Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Κατά τα άλλα, της ΕΣΗΕΑ τής φταίει ο Καψώχας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Κατά τα άλλα, της ΕΣΗΕΑ τής φταίει ο Καψώχας

Όπως τονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ανακοίνωσή του, “η εκτίμηση της ρεαλιστικότητας μιας επιτυχούς εκκένωσης της περιοχής πρέπει να λάβει υπ' όψιν της: (α) τον ταχύτατο χρόνο εξέλιξης της πυρκαγιάς, (β) τη ρυμοτομική κατάσταση στο Μάτι, (γ) την ανυπαρξία προδιαγεγραμμένων σημείων συγκέντρωσης και ειδικών σημάνσεων, και ότι (δ) οποιαδήποτε εντολή εκκένωσης δεν μπορεί να δοθεί με την έναρξη μιας πυρκαγιάς αλλά κατά την εξέλιξή της και κατόπιν εκτίμησης του κινδύνου”.

Με αυτά τα λόγια κατέληγε η ανακοίνωση του ΕΕΑ, η οποία είχε τη μορφή απάντησης στο πολυδιαφημισμένο, από τη Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά της ΜΜΕ, πόρισμα του καθηγητή κ. Συνολάκη που πυροδότησε μια φτηνή και άνευ περιεχομένου πλειοδοσία “ειδήσεων” για το πόσο γρήγορα η Πολιτεία θα μπορούσε να έχει εκκενώσει το Μάτι, με τους χρόνους να γίνονται λάστιχο μεταξύ διαφόρων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης που συστηματικά παραπλανούσαν τους αναγνώστες τους.

Παρ' ότι το πόρισμα του κ. Συνολάκη και της επιστημονικής του ομάδας έτυχε αξιοζήλευτης προβολής από σημαντικό αριθμό ΜΜΕ, η ανακοίνωση των επιστημόνων του Αστεροσκοπείου πέρασε στα ψιλά καθώς ερχόταν να αποδομήσει το γνωστό αντιπολιτευτικό σενάριο που η Πειραιώς και το επικοινωνιακό της σύστημα επιχείρησαν να περάσουν στην κοινή γνώμη σε μια προσπάθεια να χρεωθεί η κυβέρνηση με αμέλειες και παραλείψεις, εγκληματικού μάλιστα βαθμού.

Στον κάλαθο των αχρήστων δεκάδων δημοσιογραφικών γραφείων κατέληξε το απόγευμα της Τρίτης η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς αξιολογήθηκε είτε ως άχρηστη είτε ως μη βολική ώστε να τύχει δημοσίευσης. Θάφτηκαν οι απαντήσεις των επιστημόνων του ΕΑΑ προς τον κ. Συνολάκη μιας και ήρθαν να αμφισβητήσουν την τόσο βολική για το αφήγημα και τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας γραμμή τού κατά παραγγελίαν πορίσματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία που ειδήσεις κατά παραγγελίαν θάβονται όταν έρχονται να ακυρώσουν, να αμφισβητήσουν, να αποδομήσουν τη “γραμμή” της Νέας Δημοκρατίας που αναπαράγεται συστηματικά και συστημικά στο ηλεκτρονικό και μη “μπουκέτο” των ΜΜΕ που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την πρωθυπουργοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κόντρα σε κάθε κανόνα δεοντολογίας δίνεται μια μάχη εντυπώσεων, βασισμένη σε υπερβολές, σε fake news και σε αποκρύψεις ειδήσεων.

Κατά τ’ άλλα, της ΕΣΗΕΑ τής φταίει ο Καψώχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL