Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Αυστραλία / Εννιάχρονη μαθήτρια εξοργίζει τους εθνικιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστραλία / Εννιάχρονη μαθήτρια εξοργίζει τους εθνικιστές

Ένα εννιάχρονο κορίτσι αποτελεί τον τελευταίο στόχο της αυστραλιανής Άκρας Δεξιάς, αισθητά ενισχυμένης μετά την πρόσφατη ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον.

Η μαθήτρια του δημοτικού Χάρπερ Νίλσεν αρνήθηκε να σηκωθεί κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για τον θεσμικό ρατσισμό απέναντι στους Αβορίγινες. "Όταν λέμε 'είμαστε νέοι', περιφρονούμε εντελώς τους αυτόχθονες Αυστραλούς που ήταν εδώ πριν από εμάς" δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η κίνησή της επέφερε την αποβολή από το σχολείο της, ενώ προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις ακροδεξιών πολιτικών και σχολιαστών. Η γερουσιαστής Πολίν Χάνσον χαρακτήρισε την μαθήτρια "βρομόπαιδο" και την απείλησε στο Facebook με μια "κλωτσιά στον πισινό".

Ο δημοφιλής ραδιοφωνικός παρουσιαστής Άλαν Τζόουνς συμβούλεψε, από την πλευρά του, την οικογένεια Χάρπερ να πάρει την κόρη τους από το σχολείο αν ο κανόνας "δεν τους αρέσει". Οι γονείς δήλωσαν πάντως περήφανοι για τη στάση της κόρης του εξαίροντας το "απίστευτο θάρρος" της.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι το σχολείο "σέβεται τη βούληση της μαθήτριας" και πρότεινε "άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως τη δυνατότητα να παραμένει μπροστά στην αίθουσα στη διάρκεια του εθνικού ύμνου και να μην τραγουδά".

Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι έφθασαν το 1788 στην Αυστραλία, όπου οι Αβορίγινες ζούσαν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, Οι Αβορίγινες δεν αποτελούν πια παρά το 3% του αυστραλιανού πληθυσμού και είναι μακράν οι λιγότερο προνομιούχοι, με δυσανάλογα αυξημένα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η Αυστραλία παραμένει το μοναδικό μέλος της Κοινοπολιτείας που δεν έχει συνάψει κάποια συνθήκη με τους ιθαγενείς πληθυσμούς της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL