Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κράτα με να σε κρατώ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κράτα με να σε κρατώ...

Ήταν η συνάντηση δύο λαβωμένων. Των δύο ισχυρότερων πολιτικών στην Ευρώπη, που βλέπουν τη δημοτικότητά τους να πέφτει μέρα με τη μέρα. Το τι είπαν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χθες το απόγευμα στο παλάτι Φάρο της Μασσαλίας δεν προλάβαμε να το μάθουμε πριν πάει η “Α” στο τυπογραφείο. Το βέβαιο είναι ότι συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για τα ευρωπαϊκά, από το προσφυγικό και την άμυνα μέχρι τις επικείμενες αλλαγές προσώπων στα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις ευρωεκλογές.

Η επιλογή της πόλης για τη συνάντηση εργασίας Μέρκελ και Μακρόν δεν ήταν τυχαία. «Πόλη κοσμοπολίτικη, με ιστορία που σφραγίστηκε από τη μετανάστευση, η Μασσαλία αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο για τη σημερινή συνάντηση» ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία. Το “καυτό” ζήτημα για τη Μέρκελ είναι η μετανάστευση, την οποία ο συγκυβερνήτης της στο Βερολίνο Χορστ Ζέεχοφερ χαρακτήρισε “μητέρα όλων των προβλημάτων” επιτιθέμενος ευθέως στην καγκελάριο.

Περισσότερο από την -πλέον συνηθισμένη- κόντρα με τον Ζέεχοφερ, τη Μέρκελ απασχολούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ανατολική Γερμανία. Που προκαλούν σοκ. Για πρώτη φορά εκεί οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) βλέπουν την πλάτη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), καθώς φαίνεται ότι τους επιλέγει το 23% των ψηφοφόρων, έναντι 27% της AfD. Στο ομοσπονδιακό επίπεδο, βέβαια, η εικόνα είναι διαφορετική, η CDU κυμαίνεται γύρω στο 29%, ιστορικό χαμηλό μεν, αλλά σχεδόν διπλάσιο από το 16% της νεόκοπης Ακροδεξιάς.

Όσο για την προσφυγική πολιτική των τελευταίων τριών χρόνων, δεν αξιολογείται θετικά από τους Γερμανούς πολίτες. Ο ένας στους δύο υποστηρίζει ότι δεν πέτυχαν ο καταμερισμός και η εγκατάσταση των προσφύγων και το 69% ότι δεν προχωρά η ένταξή τους ούτε στη γερμανική κοινωνία ούτε στην αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης Μακρόν θέλει να πιστεύει ότι οι δυσκολίες με το μεταναστευτικό θα ξεπεραστούν. Θέλει να ελπίζει ότι θα κατορθώσει να συσπειρώσει ένα «προοδευτικό τόξο» γύρω του, ενάντια στους αντιπάλους των προσφύγων και της μετανάστευσης. Αλλά είναι κι ο ίδιος σε ελεύθερη δημοσκοπική πτώση.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο IFOP μόλις το 31% των Γάλλων συμφωνεί με την πολιτική του Προέδρου, ποσοστό ακόμη μικρότερο κι αυτό που έπαιρνε ο χρόνια αντιδημοφιλής προκάτοχος του Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ, στην αντίστοιχη στιγμή της θητείας του. “Ακόμη και το ένα τρίτο αυτών που ψήφισαν τον Μακρόν είναι σήμερα δυσαρεστημένοι. Μετά από αυτή τη δημοσκόπηση θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο των Ηλυσίων” δηλώνει ο διευθυντής της IFOP Ζερόμ Φουρκέ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μακρόν έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τις δημοσκοπήσεις. Μετά το τέλος των θερινών διακοπών ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική αρχή το ποσοστό της ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Και ήταν ένα πενιχρό 0,4%, που καθιστά σχεδόν ανέφικτο τον στόχο του 2% για το σύνολο της χρονιάς. Οπότε για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους η γαλλική κυβέρνηση θα αναγκαστεί πιθανότατα να επιβάλει και νέες αντιλαϊκές περικοπές.

Το δεύτερο χαστούκι στον Μακρόν ήρθε από την παραίτηση του δημοφιλούς υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ουλό και τον τραγικό απολογισμό πεπραγμένων που έκανε: “Αρχίσαμε να μειώνουμε τα φυτοφάρμακα; Όχι. Αρχίσαμε να κάνουμε κάτι ενάντια στη μείωση της βιοποικιλότητας; Όχι. Αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε τη διάβρωση των εδαφών; Η απάντηση είναι όχι!”. Προφανώς οι Πράσινοι ψηφοφόροι που στήριξαν τον Μακρόν νιώθουν τώρα προδομένοι. Όσο για τους πολίτες που τοποθετούν εαυτούς στο αριστερό στρατόπεδο είναι πεπεισμένοι ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική του Μακρόν ωφελεί μόνο τους πλούσιους.

Μακρόν και Μέρκελ, λοιπόν, χρειάζονται επειγόντως μια φυγή προς τα εμπρός. Και φιλοδοξούσαν να κάνουν την αρχή με τη συνάντησή τους στη Μασσαλία.

Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL