Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Η γενοκτονία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας θυσία στην Ευρώπη του εθνικισμού και των διχασμών του 20ού αιώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η γενοκτονία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας θυσία στην Ευρώπη του εθνικισμού και των διχασμών του 20ού αιώνα

Της Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου *

Η γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου.

Ιδεολογικά στηρίχθηκε στην έξαρση του τουρκικού εθνικισμού, πολιτικά εκφράστηκε με το κίνημα των Νεότουρκων το 1908 και σχεδιάστηκε από τον ηγέτη του Κεμάλ Ατατούρκ, πρακτικά εφαρμόστηκε με την καθοδήγηση και τις υποδείξεις των Γερμανών.

Τελικά, πρόκειται για μια βάναυση και απάνθρωπη δεκαετία υποχρεωτικών εκτοπίσεων, διωγμών, ταγμάτων «εργασίας», με πορείες στην έρημο, βασανιστήρια και στρατόπεδα μαζικών σφαγών . Εγκαινιάστηκε τον Β' Βαλκανικό πόλεμο (1913), εξελίχθηκε στη διάρκεια όλου του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1914 - 1918) και κορυφώθηκε το 1923, με την ολοκλήρωση της Μικρασιατικής Καταστροφής, όταν τελικά «επιτεύχθηκε» ο οριστικός ξεριζωμός του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον του ελληνικού λαού και την αναγνωρίζουν ως μία από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Οι εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες φτάνουν, κατά ορισμένους Έλληνες μελετητές, τις 800.000 έως 1.200.000 ψυχές.

Εννοείται ότι ακόμη και σήμερα οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε γενοκτονία και τοποθετούν επισήμως τον θάνατο των Ελλήνων σταο πλαίσιο των ευρύτερων απωλειών του πολέμου, του λιμού ή άλλων κοινωνικών αναταράξεων.

Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος». Τον Δεκέμβριο του 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων.

Η γενοκτονία αυτή μας γεμίζει με ανάμεικτα συναισθήματα. Αγανάκτησης, θυμού, λύπης μετά. Θρηνούμε για τα βάσανα των αδελφών μας, την αδικία, τον πόνο, την απανθρωπιά. Η φρίκη του ισχυρού που είναι αδίστακτος, τα ελεεινά αποτελέσματα του εθνικισμού, ο φασισμός στρεβλή διέξοδος στα μάτια του αμαθή ή του τρελού.

Όλοι μας συμμετέχουμε σε αυτή τη μέρα πικρής μνήμης για να καταγγείλουμε τη γενοκτονία των αδελφών μας, και κάθε γενοκτονία. Για να τιμήσουμε τη ζωή και τον θάνατό τους, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της θυσίας τους. Διατηρούμε την ανάμνηση των χαμένων πατρίδων μας γιατί είναι ζωντανοί ανάμεσά μας οι πραγματικοί τους κάτοικοι .

Σήμερα λοιπόν, θύματα μαζί με τα 1.200.000 θύματα της γενοκτονίας, τιμάμε και άλλους 1.200.000 συνανθρώπους μας και τους απογόνους τους. Μιλώ για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής που κατάφεραν να γλιτώσουν από το βαρύ χέρι του ισχυρού. Ήρθαν για να βρουν καταφύγιο, σχεδόν ξένοι... μιλούσαν άλλη γλώσσα... είχαν άλλα ήθη... ήταν παράξενοι, άρα ξένοι.

Τιμάμε τον θρακιώτικο, τον ποντιακό και τον μικρασιατικό ελληνισμό που άντεξε. Που έφερε στη σύγχρονη Ελλάδα τα πιο δυναμικά και ζωντανά στοιχεία του και τα μοιράστηκε. Που μπόλιασε τη μουσική μας με το ρεμπέτικο, τη γεύση μας με το ιμάμ μπαϊλντί. Που έδωσε ελπίδα στα όνειρά μας με τον λόγο του Γ. Σεφέρη, του Η. Βενέζη, Κ. Πολίτη, του Γ. Θεοτοκά, του Σ. Δούκα, τα ζωγράφισε με το χέρι του Φ. Κόντογλου, τα τραγούδησε με τις νότες του Μ. Καλομοίρη.

Τιμάμε τους Έλληνες που έζησαν για χιλιετίες στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, δημιούργησαν έναν αυθεντικό πολιτισμό και τον διατηρούν αναλλοίωτο στον χρόνο. Μας πλούτισαν με την αρχαϊκή ελληνική γλώσσα που μιλούσαν και μιλούν ακόμη, μας έδωσαν λέξεις και σκέψεις.

Μας πλούτισαν με την εργατικότητα και το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο. Πρωτοστάτησαν στους αγώνες των εργατών και στο φεμινιστικό κίνημα. Αγωνίστηκαν για μια δικαιότερη κοινωνία και πίστεψαν στον συνδικαλισμό και στην Αριστερά.

Αποτελούν το διαχρονικό παράδειγμα της δύναμης της ελληνικής ψυχής, της διαύγειας του ελληνικού πνεύματος. Σε αυτούς έλαχε ο κλήρος να επιβεβαιώσουν στη σύγχρονη Ιστορία μας, με τον πιο δραματικό τρόπο, τη μοίρα του λαού μας. Ενός λαού που έχει την ευχή και την κατάρα να έχει γεννηθεί σε ευλογημένο χώρο και να τολμά να αναμετριέται με τον χρόνο.

* Η Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καρδίτσας, www.katsavria.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL