Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μεγάλη πρόκληση, κρίσιμο στοίχημα

Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τις νέες τεχνολογίες. Στο νέο επιχειρείν με όρους αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής εντάσσεται και σειρά πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής, σε συνέργεια με τους δήμους και με τους φορείς ιδιωτικής και δημόσιας επιχειρηματικότητας, σε σχέση με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης

Της Ρένας Δούρου,
Περιφερειάρχη Αττικής

 

Η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία αποτελεί μια πρόκληση και ένα στοίχημα μαζί. Αποτελεί πρόκληση γιατί μας επιβάλλει να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα αδιέξοδα και τα Μνημόνια. Και παράλληλα κρίσιμο στοίχημα, γιατί οφείλουμε όλοι, να λειτουργήσουμε με εκείνους τους τρόπους που θα διασφαλίζουν ότι οι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, αν και χωρίς δημοσιονομικό κόστος, πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και δύσβατος. Χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε, να αφήσουμε τις θριαμβολογίες και να εργαστούμε για τη ρήξη με το χθες των πολλαπλών παθογενειών, για να φθάσουμε στο παρόν και το μέλλον μίας σχεδιασμένης ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του τόπου. Για να ανατάξουμε την οικονομία και την κοινωνία μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο στρατηγικών επενδύσεων, μέσα από εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να εκσυγχρονίσουν το Δημόσιο και να το καταστήσουν μοχλό ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τέσσερις λέξεις -επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμός, αξιοκρατία- είναι μεταξύ εκείνων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη «ταλαιπωρία», απαξίωση και απομείωση στη διάρκεια των δεκαετιών της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου μας.

Έχουν κατά καιρούς ταυτιστεί με «αρπαχτές», ευνοιοκρατία, με ανυπαρξία σχεδιασμού και προτάσεων. Έχουν γίνει αιχμές του δόρατος μιας ιδεολογίας συντήρησης δομικών δυσλειτουργιών και χρόνιων παθογενειών, ακολουθώντας ακριβώς την πορεία εκείνη που κατέληξε στο φιάσκο των Μνημονίων και της επιτροπείας. Μια ιδεολογία άσκησης διακυβέρνησης, που έχουμε πλέον εμείς την υποχρέωση να μην τη διαιωνίζουμε, αλλά να την αλλάξουμε. Και πια δεν υπάρχει το άλλοθι των Μνημονίων και της επιτροπείας, για να δώσουμε άλλη μία αναβολή στον επιτακτικό αυτόν αγώνα.

Έναν αγώνα δημοκρατίας, που τον χρωστάμε στην παράδοση του προοδευτικού χώρου, στις προσδοκίες των πολιτών και στο μέλλον των παιδιών μας. Ένα παλιό σύνθημά μας είναι εξαιρετικά επίκαιρο και πλέον μας εγκαλεί: «Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;». Πλέον από θέση εξουσίας, χωρίς επιτροπεία, χωρίς δικαιολογίες αβελτηρίας ή / και αδράνειας, πρέπει να το κάνουμε πράξη. Να αναλάβουμε την ευθύνη. Να συγκρουστούμε με παγιωμένες αντιλήψεις και να κάνουμε τις αναγκαίες υπερβάσεις.

Με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους

Η Περιφέρεια Αττικής, λοιπόν, προκειμένου να μην υπηρετήσει αυτή την πεπερασμένη ιδεολογία του χθες, στο μέτρο και τον βαθμό των δυνατοτήτων της, αφού δεν έχουν επιλυθεί δομικά θεσμικά ζητήματα από τον νόμο "Κλεισθένη" και δεν έχουν προωθηθεί οι μεταρρυθμίσεις εκείνες στην κατεύθυνση της περιφερειοποίησης (regionalization), εδώ και τέσσερα χρόνια, διεκδικεί τον σύγχρονο ρόλο μίας ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Μέσα από την απόκτηση μητροπολιτικού χαρακτήρα, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους (όπως ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρή αυτοδιοικητική παράδοση). Με στόχο να αντιμετωπιστεί αφενός η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων και αφετέρου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως μοχλός ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετρώντας απτά αποτελέσματα στο επιχειρηματικό πεδίο, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, ακριβώς εκείνων που έχουν επιλέξει να δώσουν τη μάχη της επιχειρηματικότητας «εντός των τειχών». Για τον σκοπό αυτόν μέσα από συνέργειες με φορείς όπως το ΕΒΕΑ και το Enterprise Greece στηρίζουμε τη συμμετοχή startuppers σε σημαντικά διεθνή φόρα, από το DLD Innovation Festival στο Τελ Αβίβ έως το Slush στο Ελσίνκι. Χρηματοδοτούμε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Επιχειρούμε, έστω και με ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο, να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, στις νέες τεχνολογίες. Στο νέο επιχειρείν με όρους αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής.

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής εντάσσεται και σειρά πρωτοβουλιών Περιφέρειας Αττικής, σε συνέργεια με τους δήμους και με τους φορείς ιδιωτικής και δημόσιας επιχειρηματικότητας, σε σχέση με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Στηρίζουμε έτσι εμπράκτως, με σαφείς πρωτοβουλίες, την επιχειρηματικότητα -ειδικά αυτή των νέων-, την έρευνα, την καινοτομία.

Συγκεκριμένα παραδείγματα. Η Περιφέρεια διαθέτει από το ΠΕΠ Αττικής, α) 132 εκατομμύρια ευρώ για την επιχειρηματικότητα και β) 29 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας για την υλοποίηση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της επιχειρηματικότητας η Περιφέρεια Αττικής μετέχει με 50 εκατομμύρια στο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ» (που αφορά τη βελτίωση της δανειοληπτικής ικανότητας ΜμΕ), εκχωρεί 55 εκατ. σε συμπράξεις δήμων της Περιφέρειας για την υλοποίηση δράσεων επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Ενώ παράλληλα ενισχύουμε με 6,7 εκατ. συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters).

Και φυσικά δεν μένουμε σε αυτά.

Συνεχίζουμε τον διμέτωπο αγώνα για αλλαγή του προτύπου άσκησης διοίκησης και παράλληλα την προώθηση εκείνων των έργων υποδομής που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Για την Αττική, τους πολίτες της, τον τόπο.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο