Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Τι θα συζητήσουν Τσίπρας και Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας και Ερντογάν

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συνοδευόμενος από τους Ν. Κοτζιά, Ν. Παππά, Γ. Χουλιαράκη και Δ. Λιάκο, θα έχει σειρά σημαντικών επαφών τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης όσο και εκτός, ιδίως με θεσμικούς επενδυτές, εκπροσώπους μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Ν. Κοτζιάς, μάλιστα, θα έχει πλήθος συναντήσεων με ομολόγους του αλλά και τετραμερείς συναντήσεις, ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τετ-α-τετ που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι που είναι λογικό αφού οι δυο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ' ιδίαν για πρώτη φορά μετά το πάγωμα και την ένταση που επέφερε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών η παράνομη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και η όξυνση των εντάσεων στο Αιγαίο και στη ρητορική της Άγκυρας. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου στη Σμύρνη, στα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου.

Η συνάντηση, επιβεβαίωση βελτίωσης του κλίματος

Η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στη Ν. Υόρκη -δεν είχε οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έως την ώρα που έκλεινε η "Αυγή" της Κυριακής- έρχεται να επισφραγίσει την σαφή βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ατζέντα των συνομιλιών θα καλύψει όλα τα επίμαχα θέματα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει συζήτηση για την ουσιαστική μείωση της έντασης στο Αιγαίο, δεδομένου ότι το "θερμόμετρο" είχε ανέβει ουκ ολίγες φορές τους προηγούμενους μήνες.

Σε υψηλή προτεραιότητα αναμένεται να μπει και το προσφυγικό, με την ανάγκη μείωσης των ροών, την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο της εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Άλλωστε η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα επίδικο για το μέλλον της Ευρώπης, με την Ελλάδα και την Τουρκία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης από την πρώτη στιγμή.

Συντονισμένος με τον Ν. Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Λίγες ημέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ξεκάθαρα την ανάγκη σεβασμού από την τουρκική πλευρά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει τη θέση που επανεπιβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και ειδικότερα στο σημείο που τερματίστηκαν στο Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017.

Θετική ατζέντα

Με δεδομένη τη βούληση της ελληνικής πλευράς να υπάρξει θετική προοπτική στις σχέσεις με την γείτονα και οικοδόμηση προϋποθέσεων συνεργασίας σε όλα τα πεδία και ειρηνικής συνύπαρξης, Αλ. Τσίπρας και Τ. Ερντογάν αναμένεται να βάλουν ζητήματα θετικής ατζέντας επικεντρώνοντας στην οικονομία, τον τουρισμό αλλά και τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL