Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Η Ν.Δ. επιλέγει πόλωση για να θολώσει τα νερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. επιλέγει πόλωση για να θολώσει τα νερά

Είναι ολοφάνερο πλέον ότι η στρατηγική της Ν.Δ. είναι η ακραία πόλωση. Κερασάκι στην τούρτα, η απόφαση να αποσύρει η αξιωματική αντιπολίτευση βουλευτές και εκπροσώπους από την κρατική τηλεόραση! Βάζω θαυμαστικό, διότι τα συστημικά ιδιωτικά κανάλια την αβαντάρουν συνεχώς και μάλιστα ο ΣΚΑΪ με χυδαίες επιθέσεις κατά τις κυβέρνησης. Οπότε, τι γίνεται το επιχείρημα και η κατηγορία πως η κρατική τηλεόραση δεν είναι αντικειμενική;

ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμία σημασία πλέον το επιχείρημα. Όταν οξύνεις και καλλιεργείς τον φανατισμό, η λογική και η ορθή κρίση πάνε περίπατο. Πλην όμως, αυτό το σενάριο της πόλωσης μπορεί και να μη δουλέψει ή, κι αν δουλέψει, να ωφελήσει περισσότερο τον αντίπαλό σου.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, στο θέμα των συντάξεων έχεις εκτεθεί σοβαρά πιέζοντας δημοσίως τους θεσμούς να μην υποκύψουν και να μειωθούν ώστε να μη χρειαστεί να τις μειώσεις εσύ μετά! Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους συνταξιούχους, που είναι λογικό να φοβηθούν να σε ψηφίσουν. Φόβος επικρατεί και στους ασφαλισμένους όταν ακούνε για ασφαλιστικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα τύπου Πινοσέτ. Ό,τι λεφτά βάλεις μόνος σου, αυτά και θα πάρεις κι αν υπολογίζεις ότι δεν σου φτάνουν, σπεύσε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να καλυφθείς.

ΑΛΛΟ παράδειγμα, η συμφωνία των Πρεσπών. Ελάχιστοι στη Ν.Δ. διαφωνούν. Όμως οι συμβουλάτορες του αρχηγού τον έπεισαν ότι το «Μακεδονικό» είναι πολύ καλό χωράφι για συγκομιδή ψήφων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις προσεχείς εκλογές. Πλην όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μόνο «κόμμα» που έχει κέρδη είναι η Χρυσή Αυγή!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν τη συμφωνία σημαντική για την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής στα Βαλκάνια και τον περιορισμό των συνόρων φραγμάτων που καλλιεργούν τους τυφλούς εθνικισμούς; Υπολόγισαν την πιθανότητα Τσίπρας και Ζάεφ να προτιμηθούν για το Νόμπελ Ειρήνης; Και αν προτιμηθούν, τι θα πουν αυτοί; Πως είναι σκευωρία;

ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ τις αντιδράσεις των νατοϊκών εταίρων, και ειδικά των Αμερικανών; Υπολόγισαν τα σημαντικά στοιχεία που κατέχουν οι αμερικανικές αρχές για το σκάνδαλο Novartis και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα; Υπολόγισαν ότι πριν φτάσουμε στις προσεχείς εκλογές οι κατηγορίες θα έχουν τεκμηριωθεί; Τέλος πάντων, τι στο καλό υπολόγισαν; Ότι μετατρέποντας τους ψηφοφόρους σε οπαδούς, όπως στο ποδόσφαιρο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα έχει σημασία;

Η ΤΑΚΤΙΚΗ της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στρατηγική δεν υπάρχει, μπορεί να συσπειρώνει σκληρούς οπαδούς, δύσκολα όμως μπορεί να πείσει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κι αυτό φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, αντικειμενικές ή μη που δείχνουν ταβάνι στο ποσοστό συσπείρωσης της Ν.Δ., που δεν μπορεί να κάνει "ρεύμα" και να ξεφύγει από το στενό 26%.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ μάχη χωρίς στρατηγική, εναλλακτικά σχέδια και εφεδρείες είναι επίθεση στα τυφλά και μάλιστα παραγνωρίζοντας και υποτιμώντας τις δυνάμεις του αντιπάλου. Κι από μια τέτοια μάχη δεν θα βγεις απλά ηττημένος και ικανός να ανασυνταχθείς σύντομα. Οι αποτυχημένοι στρατηγοί μετά αποχωρούν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ή τους απολύουν.

ΚΑΙ ΕΝΩ θα περίμενε κανείς να έχει σημάνει συναγερμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς το κλίμα πόλωσης ευνοεί τους δύο μεγάλους σχηματισμούς, εκείνοι έχουν αυτοπαγιδευτεί στα δόγματά τους.

ΚΑΙ ΟΠΩΣ σημείωσε σε πρόσφατο άρθρο το στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ν. Μπίστης: «Η πολεμική κραυγή 'Να φύγετε και να πάτε από εκεί που ήρθατε' συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ,ενώ αντικειμενικά ενισχύει και τη Ν.Δ. Τον μόνο που δεν βοηθάει είναι το ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛΛ., γιατί το αποκόβει από το αντιδεξιό ακροατήριο. Αυτό το ισχυρό στην Ελλάδα αντιδεξιό φρόνημα δεν είναι, όπως νομίζουν ορισμένοι, ένα κατάλοιπο - ρετρό παλιών εποχών. Τροφοδοτείται τόσο από τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όσο και από την ισχυρή παρουσία στη Ν.Δ. των φορέων ακραίων αντιαριστερών αντιλήψεων».

ΥΠΑΡΧΕΙ όμως ακόμα ένα ερώτημα. Είναι η τακτική αυτή επιθετική ή μήπως είναι αμυντική, προετοιμασία για τα μελλούμενα των σκανδάλων της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ; Διότι οι πωρωμένοι οπαδοί εύκολα θα συμφωνήσουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία, του ΚΕΕΛΠΝΟ λογιστικό λάθος, του ανιψιού του Κυριάκου και συνέταιρου του Αρ. Φλώρου λάσπη και ό,τι άλλο ακολουθήσει θα ανήκει στις ως άνω κατηγορίες.

Ό,τι κι αν είναι, έτσι ρεύμα πλειοψηφίας δεν γίνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL