολιτικός του εξοπλισμός; Τόσο ώστε να πέφτει στη μια πολιτική γκάφα μετά την άλλη; Τόσο ώστε να μην του φτουράει καμιά αντιπολιτευτική επιλογή; Δεν βαριέστε, δεν ξέρω το ακριβές πολιτικό ειδικό βάρος του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως είναι ολοφάνερο ότι τελεί εν ομηρεία ο χριστιανός.

Είναι όμηρος ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι όμηρος των μέσων ενημέρωσης που τον στηρίζουν (που «τον σπρώχνουν» για ν’ ακριβολογούμε), ταυτιζόμενες εν πολλοίς οι δύο ως άνω κατηγορίες, είναι όμηρος της πανίσχυρης πλέον ακροδεξιάς πτέρυγας το κόμματός του. Αυτοί είναι που κάνουν παιχνίδι στη Ν.Δ. σήμερα, αυτοί είναι που χαράσσουν γραμμή και την επιβάλλουν.

Έχουν, βλέπεις, και τους εντελώς προσωπικούς τους λόγους οι περισσότεροι απ’ αυτούς. Μπας και καταφέρουν να μην τους βρουν κάτι δικαστικά «προηγούμενα» που τους βαραίνουν με τον Τσίπρα στο τιμόνι. Μήπως αυτοί δεν τον υποχρέωσαν να κινείται πολιτικά μεταξύ ΠΟΛ.ΑΝ. και ΛΑΟΣ; Μήπως αυτοί δεν τον εξώθησαν προς το διαρκές αίτημα των πρόωρων εκλογών; Όταν ο ίδιος μας διαβεβαίωνε ότι «δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός»;

Ε, ναι λοιπόν, είναι ολοφάνερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελεί εν πολιτική ομηρεία και, απλώς, παριστάνει σήμερα τον αρχηγό. Και, απ’ ό, τι φαίνεται, του αρκεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL