Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ο Αλ.Τσίπρας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου / Δημοκρατικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ.Τσίπρας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου / Δημοκρατικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς

Για τον Αλέξη Τσίπρα η σημερινή ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι μια εμφάνιση... εθιμοτυπική. Τα σύννεφα της ανασφάλειας, της δυσαρέσκειας, του φόβου πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη, με τις ακροδεξιές δυνάμεις στα παλιά και κυρίως στα νέα κράτη - μέλη να εκμεταλλεύονται την πρόκληση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού για να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Οπότε για τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον ένατο Ευρωπαίο ηγέτη που κάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής για να συζητήσει για το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές, είναι μείζον να δείξει ότι η αλληλεγγύη, ως θεμελιώδης αρχή της Ένωσης, είναι ζωντανή. Ότι η Ελλάδα, αν και βασανισμένη από τη μακρόχρονη κρίση, θέλησε και κατάφερε να αντεπεξέλθει στην πρόκληση του προσφυγικού φιλοξενώντας στις δομές της έναν τεράστιο, για το μέγεθος της χώρας, αριθμό ανθρώπων, που έσπευσαν να ζητήσουν καταφύγιο από τον πόλεμο, την τρομοκρατία και την πείνα στην Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται ακόμη να μιλήσει σήμερα για την ανάγκη ενίσχυσης τόσο των δημοκρατικών θεσμών της Ε.Ε. όσο και του κοινωνικού πυλώνα -και ως αναχώματος στις δυνάμεις της ακροδεξιάς.

Η σημερινή ομιλία Τσίπρα αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς γίνεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα “διάσωσης”, όπως επιμένουν να ονομάζουν τα Μνημόνια στο Στρασβούργο. Όπως αναμένεται με ενδιαφέρον και η αυριανή ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τελευταία της θητείας του πριν από τις ευρωεκλογές, για την κατάσταση της Ε.Ε.

Χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και τους επικεφαλής των ευρωομάδων. Ήδη στο Στρασβούργο το κλίμα είναι προεκλογικό, καθώς οι ευρωομάδες ετοιμάζουν τους υποψηφίους τους για τις ευρωκλογές και παζαρεύουν τη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του Γιούνκερ.

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL