Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Η αλληλεγγύη το μέλλον της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλληλεγγύη το μέλλον της Ευρώπης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Περπατώντας κάποιος χθες στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου θα έβλεπε στις οθόνες στιγμιότυπα από την τελευταία φορά που ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε στο Στρασβούργο για να μιλήσει στην ολομέλεια. Ήταν εκείνο το καλοκαίρι του 2015 λίγες ημέρες μετά το ιστορικό δημοψήφισμα. Τότε, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη χώρα μας, οι απειλές και οι πιέσεις ήταν αφόρητες, το μέλλον της Ελλάδας αβέβαιο, το Grexit ήταν ο δημοφιλέστερος όρος στην Ευρώπη.
Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε ξανά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την ολομέλεια. Τίποτα, πέραν του παραπάνω βίντεο-, αφιερώματος, δεν θύμιζε την κατάσταση και το κλίμα που υπήρχε τρία χρόνια πριν. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της ατζέντας των Ευρωπαίων, αφού από κυρίαρχο πρόβλημα είναι πλέον μέρος της λύσης. “Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Έξοδος από την κρίση με προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας

“Από τη μία καταφέραμε να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην έξοδο από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να προστατεύσουμε όσο μπορούσαμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία και η μεγάλη δυσκολία αυτών των τριών χρόνων. Ταυτόχρονα επισήμανε πως χώρος για την ανάπτυξη μπορεί να δημιουργηθεί “μονάχα μέσα από τη στήριξη της εργασίας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής”, κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί ιδεολογική τομή μεταξύ νεοφιλελεύθερων και προοδευτικών δυνάμεων.

Ενότητα απέναντι στην ακροδεξιά απειλή

“Κάποιοι από εσάς, το 2015, φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά που διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη”, ανέφερε στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός. “Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα”, υπογράμμισε και κάλεσε όσους το πίστεψαν αυτό να παραδεχτούν ότι έπεσαν έξω.

 "Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο, αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι λιγότερη αλληλεγγύη και περισσότερα σύνορα, αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των λαών μας", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο * Πρόσκληση στις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις "από τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας μέχρι το φιλελεύθερο Κέντρο" να συμπαραταχθούν ενάντια στην ακροδεξιά απειλή

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι εάν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη, δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν αλλά όσοι παλεύουν για να την καταργήσουν. “Αυτήν τη στιγμή, επωάζεται στην Ευρώπη το αυγό του φιδιού, όπως τη δεκαετία του ’30”, συμπλήρωσε, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλο το δημοκρατικό τόξο, “από τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας μέχρι το φιλελεύθερο Κέντρο”, να συμπαραταχθούν ενάντια στην ακροδεξιά απειλή.

Απευθυνόμενος μάλιστα στο ΕΛΚ τόνισε ότι αυτές οι δυνάμεις είναι εντός του κόμματος. “Γίνονται κυρίαρχες, ηγεμονικές στον πολιτικό λόγο”, σημείωσε. “Όταν αναγκάζεστε να στρέψετε την πολιτική σας ρητορική προς εθνικιστικές, ακραίες, σωβινιστικές θέσεις, προκειμένου να ανατρέψετε ή να αναχαιτίσετε την άνοδο της ακραίας Δεξιάς στις χώρες σας, δεν κάνετε τίποτε παραπάνω από να τρέφετε τις ακραίες αυτές δυνάμεις”, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τα χειροκροτήματα υπέρ του Όρμπαν από τα έδρανα του ΕΛΚ, λίγο αργότερα, ήρθαν να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Να βγάλουμε συμπεράσματα από την ελληνική κρίση

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι η αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις “θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού και την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών”. “Να βγάλουμε συμπεράσματα από την οκταετή ελληνική κρίση για το ποια Ευρώπη θέλουμε”, ανέφερε, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

“Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, και της προσφυγικής κρίσης αλλά και της κρίσης ασφάλειας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις”, τόνισε, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο όλες αυτές οι κρίσεις να μετεξελιχούν σε δομική κρίση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Το ΔΝΤ και οι άτυποι θεσμοί πάνω από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης

Ερμηνεύοντας τις αιτίες ανάδειξης των εθνικιστικών δυνάμεων σημείωσε ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ε.Ε., αντί να γίνει περισσότερο δημοκρατική με τα εργαλεία της Συνθήκης της Λισαββώνας, έγινε περισσότερο τεχνοκρατική και εθνοκεντρική.

”Με τις κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δεν λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες και κρατούν τους πολίτες μακριά από την Ένωση. Και με σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικας να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας την περιθωριοποίηση της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. “Πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και από τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ”, τόνισε.

Από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας στο προσκήνιο

“Η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης είναι τελικά αυτή που τροφοδοτεί το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για “δημοσιονομικό φετιχισμό” στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, που επέτεινε τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη - μέλη όσο και μέσα σε αυτά.

“Η νεοφιλελεύθερη αποτυχία μετέφερε την Ακροδεξιά από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και από την απομόνωση στο πολιτικό προσκήνιο”, είπε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, η προσφυγική κρίση επιβεβαίωσε την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζεται τις ιδρυτικές της αξίες.

Να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο

Απέναντι σε αυτή την αντιδημοκρατική πορεία, ο Αλ. Τσίπρας προέκρινε την ανάγκη για βάθεμα της δημοκρατίας. “Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο, αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι λιγότερη αλληλεγγύη και περισσότερα σύνορα, αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των λαών μας”, είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε συγκεκριμένα για την εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης, ισχυρότερο Κοινοβούλιο και ισχυρότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς με δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο τάχθηκε ξανά υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και ενός υπουργού Κοινωνικής Συνοχής Εργασίας της Ευρωζώνης. “Δεν πιστεύω στον μονοδιάστατο δημοσιονομικό φετιχισμό”, είπε, “αλλά στην ανάγκη να πετύχουμε την δημοσιονομική πορεία εντός στόχων ταυτόχρονα με την κοινωνική προστασία”. “Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα νέο ιερατείο της λιτότητας και της πειθαρχίας, αλλά μια Ευρωζώνη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, με μηχανισμούς εξισορρόπησης των ανισοτήτων”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL