Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Επίθεση από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Ε. Γκονζάλες και μικροπολιτική σπέκουλα από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. / Απάντηση Τσίπρα στους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Ε. Γκονζάλες και μικροπολιτική σπέκουλα από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. / Απάντηση Τσίπρα στους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Μπορεί η χθεσινή ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο να μην θύμιζε σε τίποτα το ακραία πολωτικό κλίμα του 2015, όμως η παρέμβαση του εκπροσώπου του Λαϊκού Κόμματος ανέδειξε τη σύγκρουση ανάμεσα στους θιασώτες της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού με τις προοδευτικές δυνάμεις και την Αριστερά.

“Αλλάξατε, κύριε Τσίπρα. Αφήσατε τους λαϊκιστές και τους αντιευρωπαϊστές που ήταν μαζί σας το 2015” είπε ο Εστέμπαν Γκονζάλες παίρνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. “Δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό. Κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα” σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Με ατόφια γραμμή... Πειραιώς, ο Ισπανός κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για νεποτισμό επαναφέροντας τη θεωρία των δυο άκρων. “Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός. Είναι πάντα λαϊκισμός. Και μην ξεχνάτε ότι η Άκρα Δεξιά είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, όπως και η Άκρα Αριστερά” είπε χαρακτηριστικά.

"Για νεποτισμό και λαϊκισμό ψάξτε στην πολιτική σας οικογένεια"

“Εκτός από την αποφράδα ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, είναι και άλλη μια μαύρη επέτειος. Είναι η επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε” υπενθύμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΕΛΚ. “Λυπάμαι που αναπαραγάγατε τη θεωρία των δύο άκρων” σημείωσε και πρόσθεσε: “Ελπίζω, τουλάχιστον, να μην θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας, ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα”.

Επιπλέον του συνέστησε να κοιτάξει στη δική του πολιτική οικογένεια αν θέλει να μιλήσει για νεποτισμό και λαϊκισμό στην Ελλάδα. “Αρχηγοί στη συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα γίνονται, συνήθως, τα τέκνα κάποιων πετυχημένων ή μη, αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών” είπε χαρακτηριστικά. “Αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα” πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας. “Υπάρχει πουθενά αλλού αυτό σε συντηρητικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη;” διερωτήθηκε.

Ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού

Στη συνέχεια τόνισε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός “από το να παίζεις με εθνικά θέματα και να αλλάζεις θέση για να ψαρέψεις στα θολά νερά της Ακροδεξιάς και εν προκειμένω να μη διασπάσεις την παράταξή σου”. Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η στάση που κρατά η Ν.Δ., που ανήκει στο ΕΛΚ, στη συμφωνία των Πρεσπών “θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού”.

Σημειώνεται ότι σχεδόν ομόφωνα -με εξαίρεση τους ακροδεξιούς και τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ.- τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου χαιρέτισαν τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την παράδειγμα για την ειρηνική επίλυση των διμερών διαφορών σε όλο τον κόσμο.

"Μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει με τον Ζ. Ζάεφ"

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του "γαλάζιου" ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Γκρούεφσκι και όλοι οι αξιωματούχοι που έρχονταν στο Ευρωκοινοβούλιο αυτοαποκαλούνται ως «Μακεδόνες». “Δεν είδα να ενοχλείστε γι' αυτό” τόνισε.

Σημείωσε μάλιστα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζ. Ζάεφ δέχονται από τις συντηρητικές δυνάμεις αντίστοιχες επιθέσεις, με τον Κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα και τον Ν. Μίτκοφσκι στην ΠΓΔΜ να κάνουν λόγο για “προδοσία”. “Μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει για τους λαούς μας. Μάλλον ανοίγουμε έναν δρόμο προς το μέλλον, προς την ειρήνη, προς την προοπτική της συνεργασίας και της συμβίωσης των λαών μας. Έναν δρόμο που θα γράψει ιστορία” τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στοχευμένες ανακρίβειες

Ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ επανέφερε ακόμη το αφήγημα περί “διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη που κόστισε 100 δισ”. “Όταν αντιδικούμε, να αντιδικούμε επί των πραγματικών αριθμών και επί της πραγματικότητας που όλοι αντιμετωπίσαμε” σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για στοχευμένες ανακρίβειες.

Όπως εξήγησε, αν όντως υπήρχε αυτό το κόστος, θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος αντιστοίχως. “Έρχονται και λένε ότι θα υπήρχε στα χαρτιά αναπτυξιακή δυναμική τα χρόνια 2015 - 2017 της τάξης του 20% του ΑΕΠ”. “Με ποιες πολιτικές θα γινόταν αυτό;” διερωτήθηκε. “Με αυτές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κυρίου Σαμαρά, που δεν είχε καταφέρει ούτε καν να έχει θετικό ισοζύγιο, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είχε υπογράψει, ήταν της τάξης του 4% και 4,5%, αλλά δεν είχε καταφέρει να φτάσει ούτε στο 0,3%;” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κάποιοι θυμούνται τις ευρωπαϊκές αξίες όποτε τους συμφέρει

“Κάποιοι στην Ευρώπη, εκ του ασφαλούς, μπορούν να κάνουν πολιτική με τα λεφτά της Ε.Ε., διότι είναι α λα καρτ η αλληλεγγύη γι' αυτούς. Κάποιοι στην Ε.Ε. μπορούν να κάνουν πολιτική εκ του ασφαλούς, διότι οι χώρες τους είναι περίκλειστες και έχουν χερσαία σύνορα και όχι θαλάσσια. Και κάποιοι στην Ε.Ε. μπορεί να θυμούνται τις ευρωπαϊκές αξίες όποτε τους συμφέρει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ευρωβουλευτή από την Ουγγαρία που χαρακτήρισε “καλό μαθητή” τον Αλ. Τσίπρα και “κακό μαθητή” τον Β. Όρμπαν.

“Πιστεύετε κάποιοι ότι η συνεργασία, η βοήθεια και η αλληλεγγύη θα είναι α λα καρτ, όποτε σας συμφέρει. Και όταν το πρόβλημα δεν είναι στη δική σας αυλή, θα το πετάτε στον διπλανό” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. “Η λογική 'ο καθένας μόνος του' και η λογική 'πρώτα η Ελλάδα', 'πρώτα η Γαλλία', 'πρώτα η Ιταλία' θα είναι μια λογική η οποία θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αποσύνθεση” σημείωσε.

Συναντήσεις με τους επικεφαλής των ευρωομάδων

Μπούλμαν: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου στην Ε.Ε.

Ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της ολομέλειας είχε συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν, την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε τις τεράστιες διαφορές μεταξύ της μνημονιακής επιτροπείας και της τρέχουσας επιτήρησης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, η οποία εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με την εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που εξέρχονται από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την πλευρά του ο Ούντο Μπούλμαν έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη συγκρότησης κοινού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. αναγνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο.

Με την Γκάμπι Τσίμερ ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε την προετοιμασία όλων των αριστερών πολιτικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ για τις θέσεις του στη διεκδίκηση του χρίσματος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Κομισιόν ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Μ. Βέμπερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL