Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
ΕΡΤοκλοπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤοκλοπή

Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όσα συνέβησαν με τον Σωτήρη Καψωχα, μπορούν να σχολιαστούν πολιτικά και θεσμικά για το αν τηρήθηκε η δημοσιογραφική δεοντολογία ή για τον ρόλο που πρέπει να εχει η ΕΡΤ. Η ΕΡΤ ωστόσο είναι ο μόνος φορέας ο οποίος με τα δικά του όργανα μπορεί να ελέγξει τον δημοσιογράφο, αν επιτέλεσε το ρόλο του, αν "ξέφυγε" υπερβάλοντας στην κριτική του και το σχόλιό του.

Η ΕΡΤ και κανείς άλλος. Αν παρέμβει κάποιο άλλο όργανο για να αποφανθεί, θα πρόκειται για θεσμική παρεκτροπή. Και για να το κλείσω εδώ, διαφωνώντας ειλικρινά και δημοσιογραφικά με την υπερβολική κριτική του Σωτήρη Καψώχα στην αποτίμηση της παρουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, είναι αυτονόητη η συμπαράσταση σε πιθανές "διώξεις" με στόχο την εμπέδωση μιας εσωτερικής λογοκρισίας όπου τότε πράγματι από δημοσιογράφος μετατρέπεσαι σε δημοσιοσχετίστα.

Αλλά με αφορμή τον συνάδελφο και όσα έγιναν στην συγκεκριμένη εκπομπή και τα όσα ακολούθησαν, η ΕΡΤ μπήκε ακόμα περισσότερο στο κέντρο της προσοχής και της κριτικής. Και καλώς μπήκε ως φορέας δημόσιας και τεκμηριωμένης (αντικειμενικής δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ) ενημέρωσης. Και τα πράγματα δεν πάνε καλά, για να το πούμε σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον από την σκοπιά της συντριπτικής πλειοψηφίας ενός κόσμου που ξημεροβραδιαζόταν στις σκάλες του ραδιομέγαρου, όταν ο κ.Σαμαράς έδωσε την "αλα Πινοσέτ" εντολή να κλείσει η δημόσια τηλεόραση.

Η συζήτηση πρέπει να γίνει και δημόσια, μακρυά από τις αντιδράσεις, τις έτοιμες απο καιρό και κατ'εξακολούθηση επιθέσεις στην ΕΡΤ. Γιατί αν μείνει εκεί καταλαβαίνει κανείς, ότι το θέμα δεν είναι ο Σ.Καψώχας. Αλλά η ΕΡΤ.

Αν σας φάνηκε "γραφική" (φασίζουσα είναι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται σε όλα τα μέσα δημόσια και ιδιωτικά) η άποψη του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, ότι ψάχνει με δικηγόρους τρόπο "να μην πληρώνουν οι νεοδημοκράτες την ΕΡΤ", δεν είναι τέτοια.

Να ξαναβάλει "λουκέτο" θέλει. Και να το βάλει αν είναι δυνατόν πριν έρθει στα πράγματα. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί η πιο "ήπια" δήθεν, άποψη του κ. Θόδωρου Φορτσάκη που είναι και νομικός. Μια λύση θα ήταν "η ΕΡΤ να μην μεταδίδει δελτία ειδήσεων", υποστήριξε χθες.

Σε αυτό το επίπεδο η συζήτηση μένει στα συμπτώματα, γίνεται αντικείνενο γραφικότητας, φασίζουσας νοοτροπίας. Αν μας ενδιαφέρει η ΕΡΤ, η συζήτηση γίνεται ανοιχτά, δημόσια, δημοκρατικά. Τα υπόλοιπα είναι κόλπα και ο στόχος η κλοπή της δημόσιας ενημέρωσης. ΕΡΤοκλοπή κανονική!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL