Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Η δίκη της Χρυσής Αυγής ενδιαφέρει όλη την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ενδιαφέρει όλη την Ευρώπη

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αναλυτική έκθεση για τη δράση της Χρυσής Αυγής, τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και τις αποχρώσεις της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη ετοίμασε στη μνήμη του Παύλου Φύσσα η ευρωομάδα της Αριστεράς.

Η έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και καταλήγει ότι η έκβαση αυτής της δίκης έχει σημασία και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Κι αυτό “διότι εδώ πρόκειται για μια ακροδεξιά οργάνωση που σαφώς αντιλαμβάνεται εαυτή ως νεοναζιστική”.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν πως τόσο η δίκη όσο και το κίνημα ενάντια στη Χρυσή Αυγή τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπαιξαν καίριο ρόλο στο να μειωθεί η... γοητεία της ακροδεξιάς οργάνωσης, πλην όμως όχι αρκετά. Γι' αυτό και είναι κρίσιμο να τελειώσει αυτή η δίκη μαμούθ: “Η αποδόμηση κάθε αξιοπιστίας της Ακροδεξιάς είναι σημαντική και εκτός Ελλάδος” υποστηρίζεται στην έκθεση. “Εάν η Χρυσή Αυγή καταδικαστεί, τότε το μήνυμα που θα σταλεί παντού είναι ότι το 'μοντέλο' της ακροδεξιάς πολιτικής δεν επιφέρει χειροκροτήματα, αλλά πολλά χρόνια στη φυλακή”. Βεβαίως, μια καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν θα στερήσει τη βάση από την ακροδεξιά και ρατσιστική λαϊκιστική πολιτική. Ωστόσο, θα είναι μια σημαντική νίκη για κάθε δημοκράτη στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό και η ευρωομάδα της Αριστεράς ενημερώνει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη με αυτή την έκθεση, αναδεικνύοντας και τις συγκρίσεις μεταξύ της σημερινής ακροδεξιάς δράσης στην Ευρώπη και του πιο σκοτεινού κεφαλαίου στο παρελθόν της ηπείρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL