Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Λαθρορατσιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λαθρορατσιστές

Δεν είναι τυχαία η προσπάθεια της ΕΛΜΕ Λέσβου να επιβάλει στα σχολεία τον όρο “λαθρομετανάστης”. Τα τοπικά στελέχη της ΔΑΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της τοπικής ένωσης εκπαιδευτικών, επιχειρούν να διεγείρουν τα ξενοφοβικά ανακλαστικά μιας μερίδας των κατοίκων του νησιού και να διχάσουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία. Πολιτικό παιχνιδάκι με την Ακροδεξιά κάνουν, με την οποία άλλωστε η Ν.Δ. Λέσβου συμβιώνει, εκεί, αρμονικότατα. Το έχει δείξει η σιωπηρή -ή και ανοιχτή- στήριξη που παρέχει σε φασιστικές επιθέσεις. Αλλά και η συνδιοργάνωση αντιπροσφυγικών κινητοποιήσεων με οργανωμένες φασιστικές ομάδες. Τίποτα το καινούργιο λοιπόν.

"Πάνε τώρα να μας... απαγορεύσουν να τους λέμε 'λαθρομετανάστες!'" είπε προχθές στην Καβάλα ο Αντώνης Σαμαράς. "Όμως όλα όσα καταγγέλλει ο παγκόσμιος Τύπος... για δολοφονίες, βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και συμμορίες τζιχαντιστών ποιοι τα κάνουν; Οι νόμιμοι μετανάστες; Όχι, βέβαια... Είναι λαθρομετανάστες...".

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τον ρατσισμό που κρύβει ο όρος “λαθρομετανάστης” από το παραπάνω ντελίριο του Α. Σαμαρά. Ο χαρακτηρισμός “λαθρομετανάστες” αποδίδει συλλογικά σε ανθρώπους το στίγμα του εγκληματία, του κακόβουλου, του επικίνδυνου φανατικού, ακόμα και αν δεν έχουν κάνει τίποτε απολύτως.

Είναι φορτισμένος με απέχθεια και ρατσισμό. Και επιπλέον είναι ηλίθιο να πιστεύεις ότι η έκδοση μιας άδειας παραμονής από το ελληνικό κράτος καθιστά κάποιον αυτομάτως καλύτερο ή χειρότερο άνθρωπο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους καθηγητές της ΔΑΚΕ Λέσβου. Αυτοί ακροδεξιούς κολακεύουν, τη γλώσσα τους μιλάνε. Το πρόβλημα είναι ότι, κατά τα άλλα, μπαίνουν στις τάξεις και διδάσκουν παιδιά.

Αν τους πεις ρατσιστές, όμως, αγανακτούν. Είναι κρυφοί ρατσιστές. Λαθρορατσιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL