Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κώστας Γαβριηλίδης: Ο άνθρωπος που έδωσε ελπίδα στους αγρότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβριηλίδης: Ο άνθρωπος που έδωσε ελπίδα στους αγρότες

Του Σταύρου Αραχωβίτη*

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Κώστα Γαβριηλίδη, του αγωνιστή που κήρυττε διαρκώς υπέρ της εργατοαγροτικής συμμαχίας, ήταν ότι πάντα είχε ως προτεραιότητα την καλυτέρευση του εισοδήματος και της ζωής γενικότερα του αγρότη. Πάντα θεωρούσε ότι προέχει η συνένωση των αγροτών και ο κοινός αγώνας τους εναντίον του κεφαλαίου που απομυζά τον μόχθο τους. Ιδέες που είχαν ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διώξεις και τον θάνατό του τελικά στην εξορία.

Αυτό τον στόχο είχε η ίδρυση του Αγροτικού Κόμματος της Ελλάδας μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του από όλες τις τότε αγροτικές περιοχές της χώρας.

Έναν αιώνα μετά την εγκατάσταση της οικογένειάς του από τον Νότιο Καύκασο στο Κιλκίς της Μακεδονίας, είναι σκόπιμο να δούμε ποιες ήταν οι ανάγκες το'υ τότε αγροτικού κόσμου σε σύγκριση με σήμερα και πώς θα μπορούσε να μας εμπνεύσει η δράση αυτού του αγωνιστή της Αριστεράς, που έζησε μια ζωή γεμάτη διωγμούς, φυλακίσεις και εξορίες.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε επικεφαλής του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, δήμαρχος Κιλκίς το 1936 με το Παλλαϊκό Μέτωπο, γραμματέας (υπουργός) Γεωργίας στην ΠΕΕΑ («Κυβέρνηση του Βουνού»), βουλευτής της ΕΔΑ, εξόριστος από τη δικτατορία του Μεταξά και μετέπειτα από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς (Μακρόνησος, Ικαρία, Άη Στράτης).

Ο Κώστας Γαβριηλίδης γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1897 στο χωριό Κάτω Τσαπίκ του Καρς, στον Νότιο Καύκασο, σε μια οικογένεια με δώδεκα παιδιά. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και στις στερήσεις. «Το σπίτι μας», διηγόταν, «έμοιαζε πιο πολύ με τρώγλη». Όλη αυτή η άθλια και σκληρή ζωή των χωρικών είχε μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Η επανάσταση του 1917 τον βρίσκει να κάνει τη θητεία του στον τσαρικό στρατό. Το 1920 εγκαταλείπει τη Ρωσία και μαζί με την οικογένειά του έρχεται να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Έπειτα από πάρα πολλές δυσκολίες, εγκαθίστανται μαζί με άλλους πρόσφυγες στο χωριό Κοκκινιά του Νομού Κιλκίς. Το κράτος τους χορηγεί μόνο 10 δραχμές τον μήνα, αλλά δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε ζώα, ούτε εργαλεία για να δουλέψουν.

Πρωτοστατεί στη λύση των προβλημάτων και παλεύει για την ίδρυση των γεωργικών συνεταιρισμών, για τη λειτουργία του νοσοκομείου του Κιλκίς και γίνεται ο συμπαραστάτης του αγροτικού κόσμου.

Στη σημερινή εποχή τα προβλήματα των αγροτών κατ' αντιστοιχία είναι:

* Η μειονεκτική θέση διαπραγμάτευσης του προϊόντος τους απέναντι στις βιομηχανίες.

* Οι διαφορετικές ταχύτητες στην ανάπτυξη των συνεταιριστικών οργανώσεων.

* Η έλλειψη στην εκπροσώπηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων.

* Ο περιορισμένος βαθμός ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας.

* Η πρόσβαση σε υγεία και περίθαλψη σε όλη την επαρχία.

* Η ηλικιακή σύνθεση.

Εμπνεόμενοι από τη δράση του Γαβριηλίδη, ο οποίος βέβαια ξεκίνησε από το μηδέν την οργάνωση του αγροτικού χώρου, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι το όραμά του μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων των αγροτών.

Πρώτον, έχουμε ήδη βοηθήσει στην ισότιμη πρόσβαση των αγροτών στην υγειονομική περίθαλψη σε σχέση με τους άλλους ασφαλισμένους.

Δεύτερον, έχει δρομολογηθεί μέσα από το νέο ασφαλιστικό σύστημα η εξασφάλιση της εθνικής σύνταξης με έναν αναδιανεμητικό τρόπο, δίκαιο προς τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα.

Τρίτον, με τον νόμο του 2016 και, μέχρι το τέλος του έτους, με νέο νόμο, που θα βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο, αναδιοργανώνουμε το συνεταιριστικό κίνημα, έτσι ώστε να υπάρχει οργανωμένη εκπροσώπηση σε παραγωγικό επίπεδο για όλους τους αγρότες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς και για την ανεξαρτητοποίηση των συνεταιρισμών από τους...κομματάρχες.

Τέταρτον, η δίκαιη αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων των απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών, η οποία θα επιτευχθεί τόσο με την αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων για δημόσιες επενδύσεις (αγροτική οδοποιία, αρδευτικά έργα κ.ά.) όσο και με την κατανομή των επιδοτήσεων -μέσω προγραμμάτων ή μη- χωρίς τη στρέβλωση που προκαλούν τα ιστορικά δικαιώματα.

Πέμπτον, η αποδοτική χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Έκτον, προωθούμε τη χωρίς αγκυλώσεις ενιαία σε πανελλαδικό επίπεδο και ανά κλάδο εκπροσώπηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων.

Ο αγροτικός κόσμος μέχρι σήμερα αντιμετώπιζε και μια σειρά από άλλα προβλήματα που από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία λύσαμε. Ήδη μηδενίσαμε τον χρόνο που ο αγρότης ήταν στην αναμονή για να πάρει τη σύνταξή του. Πλέον, η καταβολή των συντάξεων γήρατος ξεκινά από την πρώτη μέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Δηλαδή, αν καταθέσει κάποιος σήμερα τα χαρτιά του η καταβολή σύνταξης ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη επιπλέον κίνητρα για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1952, μέρα της επετείου από την ίδρυση του ΕΑΜ, ο Γαβριηλίδης άφησε την τελευταία του πνοή στον Άη Στράτη. Ας μείνει όμως στη μνήμη όλων το όραμά του κι ας γίνουν πράξη όλες οι πρωτοβουλίες του, μέσα από στοχευμένες δράσεις, στη νέα περίοδο που ξεκινά για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα φυσικά στο στενό περιθώριο που αφήνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως αποφασίζεται από κοινού στις Βρυξέλλες.

* Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL