Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Τα φάουλ Κουμουτσάκου και Λοβέρδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα φάουλ Κουμουτσάκου και Λοβέρδου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οφείλει να επιπλήξει τον τομεάρχη Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος αποχώρησε αδικαιολόγητα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της 12ης Σεπτεμβρίου 2018.

Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η νομοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, πρόταση που είχε κάνει προ διετίας ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί κατ' αρχήν. Πρόκειται για σοβαρότατο θέμα, πρωτόγνωρο για την λειτουργία του ΕΣΕΠ και άρα έπρεπε αυτοτελώς να συζητηθεί. Τελευταία στιγμή ο κ. Κουμουτσάκος πρότεινε τη διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ενώ είχε τη δυνατότητα να το κάνει περίπου εδώ και έναν μήνα, αφού όλα τα μέλη του οργάνου λάβαμε την πρόσκληση για τη συνεδρίαση από τις 16 Αυγούστου.

Καμία άλλη κομματική αντιπροσωπεία (έξι κόμματα συμμετέχουν στο ΕΣΕΠ) δεν υποστήριξε την πρόταση Κουμουτσάκου, ούτε ο πρόεδρος του ΕΣΕΠ Νίκος Κοτζιάς. Και έτσι η συνεδρίαση ξεκίνησε κανονικά με την καθιερωμένη σειρά τοποθετήσεων. Όταν ήρθε η σειρά της Ν.Δ., ο κ. Κουμουτσάκος επέλεξε να αποχωρήσει. Προηγουμένως είπε ότι συμφωνεί με την αναγκαιότητα δημιουργίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ως νέου θεσμού, ισχυριζόμενος ότι η Ν.Δ. έχει πρόταση, την οποία όμως δεν κατέθεσε προς ενημέρωση του ΕΣΕΠ και συζήτηση. Τέτοια περιφρόνηση στον συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτόν θεσμό.

Σε φάουλ υπέπεσε και ο εκπρόσωπος του άλλου πρώην συγκυβερνώντος κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος παρέμεινε μεν στη συνεδρίαση, αλλά μετά τη λήξη της βρήκε την ευκαιρία να κάνει φτηνή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, εμμέσως και στο Ποτάμι, χωρίς κανένα επικριτικό σχόλιο για τη στάση Κουμουτσάκου. Κατά την άποψη του κ. Λοβέρδου, που αμφιβάλλω αν είναι και της Φώφης Γεννηματά, η πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας είναι άκαιρη και εκ του πονηρού, προσθέτοντας ότι είναι περίπου ίδια με της Ν.Δ., που στον ίδιο είχε περιέλθει αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΕΠ. Αλλά αν οι προτάσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και της Ν.Δ. είναι ίδιες, αυτό δείχνει ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα και άρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα έπρεπε να τη χαιρετίσει, αφού και η πρόεδρός του έχει ως κεντρική θέση την εθνική συνεννόηση. Από τα άλλα κόμματα μόνο η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε επιφυλάξεις προκειμένου να μελετήσει το θέμα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίξαμε ότι χρειάζεται ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, προτείνοντας περαιτέρω επεξεργασία της σχετικής πρότασης και ευρύτερη διαβούλευση, που ούτως ή άλλως θα υπάρξει, δεδομένου ότι η πρόταση θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που είναι και η αρμόδια για το αντίστοιχο νομοθετικό έργο. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε, και όλοι αποδεχθήκαμε, εντός δέκα ημερών να κατατεθούν εγγράφως παρατηρήσεις και προτάσεις στο κατατεθέν σχέδιου νόμου για το θέμα. Ιδού η Ρόδος για τη Ν.Δ. και όλα τα κόμματα.

* Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κ.Ε., εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΕΠ μαζί με τη βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL