Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τη σταθερή θέση της Αθήνας διαμήνυσε ο Δ. Τζανακόπουλος: / Με σωφροσύνη και νηφαλιότητα για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη σταθερή θέση της Αθήνας διαμήνυσε ο Δ. Τζανακόπουλος: / Με σωφροσύνη και νηφαλιότητα για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών

Την υποστήριξή της στην ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τον προβληματισμό για τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ υπογραμμίζει η Αθήνα κατηγορώντας, παράλληλα, τη Ν.Δ. και το VMRO πως διατηρούν το αδιέξοδο. Τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ζ. Ζάεφ επαινώντας τον "για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας".

Για θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. "Η ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε, "θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και αίσθηση του εθνικού της καθήκοντος να υποστηρίζει την ανάγκη να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών". Για αντιφατικό μήνυμα έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Κυριακής, ενώ τη σταθερή προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην επίλυση του ζητήματος υπογράμμισε και ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης.

Προβληματισμός για τη χαμηλή συμμετοχή

Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, η μειωμένη συμμετοχή έχει αποτέλεσμα η συντριπτική υπεροχή του "Ναι" να μην καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση στη γείτονα. "Τον λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κ. Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση θα τελεσφορήσει" τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα η Αθήνα εκτιμά πως η διατήρηση του κλίματος εθνικισμού και καχυποψίας που συντηρείται και στις δυο πλευρές και τα fake news επί του θέματος αφενός "δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας", όπως ανέφερε το ΥΠΕΞ. Αφετέρου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπονομεύονται οι δυνατότητες επίλυσης της διαφοράς μεταξύ των χωρών μας και (σ.σ.: η διατήρηση του κλίματος αυτού) φιλοδοξεί να συντηρήσει το πολιτικό και ιστορικό αδιέξοδο στα Βαλκάνια.

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση Σαμαρά

"Ο παραλογισμός της στάσης αυτής και στην Ελλάδα αλλά και στην ΠΓΔΜ έχει οδηγήσει σε ένα λογικά ανυπόφορο εθνικιστικό παράδοξο" είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζοντας πως "Ν.Δ. και VMRΟ είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς ο ένας δεν υπάρχει χωρίς τον άλλο".

"Υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους δεν τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη" σημείωσε τονίζοντας πως είναι αιχμάλωτοι και μιας ακροδεξιάς λογικής. "Αν η συμφωνία είναι επιζήμια για την Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα επιζήμια και για την ΠΓΔΜ, αλλά και το αντίθετο;" διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη ότι οχυρώνεται πίσω από αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις με μοναδικό σκοπό όχι την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, αλλά των μικροπολιτικών του επιδιώξεων. "Δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε το όραμα, ούτε τη δύναμη να συγκρουστεί με τις αντιδραστικές δυνάμεις και ιδεολογίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. αλλά και στην ελληνική κοινωνία για να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα φιλίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη Βαλκανική" υπογράμμισε.

"Αυτή είναι η στάση που τροφοδοτεί ένθεν κακείθεν τους εθνικισμούς, τους φανατισμούς και τον ιστορικό παραλογισμό" συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση "του κ. Σαμαρά και των ομοίων του, που είναι και οι υπεύθυνοι για όσα σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο λαοί".

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Κ. Μητσοτάκης αυτοπροσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστής φιλελεύθερος, και ως τέτοιος πρέπει να κρίνεται, υπενθυμίζοντας πως η στάση της Ν.Δ. υπέρ της σύνθετης ονομασίας και της erga omnes λύσης άλλαξε για να εξυπηρετηθεί η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Δεν αποτελούν τροχοπέδη τυχόν εκλογές

Για την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές πως το ζητούμενο δεν είναι τόσο η τήρηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, αλλά η ουσιαστική πλήρωση των προϋποθέσεων για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Με λίγα λόγια, η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. ή στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει υπάρξει η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή της ονομασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι μία πιθανή εκλογική διαδικασία στην ΠΓΔΜ δεν θα αποτελούσε τροχοπέδη, αν και θα προκαλούσε μια καθυστέρηση ως προς τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, ενώ επανέλαβε την βούληση της παρούσας κυβέρνησης να κυρώσει και να δει αυτή τη συμφωνία να εφαρμόζεται.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τροποποιεί το χρονοδιάγραμμα και πάει κάποιους μήνες πίσω τη διαδικασία της κύρωσης οδηγώντας "σε ναυάγιο τη σταθερή επιδίωξη του Κυρ. Μητσοτάκη, που εκλιπαρεί τον Πάνο Καμμένο να ρίξει τον Τσίπρα" σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης εκτιμώντας πως σε αυτή την περίπτωση "θα σαρώσει ο Ζάεφ".

Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση για πολιτικές εξελίξεις

Ν. Παππάς: Καλοδεχούμενη ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ., καλή ευκαιρία να διαπιστώσει ότι τα σχέδιά της θα πέσουν στο κενό

Π. Σκουρλέτης: Ολέθριο πολιτικό σφάλμα το να βάλει τρικλοποδιά ο Π. Καμμένος στην κυβέρνηση

Για "ολέθριο πολιτικό σφάλμα το να βάλει τρικλοποδιά ο Π. Καμμένος στην κυβέρνηση" μίλησε ο Π. Σκουρλέτης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως υπάρχει μια "έντιμη και ειλικρινής συμφωνία με τον Π. Καμμένο" εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα από κανέναν να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

"Ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας από τη Ν.Δ. είναι καλοδεχούμενη" ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς κάνοντας λόγο για "μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι τα σχέδιά τους για συνολική αποσταθεροποίηση, με αφορμή την ΠΓΔΜ, θα πέσουν στο κενό".

"Δεν είναι ανάγκη στην Ελλάδα να κάνουμε τους συνταγματολόγους για την ΠΓΔΜ" σημείωσε ο Ν. Φίλης επισημαίνοντας ότι η σκληρή πίεση του διεθνούς παράγοντα, "που ζήσαμε κι εμείς το 2015 με το δημοψήφισμα", στους πολίτες για το τι να ψηφίσουν απέδωσε το αντίθετο. "Χωρίς σταθεροποίηση της ΠΓΔΜ μπορεί σύντομα να βρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολα διλήμματα" τόνισε σημειώνοντας τον ενδεχόμενο κίνδυνο νέας αμφισβήτησης συνόρων στα Βαλκάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL