Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Σύνθετες προκλήσεις, σταθερή πορεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνθετες προκλήσεις, σταθερή πορεία

Η μεγάλη μάχη της κυβέρνησης για το τέλος της μνημονιακής επιτροπείας κερδήθηκε μέσα από συγκρούσεις, νίκες και συμβιβασμούς, αλλά με πυξίδα τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και την επαναφορά της χώρας ως πυλώνα λύσεων και σταθερότητας και όχι παράγοντα κρίσεων και προβλημάτων.

Η επόμενη ημέρα όμως δεν είναι ένας περίπατος στην εξοχή. Αντίθετα, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη και δεν είναι άλλη από τη μάχη για την έξοδο από την κρίση μέσα από την επαναφορά της κανονικότητας και της αποκατάστασης των καταστροφικών πληγών των εμμονικά νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της νέας μεταμνημονιακής εποχής έχει διαφανεί ότι η θάλασσα θα είναι φουρτουνιασμένη και κάθε στροφή του ταξιδιού θα έχει κινδύνους. Ιδίως στο εσωτερικό. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά μοιάζει αποφασισμένη να δώσει τις μάχες και να τις κερδίσει. Βασικός άξονας και πρώτα βήματα, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ που θα περιλαμβάνονται στο σύνολό τους στον προϋπολογισμό του 2019.

Η Ν.Δ. σορτάρει πολιτικά

Την περασμένη Τετάρτη επιχειρήθηκε να στηθεί εικόνα κρίσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με δημοσιεύματα του αντιπολιτευτικού Τύπου να έχουν προετοιμάσει το έδαφος τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Συντονισμένες κερδοσκοπικές πιέσεις οδήγησαν σε σημαντική πτώση τις τραπεζικές μετοχές, γεγονός που δεν αντιστοιχούσε επ' ουδενί στην πραγματική πορεία των τραπεζών αλλά και της οικονομίας. Μια εικόνα σορταρίσματος από κερδοσκόπους, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδεικνύει εξαιρετικά ανακλαστικά σπεκουλάροντας και κινδυνολογώντας.

"Φάνηκε σαν να επιχαίρει, αντί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης" σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχετικά με τη στάση της Ν.Δ., η οποία είδε ευκαιρία δικαίωσης του αφηγήματος της καταστροφής, κάτι που διαψεύστηκε για άλλη μια φορά. Απέναντι στην καταστροφολογία και το πολιτικό σορτάρισμα που επιχείρησε ο Κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει περαιτέρω την οικονομία με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας.

Θωράκιση της οικονομίας

"Οι τράπεζες έπρεπε να πατάνε σε δύο πόδια, στη μείωση των κόκκινων δανείων και στη χορήγηση νέων δανείων" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή των τραπεζιτών. Στόχος της κυβέρνησης είναι το πιστωτικό σύστημα να διευρύνει τις πιστώσεις και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί και αποκλιμάκωση του επιτοκίου του ελληνικού ομολόγου καθώς θα εμπεδωθούν η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και του πλεονάσματος και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που σημαίνει πως, όταν η Αθήνα χρειαστεί να βγει στις αγορές, αυτό θα γίνει με επιτυχία και με βιώσιμο επιτόκιο.

Αποφασιστικά βήματα ενίσχυσης της εργασίας

Την ίδια στιγμή με συγκεκριμένα βήματα υλοποιούνται η επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας με κεντρικό στόχο την περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 15% το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας έντεκα νέων προγραμμάτων που αφορούν 88.500 ανέργους, με στοχευμένες παρεμβάσεις για 31.500 νέους επιστήμονες και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Ταυτόχρονα προχωράει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τις πρώτες κλαδικές συμβάσεις να έχουν ήδη υπογραφεί, φέρνοντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ενώ κανονικά προχωράει η διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου.

Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών

Αν κάτι αποτυπώνεται πλέον στα διεθνή φόρα, είναι πως η Ελλάδα καθίσταται αξιόπιστος πυλώνας σταθερότητας και ηγετικός παίχτης στα Βαλκάνια και με σαφώς αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικης Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις επαφές που πραγματοποίησαν ο Αλ. Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο ή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες υπογράμμιζαν τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μια συμφωνία βέβαια που η επικύρωσή της δεν εξαρτάται από την Αθήνα αλλά από τα Σκόπια. Το "αντιφατικό" αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ όπως αυτό ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά, ανοίγει τον δρόμο για την κυβέρνηση Ζάεφ να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την αναθεώρηση του συντάγματος, προϋπόθεση για να προχωρήσει η συμφωνία. Έτσι τις ερχόμενες εβδομάδες οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια θα κρίνουν τον χρόνο που αυτή θα έρθει και στην ελληνική Βουλή.

Εάν ο Ζ. Ζάεφ συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή στις αρχές του 2019. Εάν όχι, το ενδεχόμενο εκλογών μπορεί να καθυστερήσει για μερικούς μήνες τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί πρόβλημα τη μη τήρηση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων.

Αντίθετα, το ζήτημα για την Αθήνα είναι εκπληρωθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις της συμφωνίας προκειμένο να δώσει και το πράσινο φως για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ασχέτως χρόνου, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη πως υπάρχει άνετη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για να υπερψηφίσει τη συμφωνία, χωρίς να εξαρτάται από τη στάση του Π. Καμμένου. Πράγμα που μπορεί να φέρει και ανασυνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Η υποκρισία της Ν.Δ.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Οι αποκαλύψεις των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της πολιτικής ηγεσίας και των μετέπειτα δημοσιευμάτων για τις μυστικές συναντήσεις που είχε η Μ. Σπυράκη με τον Ζ. Ζάεφ καθιστούν σαφές πως η Ν.Δ. από υπερασπιστής της εθνικής γραμμής - σύνθετη ονομασία έναντι όλων- "ντύθηκε" μακεδονομάχος, για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών συμφερόντων του Κ. Μητσοτάκη.

Μέχρι και σήμερα άλλωστε η Ν.Δ δεν έχει απαντήσει γιατί κράτησε μυστική τη συνάντηση της Σπυράκη με τον Ζ. Ζάεφ, αλλά και το τι του μετέφερε ως "ειδική απεσταλμένη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL