Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κ. Κούνεβα: Τα δικαιώματα και η αμοιβή δημιουργών και δημοσιογράφων διασφαλίζουν την ελευθεροτυπία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Κούνεβα: Τα δικαιώματα και η αμοιβή δημιουργών και δημοσιογράφων διασφαλίζουν την ελευθεροτυπία

Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν με ποιο κριτήριο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωβουλευτές της γαλλικής Αριστεράς υπερψηφίσαμε την έκθεση για τα πνευματικά δικαιώματα την περασμένη Τετάρτη στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Μια έκθεση για την οποία δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι αποτέλεσε την αφορμή «πολέμου» διαφορετικών συμφερόντων, όχι πάντα πολύ διακριτών. Από τη μία πλευρά, ήταν το βαρύ πυροβολικό, οι εκπρόσωποι και τα λόμπι που στηρίζουν τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, τις αποκαλούμενους GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), και από την άλλη πλευρά, τα ΜΜΕ, δημοσιογραφικές και καλλιτεχνικές ενώσεις, ΜΚΟ και ενώσεις δημιουργών.

Το διακύβευμα αυτής της μάχης ήταν -τι άλλο;- τα δικαιώματα και η διανομή του χρήματος. Και σε αυτήν την περίπτωση η πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων αφορούσε τη δημιουργία κινήτρων και προϋποθέσεων, ώστε οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες όχι μόνο να αμείβουν τους δημιουργούς, αλλά και τους εκδότες και δημοσιογράφους, όταν ανεβάζουν υλικό από τα άρθρα, τα βιβλία και γενικότερα από την παραγωγή τους στο Ίντερνετ.

Στην ουσία, πίσω από αυτήν τη μάχη, στην οποία μετείχαν εκατοντάδες εταιρείες, ΜΚΟ, οργανώσεις καλλιτεχνών, δημιουργών και δημοσιογράφων, βρισκόταν η αναγνώριση των δικαιωμάτων που έχουν δημοσιογράφοι και άνθρωποι του Τύπου, των γραμμάτων και των τεχνών, όταν εργάζονται για να ενημερώνουν, να ψυχαγωγούν.

Ωστόσο, η απόφαση που έπρεπε να πάρουμε για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν ήταν πολύ απλή. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη φωνές που έλεγαν ότι εάν τεθούν αυστηρότερα κριτήρια στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, θα πληγεί η ελευθεροτυπία. Κι αυτό το βασικό επιχείρημα δεν προερχόταν μόνο από τους ηλεκτρονικούς κολοσσούς και τους ανθρώπους τους που πλημμύριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή το ταχυδρομείο μας με επιστολές καταψήφισης των επίμαχων άρθρων 11 και 13. Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφραζαν και αρκετοί σύντροφοί μας στην GUE/NGL.

Το δίλημμα ήταν δύσκολο να απαντηθεί. Όμως το βλέμμα μας παραμένει πάντα στραμμένο στην Ελλάδα και στις ενώσεις δημιουργών και εργαζομένων, που μας ζητούσαν να υπερψηφίσουμε οπωσδήποτε την έκθεση -παρά τα όποια προβλήματα της- ώστε να μη χαθεί άλλη μια πενταετία, έως ότου ξαναέλθει η Οδηγία προς ψήφιση. Χρειάστηκε πολύ σκέψη, μελέτη και συζήτηση με τους συνεργάτες της ομάδας μας. Γι’ αυτό, λόγω της σοβαρότητας της έκθεσης, στην προηγούμενη Ολομέλεια η θέση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κατά της Οδηγίας -όπως ίσως ερμηνεύτηκε από κάποιους- αλλά κατά της προώθησης του συγκεκριμένου φακέλου με αδιαφανείς διαδικασίες. Πετύχαμε να έλθει η Οδηγία στην επόμενη Ολομέλεια. Κι εκεί την υπερψηφίσαμε με βασικό μας μότο: εγγύηση για την ελευθεροτυπία είναι η διασφάλιση της εργασίας και της δημιουργίας των δημοσιογράφων και παραγωγών, ο σεβασμός στα δικαιώματα που απορρέουν από την εργασία τους, η οποία πρέπει να αμείβεται και να μην αναπαράγεται ερήμην τους.

* Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL