Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ο διχαστικός λόγος της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο διχαστικός λόγος της Ν.Δ.

Του Πάνου Τριγάζη*

«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» είναι η παροιμία που ταιριάζει στην συμπεριφορά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε του δήλωση μιλάει για εθνική ενότητα και την ίδια ώρα κηρύσσει τον διχασμό, με όρους του παρελθόντος.

Και καλά, αν ήμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο, θα είχε κάποια δικαιολογία ο Κυριάκος να ανέχεται τα αντικομμουνιστικά κηρύγματα των Βορίδη- Γεωργιάδη και άλλων νεοδημοκρατικών στελεχών, του Αντώνη Σαμαρά συμπεριλαμβανομένου. Ο τελευταίος σε άρθρο του στην "Financial Times" προσήψε στον Αλέξη Τσίπρα τη «βαρύτατη» κατηγορία ότι είναι κομμουνιστής.

Έφτασε σε σημείο ο Κυριάκος να χαρακτηρίσει «διχαστικό» το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη για την έξοδο από την οκταετή τραγωδία των Μνημονίων. Τέτοιο αναποδογύρισμα της αλήθειας!

Προφανώς, ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης θεώρησε διχαστική την αναφορά Τσίπρα ότι «δεν θα ξεχάσουμε τις αιτίες και τα πρόσωπα», που οδήγησαν στην καταστροφή. Θα έλεγα ότι δεν τον ενόχλησε τόσο πολύ η αναφορά Τσίπρα στις αιτίες, όσο στα πρόσωπα, αφού και ο ίδιος βαρύνεται, ως πρώην υπουργός του Σαμαρά, με πολιτική μίσους έναντι του δημόσιου τομέα, αντεργατικές πολιτικές και δουλικότητα στη τρόικα.

Υπενθυμίζω ότι «διχαστική» είχε χαρακτηρίσει ο Κυριάκος -όπως και η Φώφη- τη διερεύνηση των ευθυνών πολιτικών προσώπων για τα σκάνδαλα Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατ' αυτούς, ενωτική και συναινετική θα ήταν η κυβέρνηση, αν κουκούλωνε τα σκάνδαλα!

Στα λεγόμενα εθνικά θέματα (χρησιμοποιώ τον όρο "λεγόμενα", διότι για μένα μεγάλο εθνικό θέμα είναι και η διαφθορά), η ηγεσία της Ν.Δ. κανένα συναινετικό πνεύμα δεν επέδειξε μέχρι τώρα. Ειδικότερα, στο «Μακεδονικό» έβγαλε από τις καταπακτές της Ιστορίας όλη την αντικομμουνιστική και ψυχροπολεμική επιχειρηματολογία για να καταγγείλει την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, συμπορευόμενη με τη Χρυσή Αυγή στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, με σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Σύνθημα το οποίο είχαν αρνηθεί, μετά το 1992, τασσόμενοι υπέρ λύσης σύνθετης ονομασίας, τέσσερις πρωθυπουργοί, οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής. Επιπλέον, μόνο συγχαρητήρια δεν έστειλε η Ν.Δ. στο αδελφό κόμμα VMRO της ΠΓΔΜ για τη δική του παρόμοια πολεμική κατά της κυβέρνησης Ζάεφ. Ουαί υμίν, υποκριταί!

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια της Ν.Δ., δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι άλλες δημοκρατικές πολιτικές οικογένειες. Μόνο τα ακροδεξιά πολιτικά μορφώματα στην Ευρώπη δεν χάρηκαν γι’ αυτή, φαντάζομαι διότι την θεωρούν πλήγμα στον ακραίο εθνικισμό, εκατέρωθεν των συνόρων και σε όλη την Ευρώπη.

Δυστυχώς, τη διάσταση αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών αγνοεί το ευρωπαϊστικό κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επειδή η σημερινή ηγεσία του είναι τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό και αντιαριστερό μένος.

Οφείλω να διευκρινίσω ότι η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όταν υφίστανται μεγάλοι κίνδυνοι για τη χώρα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει άρνηση των θεμελιακών, ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών. Εθνική ενότητα δεν μπορούσε να υπάρξει με τη χούντα, αλλά εναντίον της, κάτι που ώς έναν βαθμό επιτεύχθηκε στα χρόνια 1967-1974, τότε που πολλοί εξ ημών συνδιαδήλωναν εναντίον της δικτατορίας με την Ελένη Βλάχου και τον Τάκη Λαμπρία. Για να γυρίσω πολλές δεκαετίες πίσω, την εθνική ενότητα στη διάρκεια της γερμανικής ναζιστικής κατοχής την εξέφρασε το ΕΑΜ, ενότητα που ήταν αντιφασιστική και δημοκρατική.

Τέλος, η ηγεσία της Ν.Δ. συχνά χαρακτηρίζει διχαστικό τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή εμμένει σε ταξικές αντιλήψεις για την κοινωνία και τον κόσμο, υποστηρίζοντας τους κοινωνικά αδύνατους, ενώ η ίδια θεωρεί εθνική την πολιτική στήριξης της οικονομικής ολιγαρχίας αυτής της χώρας, που δεν έχει «ούτε ιερό ούτε όσιο»...

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL