Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Η αφωνία Γεννηματά ηρθε μετά τις βολές / Εσωκομματική κριτική για την ανακοίνωση για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αφωνία Γεννηματά ηρθε μετά τις βολές / Εσωκομματική κριτική για την ανακοίνωση για το "Μακεδονικό"

Σε θέμα - “ταμπού” εξελίσσεται το “Μακεδονικό” στο εσωτερικό του πολυκομματικού ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτό είχε επιφέρει και τη διάσπαση και την αποδυνάμωση της νεοπαγούς παράταξης με την αποχώρηση του Ποταμιού, με στελέχη τότε να αφήνουν υπόνοιες για επικράτηση υπολογισμών του πολιτικού κόστους, που οδήγησε στην επιβολή αυτής της μονομερούς “πατριωτικής” απόφασης στον φορέα, εκ μέρους της Φ. Γεννηματά.

Ακόμα και ο Ευ. Βενιζέλος που ως τέως υπουργός Εξωτερικών διατηρούσε όλο αυτό το διάστημα προσεκτικές αποστάσεις από τη συνειδητά απλοϊκή “γραμμή” που εκφράζει η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε για πρώτη φορά χτες ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία. Στη δημοσιογραφική παρατήρηση (ρ/σ Παραπολιτικά) “θεωρούμε δεδομένο ότι ούτε εσείς ούτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ψηφίσει”, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: “Το έχουμε πει”.

Υπό το φως των αποκαλύψεων για την εξώφθαλμα μικροπολιτική και ψηφοθηρική στάση της Ν.Δ. στο θέμα, το ΠΑΣΟΚ, που μοιράστηκε από πολύ νωρίς ακριβώς τις ίδιες θέσεις με το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη -τις οποίες μάλιστα του επέβαλαν οι ακραίοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης- μοιάζει να μένει μετέωρο.

Η αμηχανία της ηγεσίας καταγράφηκε έντονα στην προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κατά την οποία δέχθηκε έντονη κριτική από όλες τις άλλες πλευρές (σ.σ.: οι οποίες στο περιβόητο Πολιτικό Συμβούλιο είχαν ψηφίσει ενάντια στη θέση της, την οποία εκείνη ούτως ή άλλως επέβαλε) του ομόσπονδου σχήματος. Εξ ου και και στην εκτενή απόφαση της Ε.Γ. ουδεμία αναφορά στο θέμα υπήρξε. Η κριτική αφορούσε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Φ. Γεννηματά δια του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και η οποία ενόχλησε τα προοδευτικά αντανακλαστικά των εταίρων τής Φ. Γεννηματά. Η επίμαχη ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων πως "το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει”.

Ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης εμμέσως είχε εκφράσει πρώτος τη διαφωνία του με την ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δηλώνοντας (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) τη Δευτέρα ότι “όποιοι στην Ελλάδα χαίρονται με την ενίσχυση των απόψεων Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ δεν βοηθούν τη χώρα. Ο μόνος που δικαιούται να χαίρεται είναι ο κ. Καμμένος που έχει τις ίδιες αντιλήψεις”. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα, διότι “ενισχύονται ξανά πολιτικά πρόσωπα όπως ο Γκρούεφσκι και ο Ιβάνοφ” και “δεν μπορεί να είμαι χαρούμενος όταν βλέπω να ενισχύονται αυτές οι επικίνδυνες φωνές στα βόρεια σύνορα της χώρας μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL