Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Η οπισθοδρομική κομπανία του Κυριάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η οπισθοδρομική κομπανία του Κυριάκου

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Σήμερα αναμένεται το αποτέλεσμα για το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Για το αν οι πολίτες αυτής της μικρής χώρας εγκρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Και εκεί η δεξιά εθνικιστική αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της συμφωνίας, σχεδόν με τα ίδια επιχειρήματα που έχει και η αντίστοιχη δική μας. Πώς γίνεται να ισχύουν και τα δύο; Γίνεται, αν από τη διαφωνία προσδοκάς αποκλειστικά κομματικά οφέλη, τα οποία προτάσσεις των εθνικών συμφερόντων.

ΜΑ ΑΥΤΗ τη συμφωνία την επεδίωξαν κυρίως οι Αμερικανοί για τα δικά τους συμφέροντα. Ναι, ισχύει, αλλά πόσο σημαντικές ανατροπές επιφέρει αυτή η συμφωνία με μια τόσο μικρή και ανίσχυρη χώρα στο γεωστρατηγικό πεδίο; Ήδη μέρος της τεράστιας βάσης που διαθέτουν οι ΗΠΑ στο Κόσοβο έχει κτιστεί από λάθος μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ! Τι θα αλλάξει στους διεθνείς συσχετισμούς;

ΤΟΤΕ γιατί αντιδρούν τόσο πολύ οι Ρώσοι; Διότι μια ακύρωση της συμφωνίας συνιστά κυρίως ήττα εντυπώσεων για τις ΗΠΑ. Εξάλλου η ρωσική ηγεσία διατηρεί άριστες σχέσεις με Όρμπαν, Λεπέν, Σαλβίνι και με όσους απειλούν την ευρωπαϊκή ενότητα και την προοπτική της ολοκλήρωσης της Ε.Ε.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ερώτημα είναι τι χάνουμε και τι κερδίζουμε εμείς. Ποιες συμφωνίες και ποιες συμμαχίες εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά μας. Παραχωρούμε λέει το όνομα. Μα το όνομα ήδη το έχουν και έχουν αναγνωριστεί από 140 χώρες ως σκέτη Μακεδονία. Τη γλώσσα; Την έχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Εξάλλου, η υποχώρηση των Σκοπίων, που αποδέχτηκαν τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ήταν προαπαιτούμενο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων μετά το 1990.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ; Το προνόμιο να ηγηθούμε της οικονομικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Μακεδονίας και να αναπτύξουμε οικονομικές σχέσεις στα ομαλοποιημένα από εθνικισμούς Βαλκάνια, στα οποία κατοικούν 75 εκατομμύρια άνθρωποι με διάθεση να συνεργαστούν για να προκόψουν και να ευημερήσουν εν ειρήνη. Ειδικά η βόρεια Ελλάδα, με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης της Καβάλας αλλά και της Αλεξανδρούπολης, γίνεται στρατηγικός χώρος για την ανάπτυξη του βαλκανικού εμπορίου. Η οικονομική πρόοδος είναι το απόλυτο αντίδοτο στους εθνικισμούς και στο μίσος.

ΑΝ ΑΥΡΙΟ, όπως αναμένεται, οι γείτονες εγκρίνουν τη συμφωνία, τότε το μπαλάκι περνάει στην Αθήνα και αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Έχει σκεφτεί κανείς τις συνέπειες μιας άρνησης από τη δική μας πλευρά; Έχει σκεφτεί τις παρενέργειες; Την απώλεια του οικονομικού χώρου (προς όφελος σε μεγάλο βαθμό της Τουρκίας) και του ηγετικού ρόλου που παραχωρείται στη χώρα μας; Τις ειρωνείες για μια χώρα παλαιοημερολογητών που κοιτάζει δογματικά πίσω αντί για μπροστά;

ΕΧΕΙ σκεφτεί τι θα συμβεί μετά; Αν όλες σχεδόν οι χώρες, απηυδισμένες από τον δογματικό αρνητισμό της Αθήνας σπεύσουν και αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με το όνομα Βόρεια Μακεδονία;

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Μητσοτάκης δηλώνει ότι εάν έρθει αυτός στην εξουσία θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία! Αλήθεια; Με ποιους συσχετισμούς και ποια διάθεση θα μεσολαβήσουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι μεγάλες δυνάμεις μετά το στραπάτσο; Ήδη ο Μάθιου Νίμιτς ως μεσολαβητής δήλωσε ότι θα χρειαστούν άλλα είκοσι πέντε χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο το οποίο βρισκόμαστε ήδη σήμερα.

ΠΟΙΑ, τέλος πάντων, είναι η εναλλακτική πρόταση; Αυτό που ζητάνε οι κολακευμένοι από την υποστήριξη της ελληνικής Δεξιάς "πατριώτες", και "μακεδονομάχοι"; Ούτε όνομα ούτε γλώσσα ούτε εθνότητα που να περιέχει τον προσδιορισμό Μακεδονία. Ένα ξερό όχι σε όλα. «Και πώς θα τους λέμε; Φούφουτους;» αναρωτήθηκε φωναχτά και αγανακτισμένη η Ντόρα Μπακογιάννη που τώρα κάνει την πάπια. Απλά, τους λέμε κόφτε τον λαιμό σας, χωρίς να αναλογίζονται ότι ο δικός μας λαιμός θα κινδυνεύσει. Κανείς στον κόσμο δεν συμφωνεί με αυτούς τους όρους.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ οι ευθύνες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά. Τυχοδιωκτική σύγκλιση για την παλινόρθωση στην εξουσία, σε μια χώρα που έχει ανάγκη τη μέγιστη διεθνή υποστήριξη για να περάσει στην ανάπτυξη. Στην ουσία λένε: εξουσία να 'ναι και ότι να 'ναι.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όμως τόσο γενναίοι και τόσο πατριώτες για να το τερματίσουν. Απλά προσδοκούν τα όποια εκλογικά οφέλη, ελπίζοντας πως η συμφωνία έτσι και αλλιώς θα περάσει και από την Αθήνα. Αφελείς και επιπόλαιοι, μετράνε τον ίσκιο τους για μπόι. Μέχρι τον Μάρτιο, οπότε θα κυρωθεί η συμφωνία και από τη χώρα μας, πολλά θα συμβούν. Ας πρόσεχαν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL