Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Νέο επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την ταύτιση με τη Ν.Δ. / Νέα προσχήματα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να πει "ΟΧΙ" στη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την ταύτιση με τη Ν.Δ. / Νέα προσχήματα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να πει "ΟΧΙ" στη συμφωνία

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ ανέδειξε την εκ διαμέτρου διαφορετική στάση που τηρούν ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ποτάμι.

Το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη στηρίζει σταθερά τη λύση του “Μακεδονικού” και θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών εφόσον αυτή έρθει στη Βουλή, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει αποφασίσει την καταψήφισή του αναζητώντας προφάσεις για να δικαιολογεί τη μονομερή απόφαση της επικεφαλής του Φ. Γεννηματά.

Με αφορμή το αποτέλεσμα στην ΠΓΔΜ το Ποτάμι σχολίασε ότι “οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό”. Ζήτησε “συγχρονισμό στάσης με αυτήν των συμμάχων της χώρας και στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας και της στενότερες σχέσεις της με τη Δύση”, ενώ επέκρινε ως “καιροσκοπική” τη στάση της κυβέρνησης με αφορμή τη θέση του Π. Καμμένου.

Πάντως, το Ποτάμι έχει διευκρινίσει πως, εάν μετά την ψήφιση της συμφωνίας προκύψει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη λόγω της στάσης των ΑΝ.ΕΛΛ., δεν θα παράσχει και ψήφο εμπιστοσύνης.

Ωστόσο σε διαφορετική “γραμμή” εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης δηλώνοντας (ρ/σ News 247) ότι “αν η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης συνδεθεί με το 'Μακεδονικό', πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”. “Η εθνική συνείδησή μας επιβάλλει να κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών αν ολοκληρωθεί θετικά ο περιπετειώδης κύκλος στα Σκόπια” είπε εκτιμώντας επιπλέον ότι “το Ποτάμι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα συμβάλει στην προώθηση και την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών".

Επισήμανε δε το εξής: "Πώς γίνεται να θεωρούν εδώ ενδοτική τη συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο να συμβαίνει στα Σκόπια; Αν τα είχαμε δώσει όλα, οι άλλοι θα τα έπαιρναν, αυτό όμως δεν συνέβη”. Ο Σπ. Δανέλλης σχολίασε δηλώσεις του Οδ. Κωνσταντινόπουλου περί αργυρώνητων βουλευτών λέγοντας ότι "δεν αξίζει τον κόπο να σχολιάσεις τις δημόσιες τοποθετήσεις του” και πως “βουλευτές προοδευτικών κομμάτων δεν είναι δυνατόν να κάνουν τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις και γι’ αυτό ο κ. Κωνσταντινόπουλος πρέπει να μαζευτεί".

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιχείρησε να εμφανιστεί “δικαιωμένο” ώστε να δικαιολογήσει την αρνητική απόφαση που έχει πάρει για τη συμφωνία.

Αντέστρεψε δηλαδή το επιχείρημα κατά το οποίο η αποχή έδειξε πως οι πολίτες θεωρούν ανισοβαρή (εις βάρος τους) τη συμφωνία, ισχυριζόμενο πως “το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος” και ότι “αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε”.

Επιπλέον “είδε” “αποδοκιμασία” όχι μόνο του Ζ. Ζάεφ, αλλά και του Αλ. Τσίπρα, προεξοφλώντας και τη στάση του ελληνικού λαού.

"Άλλη κυβέρνηση"

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε (ρ/σ News247) ότι Τσίπρας - Καμμένος “κερδίζουν χρόνο ως κυβέρνηση και κομματικοί συνεταίροι και το έθνος χάνει πολύτιμο εθνικό χρόνο, διότι όλα πηγαίνουν άσχημα”. Επανέλαβε τη θέση του για την “αναγκαιότητα” μιας “άλλης κυβέρνησης” εννοώντας συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. Ανέφερε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα παρουσιάσει ένα σχέδιο και όσοι συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό “να συμπράξουν σε μία νέα κυβέρνηση. “Αν θέλει, καλώς, εάν δεν θέλει, θα μείνει έξω (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ), εμείς πρέπει να έχουμε την προγραμματική πρωτοβουλία”, είπε.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, “πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει τον σχηματισμό κυβέρνησης, την αναθεώρηση του συντάγματος, τα σχετικά με το εκλογικό σύστημα, να παρεμποδίσει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL