Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η απειλή της Νέας Δεξιάς

Το πρόσφατο κοινό μανιφέστο της Λεπέν με τον Σαλβίνι ήταν μια κίνηση που έχει στόχο τις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δεξιά ετοιμάζεται να καταγράψει τη δυναμική της. Η Λεπέν και ο Σαλβίνι δεν είναι μόνοι...

Το πρόσφατο κοινό μανιφέστο της Λεπέν με τον Σαλβίνι ήταν μια κίνηση που έχει στόχο τις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δεξιά ετοιμάζεται να καταγράψει τη δυναμική της. Η Λεπέν και ο Σαλβίνι δεν είναι μόνοι τους.

Η Νεοδεξιά συγκυβερνά ήδη στην Αυστρία, ενώ στον πολιτικό και ιδεολογικό της χώρο κινούνται σταθερά οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των νεοδεξιών κομμάτων σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία αλλά και η Γερμανία. Στοιχεία νεοδεξιάς ρητορικής υπάρχουν εμφανέστατα και στο πολιτικό μπλοκ που κέρδισε το δημοψήφισμα του Brexit.

Κοινό σημείο στη ρητορική όλων αυτών είναι η σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ο αντισυμβατικός λαϊκιστικός λόγος, η υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας, η ανοιχτή περιφρόνηση των φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών. Η Νέα Δεξιά είναι το προϊόν της βαθιάς κρίσης που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Μιας κρίσης που συμπαρασύρει τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, τα οποία οδηγούνται σε πρωτοφανή συρρίκνωση ή μετατρέπονται σε ουρά της Ακροδεξιάς.

Το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Αποτελεσματική απάντηση μπορεί να είναι μόνο η αποδέσμευση από την πολιτική της λιτότητας, η φορολόγηση του πλούτου που σήμερα δραπετεύει στις ofshore, η επαναθεμελίωση της σταθερής και μόνιμης εργασίας στο παραγωγικό μοντέλο, η δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Αλλά και η αποφασιστική υπεράσπιση των φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών. Και ο ρόλος αυτός ανήκει σε ένα προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η ψήφος των αποδήμων

Από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Τ. Θεοδωρικάκου για «το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη Γη» και τους πύρινους λόγους του Μητσοτάκη στην Αστόρια («το 2023 θα ψηφίσετε από τον τόπο διαμονής σας») μέχρι τις συνεχείς αναδιπλώσεις,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο