Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
"Λάθος από κάθε άποψη" η πρόταση Καμμένου / Ν. Βούτσης: Εργαζόμαστε για να μην διαμορφώνονται τόξα και άξονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Λάθος από κάθε άποψη" η πρόταση Καμμένου / Ν. Βούτσης: Εργαζόμαστε για να μην διαμορφώνονται τόξα και άξονες

Την προσήλωσή του στη συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αντιδρώντας στο "εναλλακτικό σχέδιο" που φέρεται να παρουσίασε στην Ουάσιγκτον στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος. "Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών", σχολίαζαν χθες κυβερνητικές πηγές τονίζοντας πως σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν πως όταν η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή υπάρχει άνετη πλειοψηφία που θα την επικυρώσει.

Η πρόταση Καμμένου

Σύμφωνα με διαρροή που έγινε από την πλευρά του Π. Καμμένου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί στη γειτονική χώρα και δήλωσε στο περιθώριο συνάντησής του με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Μίτσελ, πως έχει καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο για λύση στο ζήτημα του "Μακεδονικού", παραπέμποντας το θέμα του ονόματος στις ελληνικές καλένδες. Όπως ανέφερε, το σχέδιο αυτό θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού. Η πρόταση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. περιέχει την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και, σε μεταγενέστερο στάδιο, και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Δεν τέθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Με δυσαρέσκεια υποδέχεται η Αθήνα τη νέα διαφοροποίηση Καμμένου, αφού, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν υφίσταται αυτό το εναλλακτικό σχέδιο ως κυβερνητική θέση, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί από τον υπουργό Άμυνας. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Μιλώντας στο News247 επισήμανε πως μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου "δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών".

Εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια

Έκπληξη και απορία εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, για την πρόταση Καμμένου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κόντρα. "Δεν ξέρω πού κατατείνει αυτή η ρητορική, που είναι πολύ πέραν από τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΑΝ.ΕΛΛ., που είναι σεβαστή και διατυπωμένη έγκαιρα, ότι δηλαδή δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών", είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, περιμένει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να παρουσιάσει αυτές τις προτάσεις του και στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο τη διαφωνία του στη λογική διαμόρφωσης "αξόνων". "Εμείς εργαζόμαστε χρόνια ολόκληρα για τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, σε αντίθεση με τη διαμόρφωση αξόνων" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: "Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοιου τύπου τόξα ή άξονες. Δεν αντιλαμβάνομαι σε τι θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων", χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Π. Καμμένου "λάθος από κάθε άποψη".

Δεν υπάρχει συζήτηση για νέες βάσεις

Στην προσωπική ατζέντα του υπουργού Εθνικής Άμυνας ωστόσο φαίνεται πως εντάσσεται και η πρόταση για δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη, πέραν δηλαδή της Σούδας. Αυτό φαίνεται να εισηγήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Μάτις, σε συνάντηση που είχαν στο Πεντάγωνο. "Δεν είναι εύκολο να καταλάβω τι πρότεινε ο καθ' όλα συνεπής, συνεργαζόμενος μαζί μας στην κυβέρνηση, Π. Καμμένος και στο θέμα των βάσεων", είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας την αντίθεσή του. "Η Ελλάδα δεν παίζει τον ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, είναι δύναμη σταθερότητας στην περιοχή", επισήμανε.

Σύμφωνα ωστόσο με ασφαλείς πληροφορίες, που διασταυρώνονται και από τις δύο πλευρές, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τη δημιουργία και λειτουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Πληροφορίες που επιβεβαιώνουν και τα όσα είχε αναφέρει ο Τζέφρι Πάιατ κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Αμερικανός πρέσβης ήταν σαφής: "Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μία βάση, αυτή της Σούδας, και είναι στα Χανιά. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε ως επιδίωξη άλλες βάσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να χτίσουμε αλλού νέες μεγάλες εγκαταστάσεις".

Αντίδραση Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση καλεί τον Π. Καμμένο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. "Αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα", ανέφερε, κάνοντας λόγο για "πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων". "Όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς", συμπλήρωσε.

"Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;" σχολίασε ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας στο Κίνημα Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Περιμένουμε από την ΠΓΔΜ την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της

Όταν οριστικοποιηθούν, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή

Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών έστειλε χθες από την Κοζάνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως τόνισε, σημαντική προϋπόθεση από την πλευρά της γείτονος είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την ιστορία και με το διεθνές δίκαιο, ενώ υπογράμμισε την την υποχρέωση αλλαγών στο σύνταγμά της. "Περιμένουμε την εκπλήρωσή της", ανέφερε. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ακόμη ότι αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και πληρούνται οι εγγυήσεις που έχουν συμφωνηθεί, "μόνο τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL