Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Γερμανία: Ο συνασπισμός της διαρκούς κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία: Ο συνασπισμός της διαρκούς κρίσης

Της Κάκης Μπαλή

Μπορεί σε μια χώρα να σταθεί ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εάν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης; Η εύκολη απάντηση είναι “όχι”. Εκτός εάν πρόκειται για τη Γερμανία του 2018 και μια κυβέρνηση συνασπισμού, που ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπίζει τις εσωτερικές κρίσεις της παρά για να κυβερνάει. Μπορεί μια κυβέρνηση να διαλυθεί εξαιτίας του ατοπήματος ενός, έστω κορυφαίου, δημοσίου υπαλλήλου; Και πάλι η προφανής απάντηση είναι “όχι”. Εκτός εάν κουβαλάει από την αρχή το σπέρμα της διάλυσης.

Ούτε έξι μήνες δεν έχει συμπληρώσει η τέταρτη κυβέρνηση Μέρκελ και ταλανίζεται από την πολλοστή κρίση της, εξαιτίας του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν. Μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που έμοιαζαν ξένοι στο Κέμνιτς, με την καγκελάριο Μέρκελ να καταδικάζει απερίφραστα το “ανθρωποκυνηγητό”, ο Μάασεν έσπευσε να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα "Bild", αμφισβητώντας τη γνησιότητα του σχετικού βίντεο - και τον όρο “ανθρωποκυνηγητό”.

Το βίντεο αποδείχθηκε γνήσιο, ο Μάασεν έδωσε κάποιες εξηγήσεις κεκλεισμένων των θυρών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που προφανώς δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, και οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν την αποπομπή του. “Ή αυτός θα φύγει ή εμείς”, τόνισαν. Θυμίζοντας ότι ο Μάασεν ανέλαβε αυτό το πόστο, μετά το φιάσκο της Υπηρεσίας στην υπόθεση του δολοφονικού ναζιστικού τρίο της NSU, για να αποκαταστήσει την τιμή της και να διαψεύσει αυτούς που επιμένουν ότι το κράτος στη Γερμανία είναι “τυφλό” μπροστά στην ακροδεξιά βία.

Ωστόσο, άμεσος προϊστάμενος του Μάασεν είναι ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των Χριστιανοκoινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ. Που αρνείται να αποπέμψει τον υφιστάμενό του, κλείνοντας έτσι το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο στο Κέμνιτς -αλλά και στους ψηφοφόρους του που γλυκοκοιτάζουν την AfD στη Βαυαρία- ότι αυτός δεν πρόκειται να επιτρέψει ... αριστερισμούς στην κυβέρνηση Μέρκελ.

Συνεπώς, η Μέρκελ βρίσκεται για μια ακόμη φορά μπροστά στο δίλημμα να συγκρουστεί με τον “αδελφό” εταίρο Ζέεχοφερ ή να της γυρίσουν την πλάτη οι εταίροι Σοσιαλδημοκράτες. Για μια ακόμη φορά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μεταθέτοντας την απόφαση για τον Μάασεν την ερχόμενη Τρίτη. Ελπίζοντας για μια ακόμη φορά σε έναν εύθραυστο συμβιβασμό - ή στην πιθανότητα να πρυτανεύσει η όποια ευθιξία του Μάασεν και να παραιτηθεί από μόνος του.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα περάσει ο Μάασεν στην ιστορία ως αυτός που έριξε την κυβέρνηση. Όμως, πολλές φορές πάει η κανάτα στη βρύση - και κάποτε μπορεί να σπάσει. Ειδικά εάν είναι ήδη χιλιοραγισμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL