Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Μια συντριπτική σύγκριση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια συντριπτική σύγκριση

Στρασβούργο, της Κάκης Μπαλή

Στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σχεδόν όλοι τον αντιμετώπιζαν χθες ως ένα μέρος της λύσης. Της λύσης των τεράστιων προβλημάτων που έχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η βαθύτατα διχασμένη, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.

Στο προσκήνιο δεν ήταν πια η ελληνική κρίση - ούτε καν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας της Ν.Δ., δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ο Τσίπρας την έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια.

Στο προσκήνιο ήταν η κρίση της Ευρώπης, η κοινωνική και η πολιτική. Ήταν η καυτή ανάσα της Ακροδεξιάς στον σβέρκο κάθε δημοκράτη πολίτη και πολιτικού, ακόμη κι αυτών που παθαίνουν αλλεργία όταν ακούν τον Τσίπρα να ξιφουλκεί ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Και ήταν εμφανής η ανακούφιση όχι μόνο των αριστερών, αλλά και των σοσιαλδημοκρατών, ακόμη και των φιλελεύθερων, που βρέθηκε ένας Ευρωπαίος ηγέτης να υψώσει το ανάστημά του ενάντια στις δυνάμεις της “αποσύνθεσης” της Ευρώπης, όπως τις χαρακτήρισε ο Τσίπρας, να επιμείνει στις ιδρυτικές αρχές της.

Να θυμίσει ότι η συνοχή της Ευρώπης στηρίζεται στη δημοκρατική συμμετοχή, την αλληλεγγύη, την υπόσχεση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Να πει ξεκάθαρα ότι “προτεραιότητα είναι το μέτωπο στην Ακροδεξιά”. Να ταχθεί ευθαρσώς υπέρ των ενισχυμένων συνεργασιών για μια δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη.

Μερικές ώρες αργότερα, το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Στην ολομέλεια το θέμα ήταν η παραβίαση από την πλευρά της ουγγρικής κυβέρνησης θεμελιωδών δικαιωμάτων -των γυναικών, των Ρομά, της ελευθερίας της έκφρασης, της παροχής ασύλου κλπ- και ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν παρακολουθούσε τη συζήτηση με σαρδόνιο χαμόγελο και σχεδόν με τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας. Αφού είχε περάσει πρώτα γενεές δεκατέσσερις όσους τόλμησαν να το θυμίσουν ότι αυτά τα δικαιώματα είναι θεμελιώδη...

Η αντίθεση μεταξύ Τσίπρα και Όρμπαν, έστω κι αν δεν συναντήθηκαν οι δρόμοι τους στους δαίδαλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν συντριπτική. Υπέρ του Τσίπρα, που χειροκροτήθηκε για τη στάση του στο προσφυγικό -απ' όλους, εκτός από την Ακροδεξιά-, που έκανε την αυτοκριτική του για τη δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά νησιά και δεσμεύτηκε να τη βελτιώσει, που τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει μπροστά, αντίθετα απειλείται με διάλυση εάν κυριαρχήσουν τα συνθήματα του τύπου “Πρώτα η Ελλάδα”, “Πρώτα η Γαλλία”, “Πρώτα η Ουγγαρία”.

Κι αυτό που σίγουρα πόνεσε περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία, που δυσκολεύεται -πιθανά να μη το θέλει κιόλας- να διαφοροποιηθεί από τον Όρμπαν, ήταν ο σεβασμός που εξέφρασαν όλοι, ακόμη και μέλη της δικής της πολιτικής οικογένειας, για το θάρρος του Έλληνα πρωθυπουργού και του ομολόγου του από την ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να λύσουν ένα χρόνιο και αναχρονιστικό πρόβλημα, να αψηφήσουν το πολιτικό κόστος και να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL