Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Η απειλή της Νέας Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απειλή της Νέας Δεξιάς

Το πρόσφατο κοινό μανιφέστο της Λεπέν με τον Σαλβίνι ήταν μια κίνηση που έχει στόχο τις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δεξιά ετοιμάζεται να καταγράψει τη δυναμική της. Η Λεπέν και ο Σαλβίνι δεν είναι μόνοι τους.

Η Νεοδεξιά συγκυβερνά ήδη στην Αυστρία, ενώ στον πολιτικό και ιδεολογικό της χώρο κινούνται σταθερά οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των νεοδεξιών κομμάτων σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία αλλά και η Γερμανία. Στοιχεία νεοδεξιάς ρητορικής υπάρχουν εμφανέστατα και στο πολιτικό μπλοκ που κέρδισε το δημοψήφισμα του Brexit.

Κοινό σημείο στη ρητορική όλων αυτών είναι η σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ο αντισυμβατικός λαϊκιστικός λόγος, η υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας, η ανοιχτή περιφρόνηση των φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών. Η Νέα Δεξιά είναι το προϊόν της βαθιάς κρίσης που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Μιας κρίσης που συμπαρασύρει τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, τα οποία οδηγούνται σε πρωτοφανή συρρίκνωση ή μετατρέπονται σε ουρά της Ακροδεξιάς.

Το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Αποτελεσματική απάντηση μπορεί να είναι μόνο η αποδέσμευση από την πολιτική της λιτότητας, η φορολόγηση του πλούτου που σήμερα δραπετεύει στις ofshore, η επαναθεμελίωση της σταθερής και μόνιμης εργασίας στο παραγωγικό μοντέλο, η δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Αλλά και η αποφασιστική υπεράσπιση των φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών. Και ο ρόλος αυτός ανήκει σε ένα προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL