Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Το σκάνε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σκάνε

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μποϊκοτάρει τη δημόσια τηλεόραση έρχεται σε μια στιγμή εξαιρετικά άβολη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη έχει υποστεί αλλεπάλληλες επικοινωνιακές ήττες.

Η εξαγγελία από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ μέτρων κοινωνικής ανακούφισης -τα οποία η Ν.Δ. προσπάθησε να αποδομήσει ως “ακατάσχετη και επικίνδυνη παροχολογία”- αντιμετωπίστηκε θετικά από την κοινωνία. Την ίδια περίοδο, η υπόθεση με τα θαλασσοδάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, το “ασφαλιστικό Πινοσέτ”, το σχέδιο για απολύσεις 80.000 συμβασιούχων δημιούργησαν σοβαρές ρωγμές στην επικοινωνιακή πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κόμμα που κατά τα άλλα “απεύχεται την περικοπή των συντάξεων” εκτέθηκε άσχημα όταν ανέβηκε στα κάγκελα για ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ που έλεγε ότι για τους Ευρωπαίους το θέμα είναι μάλλον λήξαν. Η εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ προκάλεσε ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Οι εξαγγελίες για κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, ευρύτατες φοροαπαλλαγές στους έχοντες, απόσυρση του Δημοσίου από τη Μέση Εκπαίδευση, εκχώρηση υπηρεσιών του κράτους σε ιδιώτες έδειξαν τις πραγματικές προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη. Το κόλπο με τον ΕΝΦΙΑ εξελίσσεται σε πανωλεθρία.

Στη βάση αυτή, η απολύτως ασύμμετρη αντίδραση της Ν.Δ. σε μια άστοχη, πολιτικά, άποψη που εκφράστηκε από έναν δημοσιογράφο μιας εκπομπής της ΕΡΤ μόνο ως άτακτη φυγή από τον πολιτικό διάλογο μπορεί να ερμηνευτεί.

Το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη διατηρεί μια ορδή από ταλιμπάν της δημοσιογραφίας, που εδώ και τρεισήμισι χρόνια επιδίδονται σε ξέφρενο διαγωνισμό συκοφαντίας, κανιβαλισμού και διασποράς κατασκευασμένων ειδήσεων σε βάρος της κυβέρνησης και συγκεκριμένων μελών της - μια επιχείρηση που ξεπέρασε κάθε όριο με το άθλιο παιχνίδι πάνω στους νεκρούς της πυρκαγιάς στο Μάτι, αναγκάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει τα στελέχη του από τον ΣΚΑΪ. Αυτός ο διαγωνισμός δημοσιογραφικής αλητείας δεν έχει ταβάνι, καθώς το έπαθλό του είναι μια θέση στα κομματικά ψηφοδέλτια. Δεν είναι λοιπόν ούτε κατά διάνοια ανάλογες οι περιπτώσεις.

Η Νέα Δημοκρατία δεν αντέδρασε ούτε με θεσμικό, ούτε με πολιτικό τρόπο όταν ένιωσε πως θίγεται. Ανακοίνωσε κατευθείαν καθολικό μποϊκοτάζ στην ΕΡΤ, με παράλληλη επίθεση στο ΕΣΡ, κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις για το πώς πρέπει να είναι η δημόσια τηλεόραση - την οποία η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε διαχειριστεί με τον πλέον επαίσχυντο τρόπο πριν την οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο.

Άποψη του κόσμου της Αριστεράς είναι ότι το ζητούμενο για το ποια δημόσια τηλεόραση αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα παραμένει, ακόμα, ανοιχτό.

Παρ' όλα αυτά, η ΕΡΤ είναι σήμερα το μοναδικό τηλεοπτικό μέσο όπου υπάρχει χώρος για πολιτικό διάλογο και αντιπαράθεση ουσίας, με σεβασμό σε στοιχειώδεις δημοκρατικούς κανόνες.

Από αυτόν τον διάλογο το σκάει η Νέα Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας την πολιτική της αδυναμία, την βαθύτατη πολιτική της ανεπάρκεια και το αδιέξοδο στο οποίο την έχει φέρει η διαχείριση των ίδιων της των θέσεων. Με μια κουβέντα: το σκάνε.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΕΚΕΡΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL