Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Δανεικά κι αγύριστα

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ο δανεισμός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ήρθε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδ. Γεωργιάδη. Ζήτησε να μείνει ανοιχτό το θέμα της διαγραφής και να αντιμετωπιστεί η Ν.Δ. σαν "τον κάθε Έλληνα πολίτη που θα έχει το δάνειό του στα σημερινά οικονομικά δεδομένα".

Τα ποσά τους διόλου ευκαταφρόνητα. Σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οφείλουν στις τράπεζες 420,4 εκατομμύρια ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει 221,3 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 199,1 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 137,1 εκατομμύρια για τη Νέα Δημοκρατία και 118,3 εκατομμύρια για το ΠΑΣΟΚ.

Καλό είναι να επαναφέρουμε στη μνήμη μας και κάποιες άλλες διαπιστώσεις της εξεταστικής. Είχε εκτιμήσεις ότι ο δανεισμός των κομμάτων -κυρίως κατά την περίοδο της κρίσης- έγινε ενώ "οι εποπτικές αρχές προτίμησαν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας για πρόκληση τραπεζικού πανικού, να αποφύγουν να επιβάλουν, ως όφειλαν, έγκαιρα κυρώσεις". Προσέθετε, μάλιστα, πως "σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν λογοδοτεί σε κανέναν στο θεσμικό πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος". Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής υπήρξε ένας "όχι και τόσο αθώος προβληματισμός -που ακούστηκε κατά την εξέταση του κ. Στουρνάρα-, εάν δηλαδή τα κόμματα ανήκουν ή όχι στη σφαίρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα μπορούσε να ανοίξει τη θύρα μιας νομικής κατασκευής, σύμφωνα με την οποία και τα χρέη τους ανήκουν στα χρέη της γενικής κυβέρνησης". Ως λύση η εξεταστική πρότεινε τη "δέσμευση δημόσια απέναντι στον ελληνικό λαό για τον τρόπο εξυπηρέτησης και αποπληρωμής των δανείων από τα δύο μεγάλα κόμματα, με όρους διαφάνειας, συμμετοχής και, εννοείται, τήρηση των δεσμεύσεων αυτών".

Τα στοιχεία αυτά παρατίθενται για όποιον προβληματίζεται σχετικά με το αν τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν ποτέ στον ελληνικό λαό, που τα πλήρωσε μέσω των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2016. Προφανώς δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL