Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για το άγριο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για το άγριο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου (Video)

«Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν λίγα μέτρα πιο πέρα από το κατάστημα στην αρχή του πεζοδρόμου με μία παρέα. Έφυγε από εκεί και εισήλθε μέσα στο κατάστημα. Ο ιδιοκτήτης μόλις είχε φύγει για να πάει να αγοράσει κάτι. Τα υπόλοιπα είναι καταγεγραμμένα στο βίντεο. O ιδιοκτήτης έκλεισε με τηλεχειριστήριο την πόρτα παγιδεύοντάς τον μέσα. Ο Ζακ προσπάθησε να βγει από το κάτω μέρος της βιτρίνας, ενώ ο ιδιοκτήτης και άλλος ένας άρχισαν τον κτυπούσαν στο κεφάλι. Ο Ζακ εξέπνευσε στο ασθενοφόρο κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός».

Η έρευνα της Αστυνομίας είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ μελετώνται όλα τα βίντεο που υπάρχουν. Η Αστυνομία έχει λάβει καταθέσεις από πολίτες που ήταν μπροστά στο άγριο λιντσάρισμα του νεαρού ακτιβιστή. Στον ιδιοκτήτη έχει ασκηθεί δίωξη για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης (κακούργημα) και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης (πλημμέλημα) απολογείται αύριο στον ανακριτή.

Ο συνήγορος του ιδιοκτήτη υποστηρίζει ότι έχει βρεθεί ένα μαχαίρι. Από τη στιγμή που δεν ήταν μέσα ο ιδιοκτήτης στο κατάστημα δεν τίθεται θέμα αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών: «Το συμπέρασμα της νεκροψίας-νεκροτομής, στο οποίο συμφωνούμε και οι δύο και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας είναι ότι η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων και μακροσκοπικό αποκλεισμό θανατηφόρων κακώσεων. Δεν έφερε κακώσεις που να δικαιολογούν από μόνες τους τον θάνατο. Είχε κάποια τραύματα διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος, μικρά θλαστικά τραύματα που από μόνα τους δεν δικαιολογούν τον θάνατο γι' αυτό προχωράμε σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Σε αυτήν τη φάση, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν υπήρχαν θανατηφόρες κακώσεις μακροσκοπικά -από τη νεκροτομή που έγινε- που να δικαιολογούν τον θάνατο. Είχε διάσπαρτες εκδορές, εκχυμώσεις, αλλά αυτά από μόνα τους δεν δικαιολογούν ιατροδικαστικά τον θάνατο. Είχε πολλές μικρές κακώσεις, μικρές που δεν δικαιολογούν τον θάνατο».

Γ. Βαλλιανάτος: «Αισθάνθηκε κίνδυνο από τη φασαρία που γινόταν δίπλα και μπήκε στο μαγαζί να προστατευτεί»

Σήμερα αναμένεται η νεκροψία και η ιατροδικαστιστική έκθεση που θα δείξουν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

«Ήταν ένας μικροκαμωμένος αδύναμος άνθρωπος με λίγα κιλά» ανέφερε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλλιανάτος στην εκπομπή της ΕΡΤ υποστηρίζοντας ότι «σύμφωνα με τη δική του πληροφόρηση είναι ότι μετά από μια ολόκληρη νύκτα δουλειάς πήγε στο κατάστημα που ήταν απέναντι από αυτό το μαγαζί. Όταν αισθάνθηκε κίνδυνο από τη φασαρία που γινόταν δίπλα μπήκε στο κατάστημα για να προστατευθεί το οποίο δεν είχε κόσμο μέσα. Έτσι δεν καταλαβαίνω τη σχέση με το μαχαίρι και την απειλή στον ιδιοκτήτη που ήταν στο περίπτερο από ποιο πλανήτη έρχεται. Ο Ζακ δεν ήταν μόνος του. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν μαζί του και θα καταθέσουν».

«Να προστατεύσει την περιουσία του όταν έχει έναν άνθρωπο κλεισμένο στο κατάστημα και έχει φωνάξει την αστυνομία σε ένα μικρό δρομάκι. Από πού θα έφευγε θα διακτινιζόταν;»

«Ο Ζακ ήταν ένας νέος άνθρωπος που με πολύ δυνατή φωνή είπε πολύ δυσάρεστα πράγματα για πολύ δύσκολα θέματα.  Μίλησε για τους διαφορετικούς και αντιστάθηκε σε ότι ήταν κλισέ». Συνειδητοποίησε από νωρίς την queer ταυτότητά του, υπερασπίστηκε τους οροθετικούς και διέλυσε τους μύθους γύρω από αυτό. Συγκέντρωνε πάνω του που όλα αυτά κομπλεξικοί και φασίστες δεν αντέχουν».

Ανατριχιαστικό είναι το γεγονός ότι σημερινή τηλεοπτική εκπομπή στην πρεμιέρα της θέλησε να κάνει δημοσκόπηση για το αν έπρεπε ή όχι, να λιντσαριστεί άγρια ένας νέος άνθρωπος. Κάτι που έχει προηγηθεί και σε διάφορα σάιτ στο διαδίκτυο. Γκάλοπ με αφορμή το θέμα της αυτοδικίας, αν πρέπει δηλαδή οι πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους.  Μετά από αιώνες δικαιικού πολιτισμού είναι τουλάχιστον απογοητευτικό και θλιβερό να παρουσιάζεται ως ενδεχόμενο η βαρβαρότητα της αυτοδικίας και μάλιστα από δημόσια συχνότητα.

Κατ. Μπρέγιαννη

Διαβάστε επίσης:

Δεν προσδιορίζεται στο πόρισμα των ιατροδικαστών τα αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

Θετική Φωνή: ΣΚΑΪ και Στεφανίδου να ζητήσουν δημόσια συγνώμη για το απαράδεκτο γκάλοπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL