Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δεν σχολίασε ο Σταϊνμαϊερ τη θέση Παυλόπουλου / "Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι ελληνικές απαιτήσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν σχολίασε ο Σταϊνμαϊερ τη θέση Παυλόπουλου / "Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι ελληνικές απαιτήσεις"

Στις γερμανικές αποζημιώσεις εστίασε την προσφώνησή του χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. "Οι απαιτήσεις της Ελλάδας που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της Κατοχής, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες” τόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Ωστόσο ο Γερμανός Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει τη σχετική τοποθέτηση του Πρ. Παυλόπουλου.

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, η χώρα δεν διεκδικεί μονομερώς και αυθαιρέτως αυτές τις απαιτήσεις. “Αντιθέτως”, τόνισε, "τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού” και, όπως πρόσθεσε, με βάση τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του.

Εύσημα για προσφυγικό - "Μακεδονικό"

Από την πλευρά του ο Β. Στάινμαϊερ τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, τις ιδιαίτερες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας ευρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που έρχονται, παρ' όλο που διαπιστώνει ότι η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της δεν είναι αυτονόητη.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ ένα θαρραλέο και σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των δυο χωρών. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα και για τις δυο πλευρές, αλλά τάχθηκε ρητά υπέρ της συνέχισης του δρόμου που έχει ανοίξει.

Ανάπτυξη - επενδύσεις

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι σήμερα η Ελλάδα κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου, ενώ τόνισε την “αποτελεσματική συμβολή” του Β. Στάινμαϊερ σε “κρίσιμες φάσεις των δύσκολων διαπραγματεύσεων της εποχής εκείνης”.

“Εμείς, οι Έλληνες, δεν ξεχνάμε ότι υπήρξατε υπέρμαχος της άποψης ότι, όπως η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, εξίσου και η σημερινή Ευρώπη θα ήταν αδιανόητη δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της” είπε χαρακτηριστικά.

“Είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη, ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις και ότι σύντομα οι πολίτες θα το νιώσουν” σημείωσε ο Γερμανός Πρόεδρος αναφερόμενος στην οικονομική πορεία της χώρας. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης. “Είμαστε στο πλευρό σας” υπογράμμισε.

Θεμέλιο η αλληλεγγύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, “ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς”, μπορεί και έχει χρέος να διαδραματίσει τον δικό της πλανητικό ρόλο, ο οποίος συμπυκνώνεται, σύμφωνα με την ιστορία της και τον πολιτισμό της, κυρίως στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της κοινωνικής δικαιοσύνης, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

“Θα πρέπει να καθορίσουμε και τις ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων την ανάληψη, επειγόντως, πρωτοβουλιών, ιδίως προς την κατεύθυνση της τόνωσης του πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας”, ανέφερε, εν όψει των ευρωεκλογών. Υπογράμμισε δε την αρχή της αλληλεγγύης χαρακτηρίζοντάς τη “θεμελιώδη κανόνα, πάνω στη βάση του οποίου στηρίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα”.

Να δράσουμε πριν να είναι αργά

Επέκρινε μάλιστα τους εταίρους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. “Παραβιάζουν ευθέως τόσο την ευρωπαϊκή έννομη τάξη όσο και τον αξιακό κώδικα του κοινού μας πολιτισμού” είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε τις “άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του κοινωνικού κράτους δικαίου σε πολλά κράτη - μέλη της Ε.Ε., από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας”.

“Οι περιπέτειες του κοινωνικού κράτους δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα” επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας πως πρέπει να δράσουμε αμέσως, “πριν να είναι αργά, άρα και πριν από τις προσεχείς ευρωεκλογές”.

“Η Ευρώπη είναι η έκφραση όλων αυτών που μας συνδέουν και παραμένει η καλύτερη απάντηση στους εθνικούς εγωισμούς, στην πόλωση, στις διακρίσεις και στη διάσπαση” σημείωσε ο Β. Στάινμαϊερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL