Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Σήμερα η 6η σύνοδος κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου / Στήριξη στην Κύπρο για τις εξορύξεις στην ΑΟΖ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η 6η σύνοδος κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου / Στήριξη στην Κύπρο για τις εξορύξεις στην ΑΟΖ

Φωτογραφία αρχείου

ΕΛΟΥΝΤΑ. ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντώνται σήμερα στην Ελούντα, στην 6η κατά σειρά σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με τις περιφερειακές εξελίξεις, την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία να τίθενται στο επίκεντρο των διμερών επαφών και της τριμερούς συνάντησής τους.

«Η σύνοδος αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή», σημειώνει η Αθήνα.

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα εστιάσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στον συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και της κατασκευής της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Διεθνής νομιμότητα

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα "Al-Ahram", ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι «η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο αναδεικνύει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Σημείωσε δε τη βεβαιότητά του ότι, «παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα».

Έπειτα από τις διμερείς επαφές, οι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις Ε.Ε. - Αιγύπτου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας. Μετά τις δηλώσεις των τριών ηγετών, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών που θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Οι συμφωνίες

Στη σύνοδο θα υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Ειδικότερα: Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας - Αιγύπτου. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου - Αιγύπτου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL